Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

MAREC 2020:

Slovenskim državljanom, ki se odločajo o potovanju na Tajsko, svetujemo ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna.

Zaradi epidemije COVID-19 priporočamo pozorno spremljanje razmer v regiji.

Oblasti na Tajskem so zaradi izbruha COVID-19 in odkritih primerov okužbe bolezen označile za nevarno in hitro prenosljivo. Zaradi tega lahko pristojni organi osebe, ki kažejo znake okužbe napotijo v bolnišnico na zdravljene ali v obvezno 14-dnevno karanteno. Nekatere države so zaradi trenutnih razmer že odsvetovale ali omejile vstop potnikom, ki prihajajo iz Tajske. Potniki na Tajsko lahko pričakujejo intenzivnejše zdravstvene preglede ob vstopu v državo.

Priporočamo spremljanje aktualnih razmer na Tajskem s pomočjo:

Zaradi potencialnih groženj, ki jih predstavljajo pogosti nemiri in visoka stopnja nasilja odsvetujemo vsa nenujna potovanja v:

  • Provinco Pattani
  • Provinco Yala
  • Provinco Narathiwat in
  • dele Province Southern Songkhla

Sicer pri potovanjih na Tajsko svetujemo povečano previdnost in pridobitev podatkov o razmerah na destinaciji potovanja iz drugih virov.

Pred potovanjem morate vedno poskrbeti za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje.

Odsvetujemo vsa nenujna potovanja v južne province Pattani, Yala, Narathiwat in Songkhla.

Odsvetujemo potovanja v bližino templjev Preah Vihear in Ta Krabey/Ta Moan ne meji med Tajsko in Kambodžo, kjer lahko pride do oboroženih spopadov med varnostnimi silami.

Vstop v državo

Slovenski državljani, imetniki navadnih potnih listov, za vstop na Tajsko, do 30 dni, vizuma ne potrebujejo.

Za več informacij je potrebno kontaktirati Veleposlaništvo Kraljevine Tajske na Dunaju.

Ukrepi vezani na COVID-19:

Tajski premier je 25. marca 2020 razglasil izredne razmere z odlokom o nujnih primerih o javni upravi v izrednih razmerah B.E. 2548 (2005).
V skladu z navedeno izjavo veljajo naslednje omejitve:
1. Vstopna mesta v Kraljevino so zaprta za tujce, razen za diplomate in predstavnike mednarodnih organizacij ter njihove družine ter prevoznike blaga, ki se nanašajo na potrebe, upravljavce vozil in člane posadk, tujce, ki imajo delovna dovoljenja, in osebe z dovoljenjem predsednik vlade ali Centra za situacijsko upravo COVID-19.
2. Zaprti so trgovski centri, tržnice in tržnice za vikende ter restavracije in prodajalci ulične hrane. Kljub temu so izvzete izdaja hrane, storitve dostave hrane, supermarketi in tržnice s hrano, trgovine, ki prodajajo nujno potrebne predmete.
3. Prejšnja območja okužbe z visokim tveganjem, ki so bila začasno zaprta v skladu z obvestilom metropolitanske uprave Bangkok, bodo še naprej zaprta, kot so izobraževalne ustanove ter prizorišča za zabavo in šport.
4. Kraljevska tajska vlada in osnovni ponudniki storitev še naprej delujejo, vključno z vladnimi agencijami, bolnišnicami, klinikami in lekarnami, dostavami in poštnimi storitvami, bencinskimi črpalkami, bankami in finančnimi institucijami, bankomati, hoteli in hostli ter tovarnami.
5. Javna zbiranja in deljenje lažnih novic so prepovedana.
6. Začasna ukinitev vizumov ob prihodu (VoA) in začasna ukinitev brezvizumskega režima za nekatere države in ozemlja do 30. septembra 2020.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Obstaja nevarnost terorističnih napadov. Napadi se lahko zgodijo kjer koli, tudi na krajih, kjer se zadržujejo tujci in turisti.

Skladno s tajsko zakonodajo morajo imeti turisti svoj potni list vedno pri sebi.

Mednarodno letališče v Bangoku (Suvarnabhumi Airport) deluje normalno.

Na turističnih območjih na jugu in severu Tajske (npr. Phuket, Krabi, Chiang Mai) je mirno in za turiste ni nobenih omejitev.

Svetujemo previdnost pri sprejemanju pijače od tujcev, v klubih in na zabavah, še posebej v Koh Samuiu in Pattayi ter na zabavah ob polni luni na otoku Koh Phangan. Občasno se zgodi, da turistom v pijačo dajo drogo ter jih nato omamljene napadejo ali okradejo. Nekaj turistov je imelo zaradi zastrupitve s pijačo, v kateri je bila droga, hude psihične težave.

Kazni za posedovanje, razpečevanje ali proizvodnjo drog so zelo stroge in lahko vključujejo smrtno kazen.

Slovenski državljani, ki se nahajajo na Tajskem, se lahko v primeru nudenja osnovne konzularne pomoči (npr. izgube/kraja potnega lista) obrnejo tudi na častno konzulko v Bangkoku ga. Phatro Putipanpong.

Za potni list za vrnitev, ki se ga lahko izda, potrebujete:

  • policijski zapisnik,
  • overjeno fotokopijo izgubljenega/ukradenega potnega lista* (dve biografski strani, iz katere je razvidna slika, datum in kraj rojstva ter tajski vizum),
  • 2 sliki.

Zato v skladu z napotki za popotnike tudi priporočamo, da na potovanje s seboj vzamete overjeno kopijo potnega lista.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.