Skoči do osrednje vsebine

 • Letošnji svetovni dan pomorstva, ki ga obeležujemo 29. septembra, je usmerjen v trajnostno prihodnost pomorskega sektorja, v kateri bo še večji poudarek na varovanju občutljivega morskega okolja.

 • Med 15. in 17. junijem sta se predstavnika RS, direktor Uprave za pomorstvo Jadran Klinec, kot član in kap. Vladimir Vladović, kot nadomestni član upravnega odbora Evropske agencije za pomorsko varnost (v angleščini European Maritime safety Agency - EMSA), udeležila zasedanja upravnega odbora in konference na visoki ravni ob 20. obletnici EMSA, ki je potekalo na sedežu EMSA v Lizboni.

 • Pretekli konec tedna so se v Kopru zvrstili dogodki, s katerimi smo obeležili slovenski in evropski dan pomorstva ter 65. obletnico Luke Koper.

Aktualno

 • 7. marec - dan pomorstva

  V času, ko se je cel svet soočal s koronavirusom, so se tudi pomorščaki znašli v nezavidljivem položaju. Kljub temu so svoje delo opravljali in ga opravljajo zavzeto in predano, tako, da pomorsko gospodarstvo posluje skoraj nemoteno.

 • Ponovno izvajanje izpitov za upravljanje čolna

  Skladno s sprostitvijo ukrepov bomo z mesecem marcem začeli z izvajanjem izpitov za upravljanje čolna. Kandidati, ki so bili že razporejeni in obveščeni o izpitnih rokih, ki smo jih zaradi slabih epidemioloških razmer v mesecu januarju odpovedali, bodo v naslednjih dneh obveščeni o novem izpitnem roku. Tudi vsi ostali kandidati, ki so podali vlogo za opravljanje izpita za upravljanje čolna, bodo v naslednjih dneh prejeli obvestilo o izpitnem roku.

 • Vzpostavitev in povezovanje nacionalnih enotnih oken kot sinergija projektov EUREKA in INTESA

  16. decembra 2021 se je v hibridni izvedbi odvil dogodek, na katerem so predstavniki držav partneric v projektih EUREKA in INTESA, predstavili skupne izzive in primere dobrih praks s področja varnosti v pomorskem prometu, s poudarkom na izmenjavi podatkov.

Izpostavljene teme in projekti

 • Vpisnik morskih čolnov

  V vpisniku čolnov so vpisani podatki o vpisu, pregledu in veljavnosti dovoljenja za plovbo, označbi, imenu in namembnosti, lastnostih čolna in motorja, lastnikih, omejitvah razpolaganja in drugih pravicah s katerimi je čoln obremenjen. Do podatkov iz vpisnika morskih čolnov lahko dostopate z uporabo označbe čolna ali imena čolna.

 • Nacionalno enotno okno za pomorski promet

  Nacionalno enotno okno za pomorski promet (NEO) je storitveni portal za spremljanje in nadzor pomorskega prometa ter izmenjavo pomorskih podatkov, ki povezuje sistem SafeSeaNet pri Evropski Agenciji za pomorsko varnost, e-carine in druge elektronske sisteme in preko katerega se vsi podatki ob prihodu/odhodu ladje poročajo le enkrat ter se posredujejo različnim pristojnim organom in državam članicam Evropske unije.

 • Verifikacija STCW pooblastil

  Z vpisom imena in priimka pomorščaka ter številke pooblastila lahko izvedete preverjanje verodostojnosti in veljavnosti STCW pooblastila. Prikazan rezultat preverjanja je mogoče v obliki PDF datoteke posredovati na naslov elektronske pošte.