Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Kriminal

  Urugvaj je na splošno varna država z relativno majhnim številom oboroženih tatvin in napadov. V prestolnici Montevideo kljub vsemu svetujemo pozornost zaradi tatvin. Število teh se je v zadnjih letih povečalo, vse pogostejši pa so tudi oboroženi ropi. Do tatvin prihaja na obrobju mesta, v starem delu mesta, v pristanišču in v bivalnih četrtih Pocitos, Punta Carretas, Punta Gorda, Carrasco itd. V letoviščih izven prestolnice npr. Colonia, Rocha, Punta del Este prav tako občasno prihaja do tatvin, zlasti v času počitnic (december - februar). Svetujemo, da se v Montevideu ponoči ne gibljete sami. Prav tako se je bolje izogibati manjših ulic v starem delu mesta (Ciudad Vieja). Torbic, mobitelov, fotoaparatov in nakita ne nosite na vidnem mestu. Denar, dragocene predmete in osebne dokumente hranite na varnem mestu, shranjene imejte kopije osebnih dokumentov. Posebna pozornost je potrebna v okolici turističnih znamenitosti in v večjih množicah ljudi, npr. na letališču, železniških postajah in avtobusih. V primeru napada se ne upirajte.

  Redni so vlomi v avtomobile v Montevideu. Svetujemo parkiranje na osvetljenem parkirišču ali dobro osvetljenem in prometnem območju. Vedno zaklenite avtomobil in v njem ne puščajte dragocenih predmetov, osebnih dokumentov in gotovine. Med vožnjo dragocenih stvar in torbic ne puščajte na vidnem mestu, zlasti ne na sovoznikovem sedežu.

  Stopnje kriminala so precej nižje v ostalih departamentih Urugvaja, vseeno pa svetujemo previdnost.

  V primeru, da pride do kaznivega dejanja ga morate prijaviti na najbližji policijski postaji. Prijavo lahko izpolnite tudi preko spleta, vendar jo je treba v 48 urah po spletni oddaji podpisati na policijski postaji.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Zdravstvena oskrba v velikih mestih je primerljiva z oskrbo v Evropi, v zasebnih bolnišnicah je standard oskrbe zelo visok. Zdravstvena oskrba na podeželju je ponekod higiensko problematična. V lekarnah je na voljo širok nabor zdravil.

  Pitje vode iz pipe in njena uporaba za umivanje zob in pomivanje posode se odsvetuje tudi zaradi preprečevanja diareje. V kolikor ustekleničena voda ni na voljo, se svetuje uporaba filtrirane ali prekuhane vode. Zaradi hude suše pitna voda v prestolnici vsebuje visok delež soli in triklormetan, strupen stranski produkt pri kloriranju pitne vode. Slednji povzroča raka in je še posebej škodljiv za nosečnice.

  V Urugvaju je prisoten virus denga, zato se priporočajo ukrepi za preprečitev pikov komarjev, kot so nošenje dolgih svetlih oblačil ter redno nanašanje repelenta proti komarjem na izpostavljene dele kože.

  Za nujno zdravstveno pomoč pokličite 911.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Turistom je prepovedano zauživanje, posedovanje in preprodaja marihuane in vseh drugih drog. Turistom tudi ni dovoljeno kupiti marihuane za osebno uporabo v registriranih lekarnah. Preprodaja marihuane in drugih drog je prepovedana tudi za osebe z dovoljenjem za dolgoročno prebivanje. Kajenje in uporaba elektronskih cigaret ni dovoljena znotraj javnih mest.

  Urugvaj je bila prva južnoameriška država, ki je dovolila sklepanje istospolnih civilnih zakonskih zvez.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Urugvaju je priporočljivo imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

  Za vožnjo pod vplivom alkohola velja ničelna toleranca.

  Cestne razmere in prometna varnost se po državi zelo razlikujejo. Zaradi ponekod slabega stanja cest, slabe osvetlitve, pomanjkanja prometnih znakov ter slabo vzdrževanih avtomobilov so nesreče pogoste. Glavna cesta od kraja Colonia del Sacramento do Montevidea in letovišča Punta del Este je v dobrem stanju in dobro označena. V poletnih mesecih in med prazniki je na tej in drugih cestah zaradi prometa povečano število nesreč.

  Bencinske črpalke so v ruralnih območjih redke. Svetujemo, da se v primeru daljših poti pot in točenje goriva dobro načrtuje.

 • Denar

  Denar: urugvajski peso (UYU)

  Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih. Svetujemo uporabo bankomatov nameščenih znotraj bank ali nakupovalnih centrov.

 • Naravne nesreče in podnebje

  V Urugvaju so v vseh letnih časih možne suše, poplave in močne nevihte. Upoštevati je treba prepovedi, navodila in opozorila lokalnih oblasti. Presidencia običajno objavlja opozorila in aktualne informacije https://www.gub.uy/presidencia/.

  Zlasti v poletnih mesecih (december – marec) lahko pride do požarov v naravi v sušnih območjih. Potrebna je skrbnost pri ugašanju cigaret in požarov. Pokličite 911 ali 104, če morate stopiti v stik z gasilci.

  V Urugvaju so v vseh letnih časih možne suše, poplave in močne nevihte. Upoštevati je treba prepovedi, navodila in opozorila lokalnih oblasti. Presidencia običajno objavlja opozorila in aktualne informacije https://www.gub.uy/presidencia/. Zlasti v poletnih mesecih (december – marec) lahko pride do požarov v naravi v sušnih območjih. Potrebna je skrbnost pri ugašanju cigaret in požarov. Pokličite 911 ali 104, če morate stopiti v stik z gasilci.

  Občasne močne nevihte lahko trajajo več dni in povzročijo hude poplave. Urugvajski meteorološki inštitut objavlja vremenska opozorila na svojem X profilu @MeteorologiaUy.

 • Priporočila

  Ob ogledih mest imejte s seboj fotokopijo svojega potnega lista, originalni dokument pa hranite na varnem mestu. S sabo ne nosite večjih količin denarja in dragocenosti.

 • Opombe

  Slovenski državljani za vstop vizuma ne potrebujejo. Potni list mora biti veljaven za celotno predvideno obdobje bivanja v državi.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Urugvaj vizuma ne potrebujejo. Potni list mora biti veljaven za celotno predvideno obdobje bivanja v državi.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.