Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

V sektorju spremljamo dejavnosti Organizacije združenih narodov (OZN) in njenih glavnih organov s posebnim poudarkom na delu Varnostnega sveta in Generalne skupščine OZN. Spremljamo tudi dejavnosti Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in Sveta Evrope.

S pristojnimi organi usklajujemo delovanje Slovenije v okviru specializiranih agencij, skladov in programov OZN. Spremljamo pobude v sistemu OZN (Zavezništvo civilizacij, Skupnost demokracij, Mreža za človekovo varnost, Skupina prijateljev mediacije). Promoviramo dejavno vlogo Slovenije pri zastopanju državnih interesov v okviru OZN. Predlagamo, sooblikujemo in izvajamo slovenske prednostne naloge v okviru OZN s poudarkom na spodbujanju učinkovitega večstranskega sodelovanja in celovite reforme OZN, podpori mehanizmom mirnega reševanja sporov ter njihovega preprečevanja, zagotavljanju spoštovanja vladavine prava, spodbujanju medkulturnega in medverskega dialoga ter spremljanju drugih vprašanj glede mednarodnega miru in varnosti, ki se obravnavajo v okviru OZN.

Med delovna področja spadajo aktivnosti, povezane s članstvom Slovenije v OVSE in Svetu Evrope. Usklajujemo stališča in zastopamo interese Slovenije na zasedanjih in drugih dogodkih, ki potekajo v okviru teh dveh organizacij. Nudimo tudi vsebinsko podporo ITF Ustanovi za krepitev človekove varnosti.

Pristojni smo tudi za področja nadzora nad (konvencionalno) oborožitvijo, neproliferacije in razoroževanja. Zagotavljamo medresorsko usklajenost stališč Slovenije in  sodelovanje Slovenije z drugimi državami ter mednarodnimi organizacijami in režimi na tem področju.

Usklajujemo tudi kandidature Slovenije in slovenskih predstavnikov za članstvo v mednarodnih in regionalnih organizacijah.