Skoči do osrednje vsebine

37. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele Zakona o socialno varstvenih prejemkih in ga pošlje Državnemu zboru v obravnavo po skrajšanem postopku.

Izjava ministrice za delo Ksenije Klampfer po seji vlade. | Avtor: Nebojša Tejić, STA

Predlog  Zakona o spremembah in dopolnitvi Zakona o socialno varstvenih prejemkih se nanaša na področje denarnih socialnih pomoči. S tem predlogom zakona zasledujemo dva cilja, in sicer razmejiti denarno socialno pomoč (DSP) in minimalno plačo, pri čemer DSP ostaja 392,75 evrov, ter hitrejšo aktivacijo upravičencev do denarne socialne pomoči na trgu dela

Za razmejitev DSP in minimalne plače predlagamo ukinitev dodatka za delovno aktivnost (DDA), saj z vidika gospodarskih razmer in stanja na trgu dela, kjer primanjkuje delovne sile, DDA ni več ustrezno umeščen v institut DSP. DDA je namreč bil sprejet kot ''dodatek k DSP'' v času največje gospodarske krize leta 2011, ko je bila DSP zelo nizka in je znašala 230,00 evrov. DSP danes znaša 392,75 evrov, torej za 160 evrov več in skupaj z DDA dosega že skoraj 600 evrov oziroma 89 % minimalne plače. Posledica te anomalije sistema je, da DSP danes postaja redni dodatek delovne aktivne populacije in to v času, ko nam na trgu dela primanjkuje delovne sile.

Ukinitev dodatka za delovno aktivnost bomo ublažili z novim ukrepom, ki ga pozna tudi primerjalna zakonodaja in sicer, da prejemek, ki ga brezposelne osebe, ki so vključene v ukrepe aktivne politike zaposlovanja, katerih cilj je zaposlitev, iz tega naslova prejmejo, ne vpliva na denarno socialno pomoč. 

Izjava po seji vlade

Izjava ministrice za delo, družino in socialne zadeve Ksenije Klampfer po seji vlade.