Skoči do osrednje vsebine

43. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada se je na današnji redni seji seznanila z jesensko napovedjo gospodarskih gibanj, izdala Uredbo o zbirateljskih kovancih ob 30. obletnici plebiscita ter odgovorila na več poslanskih vprašanj.

Minister za finance Andrej Bertoncelj na izjavi po seji vlade. | Avtor: Anže Malovrh, STA

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je pripravil Jesensko napoved gospodarskih gibanj 2019. Pričakujejo, da se bo gospodarska rast letos umirila in nato v prihodnjem letu ostala podobna. Z dokumentom, ki predstavlja eno od strokovnih podlag za vodenje ekonomske politike, se je danes seznanila vlada. Ob obravnavi jesenske analize je bil soglasno sprejet sklep, da se na vseh ministrstvih linearno zmanjša proračunske odhodke za leto 2020 v višini 100 milijonov evrov in s tem ostajamo v okviru fiskalnega pravila.

Vlada se je na današnji seji seznanila tudi z Informacijo o izdelavi predhodne (izračunane) ocene škode na kmetijskih pridelkih zaradi posledic neurij s točo v obdobju od 11. junija do 31. julija 2019.

Ocenjena škoda bo služila kot podlaga za:

  • odpis prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje;
  • znižanje najemnin pri Skladu kmetijskih zemljišč republike Slovenije;
  • prilagoditve ukrepov tekoče kmetijske politike – uveljavljanje višje sile;
  • podlaga za posebne pomoči kmetijskim gospodarstvom v težavah.

 Vlada je danes izdala še Uredbo o obsegu izdaje, sestavinah, apoenih in glavnih znamenjih zbirateljskih kovancev ob 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter sprejela odgovore na več poslanskih vprašanj.

Izjava po seji vlade