Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Danes

  Minister Cigler Kralj se je danes udeležil evropskega vrha sindikatov

  Evropska konfederacija sindikatov (ETUC) je danes organizirala hibridni evropski vrh sindikatov, z naslovom »Izvajanje akcijskega načrta EPSR: skupna zaveza«, kateremu se je kot sogovornik na plenarnem zasedanju pridružil tudi minister Janez Cigler Kralj.

 • Danes

  Na zasedanju Sveta za zunanje zadeve v formatu obrambnih ministrov EU o Strateškem kompasu in varnostnih izzivih

  Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes v Bruslju udeležil zasedanja Sveta za zunanje zadeve, ki je potekal v sestavi ministrov za obrambo EU. Osrednja tema razprave ministrov je bilo trenutno stanje priprave Strateškega kompasa, s poudarkom na prvem stebru – kriznem upravljanju.

 • Danes

  Ciril Soršak (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Cirila Soršaka, enega od soustanoviteljev Kanadskega slovenskega kongresa, ki je v procesu slovenskega osamosvajanja in prizadevanj slovenskih rojakov v Kanadi za slovensko samostojnost odigral prav posebno vlogo. Kot ustanovitelj in dolgoletni vodja slovenske folklorne skupine Nagelj v Torontu je s svojimi plesalkami in plesalci poskrbel, da so imeli takratni odmevni slovenski dogodki v tej državi še dodatno slovensko vsebino in dušo.

 • Danes

  Zaključek javne razprave o osnutku Pravilnika o ravnanju z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom

  Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava za jedrsko varnost je 3. marca 2021 odprla javno razpravo osnutka Pravilnika o ravnanju z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom.

 • Danes

  Minister Černač na Slovenskih regionalnih dnevih: Pomembno je, da omogočimo enake izhodiščne možnosti za vse

  Minister za razvoj in EU kohezijsko politiko Zvone Černač je danes nagovoril udeležence simpozija Slovenski regionalni dnevi, ki je bil letos posvečen petdeseti obletnici regionalne politike v Sloveniji. Minister je poudaril, da gre za pomemben jubilej, ki je priložnost za razmislek in odkrit pogovor o tem, kaj smo na področju regionalnega razvoja v preteklosti naredili prav in kaj narobe.

 • Danes

  "Na Direkciji za vode vedno presojamo strokovno."

  Direktor Direkcije Republike Slovenije za vode (DRSV) Roman Kramer je na strokovnem posvetu »Vloga in pomen vodnih in priobalnih zemljišč v luči novejših sprememb zakona o vodah« v organizaciji Slovenskega društva za zaščito voda, Slovenskega komiteja Mednarodnega združenja hidrogeologov, Društva vodarjev Slovenije in Globalnega partnerstva za vodo Slovenije predstavil vlogo Direkcije za vode, kot jo predvideva predlog novele Zakona o vodah.

 • Danes

  Zagotovljena enaka obravnava kandidatov za vpis v visoko šolstvo

  S prilagoditvijo izvedbe letošnje mature Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zagotavlja enako obravnavo vseh maturantov pri vpisu na fakultete.

 • Danes Video

  Minister Andrej Šircelj: Spremembe zakonov prinašajo poenostavitev in večjo konkurenčnost

  Na novinarski konferenci sta o odločitvah, ki jih je na včerajšnji seji sprejela vlada, spregovorila minister za finance mag. Andrej Šircelj in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, vodil pa jo je direktor Urada vlade za komuniciranje mag. Uroš Urbanija.

 • Danes

  Delovni obisk ministra Hojsa na Poljskem

  Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je v okviru priprav na predsedovanje Slovenije svetu EU danes sestal s poljskim kolegom Mariuszem Kamińskim. Pogovor o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja na področju notranjih zadev se je osredotočil predvsem na migracije.

 • Danes

  Sproščanje ukrepov pri ponujanju kulturnih storitev in kolektivnem uresničevanju verske svobode

  Vlada je 5. maja 2021 sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji in Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji. Noveli odlokov, ki začneta veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, podaljšujeta veljavnost pogojev in omejitev do vključno 16. maja 2021.

 • Danes Video

  Minister Poklukar: Cepljenje je največji, najbolj zahteven in najbolj pomemben projekt našega časa

  Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

 • Danes

  Mednarodni mesec zavedanja o notranji reviziji

  Mednarodni Inštitut notranjih revizorjev (IIA) je proglasil mesec maj za mednarodni mesec zavedanja o notranji reviziji.

 • Danes

  Odločitve s 73. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 73. seji obravnavala in sprejela pet točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Danes

  Dogovor med Vlado Republike Slovenije in Mestno občino Ljubljana

  Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes v Mestni hiši z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem podpisal Dogovor med Vlado Republike Slovenije in Mestno občino Ljubljana o izvajanju programov in nalog po Zakonu o glavnem mestu Republike Slovenije za obdobje 2020–2023. Na podlagi danes podpisanega dogovora bo Vlada Republike Slovenije za projekte na območju Mestne občine Ljubljana, ki so pomembni za vlado, v naslednjih treh letih predvidoma namenila 13,7 milijona evrov proračunskih sredstev, izvedla pa se bo tudi menjava nekaterih zemljišč in prostorov.

 • Danes

  Podatki o plačah zaposlenih v MNZ za april 2021

  Kot smo napovedali ob začetku stavke, objavljamo zadnje podatke o bruto plačah javnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve (MNZ), Policije in Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve.

 • Danes

  Delo nevladnih organizacij v času COVID-19 prispevalo k zajezitvi okužb ter zmanjšanju stisk ljudi

  Humanitarni organizaciji ŠENT–Slovensko združenje za duševno zdravje in OZARA Slovenija, nacionalno združenje za kakovost življenja sta organizirali okroglo mizo z naslovom »Prostovoljstvo v času COVID-19 v organizacijah na področju duševnega zdravja in sorodnih nevladnih organizacijah". Na dogodku, ki je potekal preko spleta, je sodelovala tudi Erika Lenčič Stojanovič, vodja sektorja za nevladne organizacije na Ministrstvu za javno upravo (MJU).

 • Danes

  Vlada potrdila dva projekta mednarodnega razvojnega sodelovanja preko UNIDO

  Vlada je potrdila izvedbo dveh projektov mednarodnega razvojnega sodelovanja za slovenska visoko tehnološka podjetja 2021-2022 preko Organizacije združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO) in Ministrstva za gospodarski razvoj v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom ter pooblastila Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo za izvedbo vseh postopkov za izvedbo omenjenih dveh projektov.

 • Danes

  Čez 14 dni bomo četrtič obeleževali svetovni dan čebel

  Čez 14 dni, 20. maja, bo Slovenija in z njo ves svet četrtič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Razglasitev je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot pobudnico, Republiko Slovenijo in Organizacijo ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) ter široke evropske in širše mednarodne podpore tako držav kot organizacij, med drugim tudi Apimondie (Mednarodne zveze čebelarskih organizacij).

 • Danes

  Superračunalnik Vega v boju zoper COVID-19

  Preizkusno obdobje delovanja slovenskega najzmogljivejšega superračunalnika Vega so na Institutu informacijskih znanosti skupaj v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan pod okriljem konzorcija SLING izkoristili za pomoč pri iskanju zdravila za COVID-19. O izrednem doprinosu sistema HPC Vega v tem obdobju je bilo govora tudi v mednarodnem laboratoriju CERN.

 • Javne prireditve in shodi: po novem en udeleženec na 20 kvadratnih metrov zaprte površine

  Vlada je izdala Odlok o spremembah Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu in velja do vključno 16. maja 2021.