Skoči do osrednje vsebine

Venezuela

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Najvišja stopnja previdnosti: Zaradi razmer v državi iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja. Ravnajte z največjo stopnjo previdnosti.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Zaradi naraščajočih nemirov in nasilnega dogajanja v številnih mestih odsvetujemo vsa potovanja v državo.

  Popolnoma odsvetujemo potovanja v dele države ob kolumbijski meji.

  Zaradi delovanja tihotapcev drog in gverilskih skupin popolnoma odsvetujemo vsa potovanja na območje meje s Kolumbijo in sicer:
  •v zveznih državah Zulia, Tachira, Apure, Bolivar in Amazonas v obmejni 80-kilometrski pas,
  •na območje 100 km južno od Puerto Ayacucha in
  •v obmejni 40-kilometrski pas v preostalo območje Venezuele ob kolumbijski meji.

 • Politična situacija

  Izredne razmere v državi, ki so bile uvedene maja 2016, so še vedno v veljavi. Zaradi globoke ekonomske in politične krize v državi prihaja do akutnega pomanjkanja zdravil, zdravstvene opreme in hrane. Redno prihaja do izpadov elektrike, oskrba z varno pitno vodo je slaba.

  Po zaostritvi politične krize v januarju 2019 prihaja na območju celotne države, zlasti pa glavnega mesta Caracas, do demonstracij in protestov, ki so se v nekaj primerih sprevrgli tudi v nasilje s smrtnimi žrtvami. Prišlo je tudi do aretacij tujih novinarjev.

  Potnikom svetujemo, da se izognejo množičnim protestom in ne sodelujejo v shodih in demonstracijah.

 • Kriminal

  Stopnja uličnega nasilja, oboroženih ropov in hitrih ugrabitev je v Venezueli visoka. V Caracasu in ostalih mestih vlada izvaja varnostne operacije. Svetujemo pazljivost pred ropi in tatvinami na avtobusih in podzemni železnici v Caracasu. Če ste žrtev oborožene tatvine ali ropa se ne upirajte, saj so bile v primerih fizične obrambe žrtve kaznivih dejanj že ustreljene.

  V venezuelskem morju prihaja do piratstva, posebej vzhodno od Puerto La Cruz in v vodah med Venezuelo in Trinidadom. Svetujemo previdnost in v kolikor je mogoče, da se omenjenim področjem izogibate.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  avne bolnišnice so slabo založene, prva pomoč je nezanesljiva tudi v Caracasu, bolnišnice po celotni državi nimajo zadostne opreme in zdravil. Zasebne klinike nudijo dobro oskrbo za običajna obolenja. Zahtevnejša zdravljenja lahko zahtevajo premestitev v drugo državo. Tudi v lekarnah prihaja do pomanjkanja zdravil, zato svetujemo, da na potovanje vzamete vsa zdravila, ki jih potrebujete za zdravljenje kroničnih obolenj (zdravila proti visokemu krvnemu tlaku, ščitnico, razpršila za respiratorne bolezni, antipsihotike ipd.) ter ostala zdravila za primere povišane telesne temperature ali gastrointestinalne težave. Številka za nujno medicinsko pomoč je 911. Priporočamo, da imajo potniki pred potovanjem sklenjeno primerno potovalno zdravstveno zavarovanje, ki krije tudi stroške evakuacije v domovino.

  Svetujemo, da na pot vzamete tudi proizvode za osebno higieno: milo in šampon, dezodorante, kremo in za britje, higienske vložke, prezervative ipd. saj jih lokalno najverjetneje ne bo mogoče kupiti.

  V Venezueli je v porastu obolevnost zaradi malarije in davice. Sodi tudi med države, kjer obstaja možnost okužbe z rumeno mrzlico. Glede cepljenja proti rumeni mrzlici je potrebna pozornost popotnikov glede obveznosti cepljenj, ko se potuje iz ene v drugo latinskoameriško državo. V Venezueli so poleg virusa rumene mrzlice prisotni tudi virusi zika, denge in chikungunye. Virusom rumene mrzlice, zike, denge in chikungunye je skupno, da se širijo s pikom okuženega komarja. Svetujemo, da zaradi tega v času potovanja posebno pozornost namenite zaščiti pred komarji z ustreznimi sredstvi (repelenti), s svetlimi oblačili iz gostih tkanin, z dolgimi hlačnicami in rokavi ter da - če je potrebno – spite pod mrežami proti komarjem. Komarje odganjajo tudi ustrezno ohlajeni in klimatizirani prostori. Pri uporabi repelentov je pomembno, da se natančno držite navodil glede njihove uporabe in omejitev.

  V zadnjem obdobju prihaja do povečanih števil obolenj za ošpicami. Svetujemo previdnost.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Izogibajte se posedovanja in trgovanja z drogami! Zaporne kazni so med najvišjimi na celini (med 8 do 18 let), razmere v venezuelskih zaporih so med najbolj nevarnimi in nasilnimi. Do pravnomočne obtožbe v Venezueli lahko traja do dve leti. Načini odkrivanja tihotapcev prepovedanih drog v Venezueli so učinkoviti.

  Odsvetujemo kampiranje na plažah ter obiske gosto naseljenih četrti (Barrios) v Caracasu in drugih mestih. Mestna četrt Sabana Grande v Caracasu ni varna, ugodne nastanitve je mogoče najti tudi v drugih četrtih (npr. Chacao). V nacionalni park Avila se odpravljajte podnevi, držite se obljudenih poti – najbolje da park obiščete v skupini.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Cesta med centrom Caracasa in Mednarodnim letališčem Maiquetía je nevarna, pogosti so ropi in ugrabitve, ki jih pogosto izvedejo lažni taksisti na letališču ali oborožene kriminalne združbe, ki delujejo na relaciji med mestom in letališčem. Svetujemo, da se ponoči izogibate potovanju na tej relaciji.

  Ceste in mostovi so v slabem stanju, predvsem v barakarskih naseljih in na vrhovih hribov, kjer so pogosti zemeljski plazovi. Prav tako so neprevozni nekateri mostovi. Potovanje po cesti iz prestolnice na vzhod lahko zaradi obvozov traja precej dalj časa kot običajno. Svetujemo, da se držite glavnih cest in izogibate potovanjem ponoči. S seboj morate zmeraj imeti originalne osebne dokumente, avtomobilsko zavarovanje in vozniško dovoljenje. V kolikor pride do prometne nesreče, avtomobilov ne smete premikati dokler na prizorišče ne prispe policija in napiše policijskega zapisnika o nesreči. Zavarovalnice zavračajo plačila odškodnin, v kolikor so bila vozila premaknjena in ni bilo predloženo ustrezno policijsko poročilo.

 • Denar

  Zaradi visoke inflacije prihaja redno do akutnega pomanjkanja gotovine, zato večina transakcij poteka elektronsko. V Venezueli veljajo stroga pravila za menjavo denarja. Obstajata dva uradna menjalna tečaja, vzporedno poteka tudi menjava na črnem trgu, ki pa je prepovedana. Svetujemo, da se potniki izogibajo menjavam tujih valut na črnem trgu Uradne menjalnice sprejemajo dolarje in evre. Za uradno menjavo denarja potrebujete potni list. Menjava nacionalne valute Bolivar Soberano v dolarje ali evre za tujce ni mogoča. Za plačevanje je mogoče uporabljati tuje debetne in kreditne kartice, s čimer se lahko izognete nošenju večje količine gotovine. Ob uporabi kreditne kartice se praviloma uporabi menjalni tečaj DICOM.

  Na bankomatih, bankah in v menjalnicah lahko primanjkuje gotovine, zato imejte na potovanju tudi alternativen finančni vir (devize). Denar je v Venezuelo mogoče nakazati tudi preko Western Uniona in ga dvigniti v katerikoli podružnici Grupo Zoom. Če imate potovalne čeke, preverite pri izdajatelju, ali jih venezuelske banke sprejemajo. Pogoste so zlorabe kreditnih in debetnih kartic. Do zlorab – kloniranj – kartic prihaja tako na bankomatih, kakor tudi na nekaterih prodajnih mestih. Pri odtipkanju vašega gesla na bankomatu ali POS terminalu zakrijte tipkovnico, saj je to eden izmed načinov, ki prepreči razkritje gesla.

  Svetujemo, da v banki v Sloveniji še pred potovanjem preverite, ali je uporaba vaše kartice v Venezueli omogočena ter se pozanimate o morebitni storitvi obveščanja o transakcijah na vašem računu, saj boste na ta način obveščeni o morebitni zlorabi kartice.

 • Priporočila

  Zelo majhno število letalskih družb je obdržalo direktno mednarodno povezavo z venezuelskim glavnim mestom. Spremembe in odpovedi letos so pogost pojav, zato svetujemo neposredni kontakt z letalsko družbo glede vašega leta v in iz Caracasa. Ker je težko določiti čas trajanja potovanja na letališče, si zagotovite dovolj časa za prevoz na letališče. Oblasti na letališču Maiquetía izvajajo naključne nadzore proti tihotapljenju drog. Nacionalna garda lahko potnika napoti na rentgensko slikanje v bližnjo bolnišnico. Svetujemo, da na letališče prispete vsaj 3 ure pred svojim letom (nekatere letalske družbe zahtevajo zgodnejši prihod na letališče). V vsakem primeru odsvetujemo potovanje z avtoštopom.

  Za ureditev prevoza z letališča ali za nastanitev zaprosite ugledne turistične agencije, prijatelje ali poslovne kontakte. Ne sprejemajte ponudb za taksije v letališkem sektorju prihodov in ne vstopajte v taksije, v katerih so že drugi potniki. Če potrebujete taksi z letališča, se približajte okencu z uradnimi taksiji zunaj prostora za prihode na letališče. Taksijev ne ustavljajte na ulici. Uporabljajte le taksije, ki jih naročite po telefonu, ali hotelske taksije. Z varnostnih razlogov je uporaba blindiranih vozil v Venezueli običajna, posebej ponoči.

  Svetujemo, da si pred potovanjem naredite fotokopijo potnega lista (lahko tudi kopijo v elektronski obliki; strani z osebnimi podatki in strani z vstopnim žigom v državo). Fotokopije imejte shranjene ločeno od vašega potnega lista. Svoje bližnje obvestite o načrtu glede potovanja po Venezueli – kam, kako in kdaj boste potovali. Slednje je pomembno predvsem, če postanete žrtev ugrabitve.

 • Opombe

  Venezuela je v preteklosti že sprejemala ukrepe zapiranja mejnih prehodov z Brazilijo in Kolumbijo (zvezne države Tachira, Zulia, Apure in Amazonas). Trenutno je kopenska meja s Kolumbijo in Brazilijo v celoti zaprta.

  Prav tako je trenutno ponovno zaprta morska meja z otoki Arubo, Bonaire in Curacaom. Začasno so prekinjene tudi vse letalske povezave z omenjenimi otoki. Svetujemo, da obstoj letalskih povezav s temi otoki preverite še pred potovanjem.

  Pred potovanjem se pozanimajte, ali bo prehod meje v drugo državo mogoč (po kopnem, zraku ali morju). Nepredvidljivostim potovanja po kopnem se je načeloma mogoče izogniti, če potovanje v sosednjo državo načrtujete z letalom.

  Kopanje v karibskem morju je lahko nevarno. Pozorni bodite na močne tokove ob obali, na plažah pa pogosto ni opozorilnih tabel in reševalcev.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Venezuelo vizuma ne potrebujejo.

Za vstop v Venezuelo je potreben potni list, ki ob vstopu velja še najmanj 6 mesecev. Za turistične obiske venezuelske oblasti poleg veljavnega potnega lista lahko zahtevajo tudi povratno letalsko karto, dokaz o zadostnih sredstvih za preživljanje, rezervacije turističnih ekskurzij in ustrezno hotelsko rezervacijo ali pri notarju overjeno povabilo osebe, ki vas je v Venezuelo povabila. Osebe, ki v Venezuelo potujejo z drugih razlogov, potrebujejo dokument, ki opravičuje potovanje. Če ste v Venezueli na kulturni izmenjavi, je potrebno pred odhodom pridobiti ustrezni delovni vizum.

Dvojni državljani ob vstopu in izstopu iz Venezuele potrebujejo venezuelske potovalne dokumente.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.