Skoči do osrednje vsebine

Obisk astronavtov Apolla 15 v Sloveniji

Apollo 15 je bila četrta vesoljska odprava s človeško posadko, ki je pristala na Luni. Zelo uspešna odprava se je končala 7. avgusta 1971. V začetku leta 1972 so se astronavti s soprogami podali na turnejo po Evropi. V Jugoslaviji so se najprej za kratek čas ustavili v Beogradu in Zagrebu, nato pa pripotovali v Slovenijo, kjer so bivali med 27. in 31. januarjem.
Prva stran programa obiska.

Beležka o obisku posadke Apolla 15 v Socialistični republiki Sloveniji, str. 1. | Avtor: Arhiv Republike Slovenije

Med letoma 1961 in 1972 so Združene države Amerike v okviru programa Apollo v vesolje poslale več odprav s ciljem pristati na Luni. Leta 1969 je podvig najprej uspel Neilu Armstrongu in Buzzu Aldrinu. Apollo 15 je bila četrta vesoljska odprava s človeško posadko, ki je pristala na Luni. Posadko so sestavljali poveljnik odprave David R. Scott, pilot komandnega modula Alfred M. Worden in pilot lunarnega modula James B. Irwin. Z Zemlje so poleteli 26. julija 1971. Dosežek njihove odprave je bil, da so, v primerjavi s prejšnjimi poleti, astronavti podvojili čas, ki so ga prebili zunaj vesoljskega vozila na lunini površini, in podeseterili razdaljo, ki so jo prehodile dotedanje ekspedicije. Postavili so tretjo avtomatsko znanstveno postajo ter v lunini orbiti izvršili vrsto novih poskusov in meritev. Med sprehodi po vesolju so prvič uporabili električno vozilo. To je imelo nameščeno kamero, zaradi česar je bilo njihove podvige moč spremljali tudi na Zemlji. 7. avgusta 1971 se je odprava vrnila; s seboj so prinesli tudi okrog 70 kg kamnin z lunine površine za nadaljnja raziskovanja.

V začetku leta 1972 so se astronavti s soprogami podali na turnejo po Evropi. V Jugoslavijo so prispeli 22. januarja, se najprej za kratek čas ustavili v Beogradu in Zagrebu, nato pa pripotovali v Slovenijo, kjer so bivali med 27. in 31. januarjem. Med njihovim spremstvom so bili tudi predstavniki veleposlaništva ZDA v Jugoslaviji in generalnega konzulata ZDA v Zagrebu ter namestnik direktorja misije v NASA.

Ob prihodu v Slovenijo so se najprej ustavili na gradu Otočec, kjer so jih pričakali direktor Zavoda Socialistične republike Slovenije za mednarodno tehnično sodelovanje dr. Pavle Rozman, glavni tajnik Raziskovalne skupnosti Socialistične republike Slovenije inženir Edo Pirkmajer in predstavniki Protokola. Popoldne istega dne je astronavte v Ljubljani sprejel član Izvršnega sveta Skupščine Socialistične republike Slovenije dr. Ernest Petrič. Po nastanitvi v Hotelu Lev so se zvečer srečali z novinarji in odgovarjali na vprašanja o svojih vesoljskih podvigih na tiskovni konferenci, ki jo je priredilo Društvo novinarjev Slovenije.

Drugi dan obiska so potekali različni razgovori in sprejemi z znanstveniki in politiki v Ljubljani. Sprejel jih je predsednik Skupščine mesta Ljubljane ing. Miha Košak, zatem pa še predsednik Izvršnega sveta Skupščine Socialistične republike Slovenije Stane Kavčič. Med razgovori z znanstveniki so soproge astronavtov obiskale Mladinsko knjigo, si ogledale veleblagovnico Maximarket, kjer so jim pripravili manjšo modno revijo, nato pa še antikvariat. Program so vsi skupaj zaključili s kosilom v vili Podrožnik. Popoldne istega dne so se odpravili na Bled, kjer jim je predsednik Skupščine občine Radovljica Stane Kajdiž priredil sprejem v vili Bled, sledil je nastop Slovenskega okteta.

Tretji in četrti dan so gostje izkoristili za smučanje na strminah Zatrnika, zimskošportnega centra nad Bledom. Obilica novozapadlega snega in slavni gostje so prispevali k temu, da se je na smučišču trlo smučarjev in radovednežev, ki so želeli v živo videti slavne vesoljce.

Po rekreativnem vikendu so se astronavti Apolla 15 skupaj s spremstvom odpravili proti letališču Brnik, kjer jih je čakalo posebno letalo, s katerim so zapustili Slovenijo. S seboj so odnesli tudi številna protokolarna darila. Podarjene so bile situle, idrijske čipke, dežniki, majolike, vrčki, skrinjice s prtički, vaze, šopki, svečniki in prti ter komplet plošč Slovenskega okteta. Elan jim je podaril 7 parov smuči, Toper 7 kompletov jopičev in hlač s kapucami, Alpina pa 10 parov smučarskih čevljev.

Maja Povalej