Skoči do osrednje vsebine

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

Kim  Komljanec

Avtor: Ministrstvo za kulturo

Kim Komljanec je po diplomi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (slovenistika in francistika) magistrirala iz dramskega pisanja in dramaturgije na Univerzi v Exetru v Združenem kraljestvu. Izobraževanje je kasneje nadaljevala v Londonu in se izšolala v pisanju libreta za muzikal (Mercury Music).

Svojo profesionalno pot je začela v KUD-u France Prešeren Trnovo, nadaljevala v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju, nato pa desetletje in pol delala kot samozaposlena v kulturi. Sodelovala je na mednarodni rezidenci za dramske pisce v prestižnem gledališču Royal Court v Londonu, kasneje pa v Cambridgeu prevzela umetniško vodenje foruma dramskih piscev in gledališča WRiTEON.

Številna dramska besedila Kim Komljanec so bila uprizorjena v slovenskih repertoarnih, neodvisnih in ljubiteljskih gledališčih, druga so doživela uprizoritve v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike, nekatera so izšla tudi v knjižni obliki. Njene radijske igre so posneli in predvajali na Radiu Slovenija in Radiu Trst (RAI), njeno pisanje pa obsega tudi scenarije za televizijske nadaljevanke (RTV Slovenija) in nekaj malega za film.

Kim Komljanec je bila aktivna tudi v stanovski organizaciji Združenje dramskih umetnikov Slovenije, kjer je leta 2019 ustanovila enoto za dramske pisateljice in pisatelje, katere vodja je bila do  nedavnega.