Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj v času COVID-19

(posodobljeno 1. 4. 2022)

Vstop je možen za mladoletne osebe, polnoletne osebe, ki imajo polno shemo cepljenja ali osebe, ki spadajo v eno izmed izjem, ki jih morajo pred tem registrirati (v španščini).

Vsi potniki morajo pred potovanjem izpolniti izjavo (v španščini).

Ob vstopu morajo osebe predložiti potrdilo o sklenjenem zdravstvenem zavarovanju. Osebe, ki so COVID-19 prebolele v obdobju 10 do 90 dni pred potovanjem, morajo predložiti potrdilo o pozitivnem testu (tehnika PCR-RT ali tumor detection test).

Osebe ki imajo polno shemo cepljenja ni treba predložiti PCR testa pred ali po vstopu v državo.

Osebe, ki niso cepljene (izjeme), morajo predložiti tudi negativen PCR test (72 ur pred vstopom), ter opraviti 14-dnevno karanteno ali opraviti PCR test 7. dan po vstopu v državo.

Pogoji vstopa se spreminjajo, zato pred potovanjem znova preverite aktualne pogoje na spletnih straneh urugvajskih institucij (v španščini).

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Urugvaj vizuma ne potrebujejo.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Urugvaj je na splošno varna država z relativno majhnim številom oboroženih tatvin in napadov. V prestolnici Montevideo kljub vsemu svetujemo pozornost zaradi priložnostnih tatvin. Do teh ne prihaja le na obrobju mesta pač pa tudi v starem delu mesta, v pristanišču, pa tudi v bivalnih četrtih Pocitos, Punta Carretas, Punta Gorda, Carrasco itd. Na kopališčih izven prestolnice npr. Colonia, Rocha, Punta del Este prav tako občasno prihaja do kraj, še posebno v prazničnem času (december - februar).

Za vožnjo po Urugvaju je priporočljivo imeti mednarodno vozniško dovoljenje.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.