Skoči do osrednje vsebine

dr. Marko Sraka

Avtor: Željko Stevanić

Marko Sraka izhaja iz Prekmurja. Po končani Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru je študiral arheologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Po zaključku dodiplomskega študija je bil kot mladi raziskovalec zaposlen na Oddelku za arheologijo in je leta 2016 zagovarjal doktorsko disertacijo na temo radiokarbonskega datiranja ter kronologij slovenskega neolitika in eneolitika.

Po zagovoru doktorske disertacije se je za kratek čas vrnil v rodno Prekmurje ter se zaposlil v javnem zavodu Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan. V njem je prijavljal ter izvajal nacionalne in evropske projekte na področju kulturne dediščine. Od leta 2018 je bil kot arheolog zaposlen v Skupini Stik – kot terenski vodja je med drugim sodeloval pri arheoloških raziskavah rimskih grobišč v Ljubljani, v zadnjih letih je bilo dokumentiranih skoraj 300 novih emonskih grobov.

Je avtor številnih strokovnih in znanstvenih člankov, monografskih poglavij in knjižnih prikazov ter prvih strokovnih poročil o arheoloških raziskavah. Predaval je na znanstvenih simpozijih doma in v tujini.