Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • 7. marec - dan pomorstva utrinki

  Včeraj sta se v okviru dneva pomorstva v Portorožu zvrstila dva dogodka, s katerima smo obeležili pomorsko usmeritev Republike Slovenije.

 • Srečanje s koordinatorjem projekta CISE-ALERT

  V sklopu projekta Common Information Sharing Environment - A Long Endurance and Real live Test - CISE-ALERT (v angleškem jeziku) in bilateralnih srečanj s partnerji projekta, je Uprava Republike Slovenje za pomorstvo 31. januarja 2023 in 1. februarja 2023 gostila predstavnike koordinatorja projekta Generalni Sekretariat za pomorstvo, Paris (v francoskem jeziku Secrétariat général de la mer, Paris).

 • Svetovni dan pomorstva 2022

  Letošnji svetovni dan pomorstva, ki ga obeležujemo 29. septembra, je usmerjen v trajnostno prihodnost pomorskega sektorja, v kateri bo še večji poudarek na varovanju občutljivega morskega okolja.

 • Zasedanje Upravnega odbora Evropske agencije za pomorsko varnost

  Med 15. in 17. junijem sta se predstavnika RS, direktor Uprave za pomorstvo Jadran Klinec, kot član in kap. Vladimir Vladović, kot nadomestni član upravnega odbora Evropske agencije za pomorsko varnost (v angleščini European Maritime safety Agency - EMSA), udeležila zasedanja upravnega odbora in konference na visoki ravni ob 20. obletnici EMSA, ki je potekalo na sedežu EMSA v Lizboni.

 • Dogajanje v Kopru posvečeno pomorskim tematikam

  Pretekli konec tedna so se v Kopru zvrstili dogodki, s katerimi smo obeležili slovenski in evropski dan pomorstva ter 65. obletnico Luke Koper.

 • 7. marec - dan pomorstva

  V času, ko se je cel svet soočal s koronavirusom, so se tudi pomorščaki znašli v nezavidljivem položaju. Kljub temu so svoje delo opravljali in ga opravljajo zavzeto in predano, tako, da pomorsko gospodarstvo posluje skoraj nemoteno.

 • Ponovno izvajanje izpitov za upravljanje čolna

  Skladno s sprostitvijo ukrepov bomo z mesecem marcem začeli z izvajanjem izpitov za upravljanje čolna. Kandidati, ki so bili že razporejeni in obveščeni o izpitnih rokih, ki smo jih zaradi slabih epidemioloških razmer v mesecu januarju odpovedali, bodo v naslednjih dneh obveščeni o novem izpitnem roku. Tudi vsi ostali kandidati, ki so podali vlogo za opravljanje izpita za upravljanje čolna, bodo v naslednjih dneh prejeli obvestilo o izpitnem roku.

 • Vzpostavitev in povezovanje nacionalnih enotnih oken kot sinergija projektov EUREKA in INTESA

  16. decembra 2021 se je v hibridni izvedbi odvil dogodek, na katerem so predstavniki držav partneric v projektih EUREKA in INTESA, predstavili skupne izzive in primere dobrih praks s področja varnosti v pomorskem prometu, s poudarkom na izmenjavi podatkov.

 • Izvajanje zaščitnih ukrepov - naročanje strank

  V skladu z usmeritvami Vlade Republike Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 v upravnih zadevah, ter v skladu z usmeritvami Ministrstva za javno upravo, zaradi preprečevanja širjenja virusa COVID-19 na Upravi za pomorstvo do preklica uvajamo zaščitne ukrepe.

 • 2. srečanje partnerjev projekta EUREKA

  Uprava Republike Slovenije za pomorstvo je 18. in 19. oktobra 2021 v Kopru gostila partnerje projekta EUREKA. Dogodek je potekal v hibridni izvedbi.

 • Nove spletne storitve Uprave za pomorstvo na portalu eUprava

  Sedaj lahko na portalu eUprava preverite veljavnost vpisnega lista za čoln, potrdila o usposobljenosti za voditelja čolna in veljavnost drugih listin, ki jih izdaja Uprava za pomorstvo.

 • Svetovni dan pomorstva 2021

  Letošnji svetovni dan pomorstva obeležujemo 30. septembra. Njegov namen je opozoriti na vlogo in pomen, ki ga ima pomorstvo in z njim povezane dejavnosti v svetovni globalni ekonomiji.

 • Uvedba elektronskih obrazcev za sledenje potnikov

  Vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, bodo morali od 16. avgusta 2021 naprej pred vstopom v državo izpolniti digitalni obrazec za sledenje potnikov (elektronski obrazec PLF).

 • 25. junij - dan pomorščakov

  Dan pomorščakov, ki ga vsako leto obeležujemo 25. junija, v teh časih pandemije usmerja svetovno pozornost na prispevek pomorščakov k zagotavljanju neprekinjene verige svetovne trgovine.

 • Evropski dan pomorstva

  Ob evropskem dnevu pomorstva, 20. maju, Uprava RS za pomorstvo čestita vsem pomorščakom, ki s svojim predanim delom na morju tudi v času, ko se ves svet spopada z epidemijo virusa SARS-CoV-2, zagotavljajo prevoz blaga in s tem krepijo svetovno gospodarstvo.

 • Pomorščaki opredeljeni kot "ključni delavci"

  Republika Slovenija je pomorščake opredelila kot "ključne delavce" in o tem obvestila Mednarodno pomorsko organizacijo.

 • Dan pomorstva - Otvoritev Centra za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah

  Leta 1991 smo se v Sloveniji odločili, da bomo svojo zavezanost morju zapisali v Resolucijo o pomorski usmeritvi Republike Slovenije. Pet let kasneje, 7. marca 1996, je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep, s katerim je 7. marec, dan sprejetja Resolucije o pomorski usmeritvi Republike Slovenije, določila za dan pomorstva.

 • Obisk Predsednika Republike v Centru za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju

  Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor si je v sklopu obiska štaba Civilne zaščite za Obalno regijo ogledal Center za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju, ki deluje v okviru Uprave Republike Slovenije za pomorstvo.

 • Upravne storitve s področja vpisnika čolnov in izdaje pomorskih listin

  S ponedeljkom, 5.10.2020 bodo določene storitve strankam na voljo v novih poslovnih prostorih.

 • Nov razpored uradnih ur Uprave za pomorstvo

  Dne 24.9.2020 prične veljati novi razpored uradnih ur Uprave za pomorstvo.