Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Nova potrdila o upravljanju s čolni

  S 1. septembrom 2023 je Uprava za pomorstvo začela z izdajanjem novih potrdil za upravljanje s čolni. Novo potrdilo je vizualno spremenjeno in varnostno nadgrajeno.

 • 25. junij - dan pomorščakov

  Dan pomorščakov, ki ga vsako leto obeležujemo 25. junija, v letošnjem letu izpostavlja vlogo pomorščakov, ki jo imajo ti pri varovanju morskega okolja. Vsebina dneva pomorščakov je povezana z osrednjo temo svetovnega dneva pomorstva »MARPOL pri 50 – naša zaveza se nadaljuje«.

 • Predstavitev vozlišča CISE na Regionalni delavnici v Portorožu in Evropskem dnevu pomorstva v Brestu

  Kot partner projekta CISE-ALERT, CISE's operationalization launch through A Long Endurance and Real live Test (v angleščini), je Uprava Republike Slovenije za pomorstvo v sodelovanju z Evropsko agencijo za pomorsko varnost (v angleščini) 11. maja 2023, v Portorožu organizirala CISE regionalno delavnico »CISE workshop for the Adriatic Sea region« (v angleščini). V preteklem tednu, 24. maja 2023 sta konzorcij CISE-ALERT in Evropska agencija za pomorsko varnost, v okviru Evropskega dneva pomorstva, v Brestu izpeljala delavnico »How CISE can strengthen the EU's maritime security« (v angleščini).

 • 56. zasedanje Odbora inšpekcij za varnost plovbe

  Med 15. in 19. majem 2023 je v Kongresnem centru Brdo potekalo 56. zasedanje Odbora inšpekcij za varnost plovbe. Zasedanja se je udeležilo 59 delegatov držav članic Pariškega memoranduma o soglasju glede nadzora, ki ga opravlja inšpekcija za varnost plovbe, delegati drugih memorandumov ter delegati Evropske komisije, Mednarodne pomorske organizacije in Mednarodne organizacije dela ter delegat Ameriške obalne straže.

 • Pridobite pooblastilo za pomorskega strokovnjaka za preglede ladij za prevoz živali

  Nova evropska zakonodaja določa, da mora plovila za prevoz živali pred natovarjanjem živali pregledati tudi pomorski strokovnjak za preglede ladij za prevoz živali. Namen pregledov plovil je zaščita in dobro počutje živali. Ko bodo sprejeti nacionalni predpisi, bo Uprava Republike Slovenije za pomorstvo (URSP) lahko z odločbo potrdila pomorske strokovnjake za preglede ladij za prevoz živali. URSP zato vabi vse zainteresirane kandidate, da spremljajo naše objave in pregledajo predpisane pogoje za strokovnjaka za preglede ladij za prevoz živali.

 • Pristaniški nadzorniki Uprave Republike Slovenije za pomorstvo pridobili mednarodni VTS certifikat

  Uprava Republike Slovenije za pomorstvo (URSP) je v mesecu februarju in marcu 2023, v sklopu projekta EUREKA, v okviru projektne aktivnosti »Pilotno izobraževanje VTS (angleško Vessel Traffic Service) operaterjev«, napotila na usposabljanje dve skupini pristaniških nadzornikov, ki so pridobili mednarodno priznan naziv »Vessel Traffic Service Operator, IALA V-103/1«.

 • 7. marec - dan pomorstva utrinki

  Včeraj sta se v okviru dneva pomorstva v Portorožu zvrstila dva dogodka, s katerima smo obeležili pomorsko usmeritev Republike Slovenije.

 • Srečanje s koordinatorjem projekta CISE-ALERT

  V sklopu projekta Common Information Sharing Environment - A Long Endurance and Real live Test - CISE-ALERT (v angleškem jeziku) in bilateralnih srečanj s partnerji projekta, je Uprava Republike Slovenje za pomorstvo 31. januarja 2023 in 1. februarja 2023 gostila predstavnike koordinatorja projekta Generalni Sekretariat za pomorstvo, Paris (v francoskem jeziku Secrétariat général de la mer, Paris).

 • Svetovni dan pomorstva 2022

  Letošnji svetovni dan pomorstva, ki ga obeležujemo 29. septembra, je usmerjen v trajnostno prihodnost pomorskega sektorja, v kateri bo še večji poudarek na varovanju občutljivega morskega okolja.

 • Zasedanje Upravnega odbora Evropske agencije za pomorsko varnost

  Med 15. in 17. junijem sta se predstavnika RS, direktor Uprave za pomorstvo Jadran Klinec, kot član in kap. Vladimir Vladović, kot nadomestni član upravnega odbora Evropske agencije za pomorsko varnost (v angleščini European Maritime safety Agency - EMSA), udeležila zasedanja upravnega odbora in konference na visoki ravni ob 20. obletnici EMSA, ki je potekalo na sedežu EMSA v Lizboni.

 • Dogajanje v Kopru posvečeno pomorskim tematikam

  Pretekli konec tedna so se v Kopru zvrstili dogodki, s katerimi smo obeležili slovenski in evropski dan pomorstva ter 65. obletnico Luke Koper.

 • 7. marec - dan pomorstva

  V času, ko se je cel svet soočal s koronavirusom, so se tudi pomorščaki znašli v nezavidljivem položaju. Kljub temu so svoje delo opravljali in ga opravljajo zavzeto in predano, tako, da pomorsko gospodarstvo posluje skoraj nemoteno.

 • Ponovno izvajanje izpitov za upravljanje čolna

  Skladno s sprostitvijo ukrepov bomo z mesecem marcem začeli z izvajanjem izpitov za upravljanje čolna. Kandidati, ki so bili že razporejeni in obveščeni o izpitnih rokih, ki smo jih zaradi slabih epidemioloških razmer v mesecu januarju odpovedali, bodo v naslednjih dneh obveščeni o novem izpitnem roku. Tudi vsi ostali kandidati, ki so podali vlogo za opravljanje izpita za upravljanje čolna, bodo v naslednjih dneh prejeli obvestilo o izpitnem roku.

 • Vzpostavitev in povezovanje nacionalnih enotnih oken kot sinergija projektov EUREKA in INTESA

  16. decembra 2021 se je v hibridni izvedbi odvil dogodek, na katerem so predstavniki držav partneric v projektih EUREKA in INTESA, predstavili skupne izzive in primere dobrih praks s področja varnosti v pomorskem prometu, s poudarkom na izmenjavi podatkov.

 • Izvajanje zaščitnih ukrepov - naročanje strank

  V skladu z usmeritvami Vlade Republike Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 v upravnih zadevah, ter v skladu z usmeritvami Ministrstva za javno upravo, zaradi preprečevanja širjenja virusa COVID-19 na Upravi za pomorstvo do preklica uvajamo zaščitne ukrepe.

 • 2. srečanje partnerjev projekta EUREKA

  Uprava Republike Slovenije za pomorstvo je 18. in 19. oktobra 2021 v Kopru gostila partnerje projekta EUREKA. Dogodek je potekal v hibridni izvedbi.

 • Nove spletne storitve Uprave za pomorstvo na portalu eUprava

  Sedaj lahko na portalu eUprava preverite veljavnost vpisnega lista za čoln, potrdila o usposobljenosti za voditelja čolna in veljavnost drugih listin, ki jih izdaja Uprava za pomorstvo.

 • Svetovni dan pomorstva 2021

  Letošnji svetovni dan pomorstva obeležujemo 30. septembra. Njegov namen je opozoriti na vlogo in pomen, ki ga ima pomorstvo in z njim povezane dejavnosti v svetovni globalni ekonomiji.

 • Uvedba elektronskih obrazcev za sledenje potnikov

  Vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, bodo morali od 16. avgusta 2021 naprej pred vstopom v državo izpolniti digitalni obrazec za sledenje potnikov (elektronski obrazec PLF).

 • 25. junij - dan pomorščakov

  Dan pomorščakov, ki ga vsako leto obeležujemo 25. junija, v teh časih pandemije usmerja svetovno pozornost na prispevek pomorščakov k zagotavljanju neprekinjene verige svetovne trgovine.