Skoči do osrednje vsebine

Tadžikistan

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

MAREC 2020:

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 Tadžikistan izvaja preventivne preglede in karantenske postopke na vseh letališčih in na mejnih kontrolnih točkah. Vstop v državo je lahko prepovedan za državljane iz Afganistana, Kitajske, Irana, Italije, Japonske in Južne Koreje (stanje dne 3. 3. 2020), drugi popotniki, ne glede na to od kod potujejo, ki se pojavijo s simptomi COVID-19, vključno z vročino in/ali simptomi oteženega dihanja, so prav tako predmet 14-dnevne karantene.

Za obravnavo COVID-19 je pristojno Ministrstvo za zdravje in socialno zaščito prebivalstva Republike Tadžikistan, http://moh.tj/?lang=ru

Posodobljene informacije v zvezi s covid-19 lahko najdete na spletnih straneh Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi.

V novembru 2016 je bilo objavljeno opozorilo o možnosti terorističnih napadov na javnih zborovanjih in mejnih prehodih z Afganistanom. Svetujemo previdnost, odsvetujemo zadrževanje v velikih skupinah in uporabo javnega prevoza. Veliko tveganje velja zlasti v vzhodnem delu regije Gorno Badahšan.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Tadžikistan potrebujejo vizum.

Tadžikistan je za slovenske državljane uvedel poenostavljen vizumski postopek. Vloge za vizume bodo obravnavane in zaključene v treh delovnih dneh.

Za dodatne informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Tadžikistana na Dunaju

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Posebno dovoljenje je potrebno predhodno pridobiti za potovanje v Avtonomno provinco Kuhistoni Badakšon. Svetujemo, da se za dodatne informacije obrnete na veleposlaništvo Tadžikistana na Dunaju.

Svetujemo, da:

  • se izogibate morebitnim protestom ali množičnih zborovanj;
  • ne potujete sami po oddaljenih predelih mest;
  • spoštujete tamkajšnje verske običaje;
  • se v nujnih primerih obrnete na diplomatsko konzularno predstavništvo katere koli države članice EU;
  • da pred potovanjem v sosednje države preverite stanje na meji, saj se utegne zgoditi – sicer zelo redko –, da so mejni prehodi začasno zaprti.

Mejo med Tadžikistanom in Kirgizijo lahko zaprejo brez predhodnega obvestila. Svetujemo, da vnaprej preverite pri pristojnih oblasteh, ali je dejansko mogoče prečkati mejo na določenem mejnem prehodu.

Svetujemo, da v obmejnih področjih z Afganistanom, Uzbekistanom in Kirgizijo potujete po cestah, saj je na teh območjih nekaj označenih in neoznačenih minskih polj.

Uživanje ali preprodaja drog je prepovedana, zagrožene zaporne kazni za tovrstne prekrške pa so izredno visoke – od pet do deset let zaporne kazni za uživalce ter od deset do dvajset let zaporne kazni za preprodajalce drog. Razmere v zaporih so zelo skromne.

Slovenskim državljanov, ki se nahajajo v Tadžikistanu svetujemo, da se zaradi lažjega komuniciranja in obveščanja v primerih kriznih situacij predhodno registrirajo na Veleposlaništvu Zvezne republike Nemčije v Dušanbeju. Na ta način bodo tudi obveščeni o aktualnem dogajanju v državi.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.