Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Slovenskim državljanom, ki se odločajo o potovanju na Tajsko, svetujemo ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna.

Zaradi potencialnih groženj, ki jih predstavljajo pogosti nemiri in visoka stopnja nasilja odsvetujemo vsa nenujna potovanja v:

  • Provinco Pattani
  • Provinco Yala
  • Provinco Narathiwat in
  • dele Province Southern Songkhla

Sicer pri potovanjih na Tajsko svetujemo povečano previdnost in pridobitev podatkov o razmerah na destinaciji potovanja iz drugih virov.

Pred potovanjem morate vedno poskrbeti za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje.

Odsvetujemo vsa nenujna potovanja v južne province Pattani, Yala, Narathiwat in Songkhla.

Odsvetujemo potovanja v bližino templjev Preah Vihear in Ta Krabey/Ta Moan ne meji med Tajsko in Kambodžo, kjer lahko pride do oboroženih spopadov med varnostnimi silami.

Vstop v državo

Slovenski državljani, imetniki navadnih potnih listov, za vstop na Tajsko, do 30 dni, vizuma ne potrebujejo.

Za več informacij je potrebno kontaktirati Veleposlaništvo Kraljevine Tajske na Dunaju.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Obstaja nevarnost terorističnih napadov. Napadi se lahko zgodijo kjer koli, tudi na krajih, kjer se zadržujejo tujci in turisti.

Skladno s tajsko zakonodajo morajo imeti turisti svoj potni list vedno pri sebi.

Mednarodno letališče v Bangoku (Suvarnabhumi Airport) deluje normalno.

Na turističnih območjih na jugu in severu Tajske (npr. Phuket, Krabi, Chiang Mai) je mirno in za turiste ni nobenih omejitev.

Svetujemo previdnost pri sprejemanju pijače od tujcev, v klubih in na zabavah, še posebej v Koh Samuiu in Pattayi ter na zabavah ob polni luni na otoku Koh Phangan. Občasno se zgodi, da turistom v pijačo dajo drogo ter jih nato omamljene napadejo ali okradejo. Nekaj turistov je imelo zaradi zastrupitve s pijačo, v kateri je bila droga, hude psihične težave.

Kazni za posedovanje, razpečevanje ali proizvodnjo drog so zelo stroge in lahko vključujejo smrtno kazen.

Slovenski državljani, ki se nahajajo na Tajskem, se lahko v primeru nudenja osnovne konzularne pomoči (npr. izgube/kraja potnega lista) obrnejo tudi na častno konzulko v Bangkoku ga. Phatro Putipanpong.

Za potni list za vrnitev, ki se ga lahko izda, potrebujete:

  • policijski zapisnik,
  • overjeno fotokopijo izgubljenega/ukradenega potnega lista* (dve biografski strani, iz katere je razvidna slika, datum in kraj rojstva ter tajski vizum),
  • 2 sliki.

Zato v skladu z napotki za popotnike tudi priporočamo, da na potovanje s seboj vzamete overjeno kopijo potnega lista.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.