Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Spletna stran predsednika vlade

Delo in aktivnosti predsednika vlade lahko spremljate na spletni strani predsednika vlade.

Janez Janša

Avtor: Kabinet predsednika vlade

Datum in kraj rojstva

17. september 1958, Ljubljana

Izobrazba

  • univerzitetni diplomirani obramboslovec, Fakulteta za sociologijo, politične vede in novinarstvo Univerze v Ljubljani, diplomiral leta 1982

  • Klasična gimnazija v Stični
  • Osnovna šola v Žalni in na Grosupljem

Politična kariera

2020: 13. marca 2020 je bil na seji Državnega zbora izvoljen za predsednika 14. slovenske vlade.

2018: Na predčasnih volitvah 3. junija 2018 je bil Janez Janša znova izvoljen za poslanca. Izvoljen je bil v volilnem okraju Grosuplje, zanj je glasovalo 7020 oziroma 39,30 % volivcev, kar je bil največji delež prejetih glasov za posameznega kandidata v državi. Slovenska demokratska stranka je prejela 24,92 % oziroma 25 mandatov v 90-članskem državnem zboru, s čimer je postala zmagovalka volitev.

2017: Na 11. kongresu Slovenske demokratske stranke 20. maja v Mariboru je bil Janez Janša znova prepričljivo izvoljen za predsednika Slovenske demokratske stranke.

2014: Na predčasnih volitvah 13. julija 2014 je bil Janez Janša znova izvoljen za poslanca. Slovenska demokratska stranka je prejela 20,71 % oziroma 21 mandatov v 90-članskem državnem zboru. Predsednika Janeza Janšo so po politično nastavljenem procesu Patria v času volilne kampanje zaprli, s čimer je postal edini politični zapornik znotraj Evropske unije. Danes je jasno, da je bil Patria politično nastavljen sodni proces z namenom uničiti ali močno oslabiti SDS, njenega predsednika Janeza Janšo pa izločiti iz političnega življenja. Ob potrjevanju poslanskih mandatov je takratna vladajoča koalicija Janezu Janši protiustavno in protipravno odvzela poslanski mandat. Ustavno sodišče je nato soglasno odpravilo sklep Državnega zbora o odvzemu poslanskega mandata Janezu Janši.

2012: Predsednik Vlade Republike Slovenije, izvoljen 10. februarja 2012. Vlado Republike Slovenije v mandatu 2012–2013 so sestavljali koalicijski partnerji Slovenska demokratska stranka, Državljanska lista Gregorja Viranta, Demokratična stranka upokojencev Slovenije, Slovenska ljudska stranka in Nova Slovenija - Krščanska ljudska stranka.

2011: Na predčasnih volitvah 4. decembra 2011 je bil Janez Janša znova izvoljen za poslanca. Slovenska demokratska stranka je prejela 26,19 % oziroma 26 mandatov v 90-članskem državnem zboru. Janez Janša je bil kot predlagani kandidat za mandatarja nove slovenske vlade 28. januarja 2012 z 51 glasovi poslancev izvoljen za 10. predsednika Vlade Republike Slovenije.

10. februarja 2012 je v Državnem zboru Republike Slovenije prisegla nova vlada. Vlado Republike Slovenije v mandatu 2012–2015 so sestavljali koalicijski partnerji Slovenska demokratska stranka, Državljanska lista Gregorja Viranta, Demokratična stranka upokojencev Slovenije, Slovenska ljudska stranka in Nova Slovenija - Krščanska ljudska stranka.

2008–2011: Poslanec in predsednik SDS.

2004–2008: Predsednik Vlade Republike Slovenije, izvoljen 9. novembra 2004. Zanj je glasovalo 57 poslancev 90-članskega parlamenta. Predsednik največje parlamentarne stranke – Slovenske demokratske stranke (SDS), ki je imela 29 poslancev.

Vlado Republike Slovenije v mandatu Janeza Janše so sestavljali koalicijski partnerji Slovenska demokratska stranka, Nova Slovenija - Krščanska ljudska stranka, Slovenska ljudska stranka in Demokratična stranka upokojencev Slovenije.

Na zahtevo predsednika vlade Janeza Janše je Državni zbor Republike Slovenije 19. novembra 2007 glasoval o zaupnici vladi, vezani na projekt predsedovanja Svetu EU, in potrdil njen mandat.

Med največje dosežke v obdobju od decembra 2004 do decembra 2007 Vlada Republike Slovenije uvršča ukrepe, ki so neposredno vplivali na življenje državljanov Republike Slovenije in se kažejo v izjemni gospodarski uspešnosti, višji zaposlenosti in rekordno nizki brezposelnosti. Izvedena je bila večina ukrepov iz programa gospodarskih in socialnih reform za povečanje blaginje in izboljšanje življenjskega standarda, kar Slovenijo pri doseganju tako imenovanih lizbonskih ciljev uvršča med najuspešnejše države članice Evropske unije. Vlada je na sodoben, mednarodno primerljiv in socialno vzdržen način uredila davčno področje in odpravila številne upravne ovire. Sprejeti so bili ukrepi za razbremenitev gospodarstva in povečanje njegove konkurenčnosti na domačem in tujih trgih.

Republika Slovenija je v mandatu vlade Janeza Janše postala prepoznavna in uspešna članica Evropske unije: 1. januarja 2007 je sprejela skupno evropsko valuto, 22. decembra 2007 je z odprtjem meja stopila v schengensko območje, v prvi polovici leta 2008 pa je kot prva država članica iz širitvenega sklopa 2004 in 2007 prevzela krmilo Sveta Evropske unije. Janez Janša je v vlogi predsednika Evropskega sveta vodil dve zasedanji voditeljev držav članic, predsedoval štirim vrhunskim srečanjem s tretjimi državami in pomembno prispeval k sprejetju sporazumov na številnih področjih delovanja EU.

2001–2004: Poslanec in predsednik SDS.

2000: Minister za obrambo od junija do oktobra. Dosežki: priprava drugega akcijskega načrta za polnopravno članstvo v NATO, realna ocena uresničevanja temeljnih razvojnih programov obrambnih sil 1994–2003, sprejetje načrta njihovega delnega prestrukturiranja in dokončanja v letih 2000–2003 ter uresničitev pravice pripadnikov Slovenske vojske do duhovne oskrbe.

1997–1999: Poslanec in predsednik SDS, vodja slovenske parlamentarne delegacije v Severnoatlantski skupščini (NAA).

1995–1996: Poslanec in predsednik SDS.

1990–1994: Minister za obrambo. Dosežki: oblikovanje prve Slovenske vojske, ki je junija 1991 skupaj s slovensko policijo obranila Slovenijo pred agresijo jugoslovanske armade in omogočila neodvisnost države.

1993: Prvič izvoljen za predsednika SDS.

1990–1991: Podpredsednik Slovenske demokratične zveze (SDZ), po prvih demokratičnih volitvah poslanec, pozneje predsednik sveta stranke.

1988: Zaradi disidentske aktivnosti ga je aretirala slovenska tajna politična policija (SDV), priprt in pred vojaškim sodiščem brez pravice do obrambe s pomočjo civilnega zagovornika obsojen na 18 mesecev zapora.

1987–1989: Soustanovitelj MikroAde, računalniškega podjetja, ki je hkrati delovalo kot tehnična baza za disidentske aktivnosti (natis tez za slovensko demokratično ustavo).

1983–1986: Aktivno politično nasprotovanje komunističnemu sistemu z vključitvijo v novonastajajoča mirovna in ekološka gibanja; pisanje kritičnih člankov za revije Mladina, Problemi in Časopis za kritiko znanosti, v katerih obravnava nekatere politično občutljive teme (politični pluralizem, ugovor vesti, sodelovanje SFRJ z diktatorskimi režimi, uporaba slovenskega jezika v vojski).

1982: Imenovan za predsednika komisije za  obrambo v okviru tedanje mladinske organizacije (ZSMS). Zaradi kritičnega pisanja o JLA predčasno razrešen.