Skoči do osrednje vsebine

Tadžikistan

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

MAREC 2020:

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 Tadžikistan izvaja preventivne preglede in karantenske postopke na vseh letališčih in na mejnih kontrolnih točkah. Vstop v državo je lahko prepovedan za državljane iz Afganistana, Kitajske, Irana, Italije, Japonske in Južne Koreje (stanje dne 3. 3. 2020), drugi popotniki, ne glede na to od kod potujejo, ki se pojavijo s simptomi COVID-19, vključno z vročino in/ali simptomi oteženega dihanja, so prav tako predmet 14-dnevne karantene.

Za obravnavo COVID-19 je pristojno Ministrstvo za zdravje in socialno zaščito prebivalstva Republike Tadžikistan, http://moh.tj/?lang=ru

Posodobljene informacije v zvezi s covid-19 lahko najdete na spletnih straneh Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi.

V novembru 2016 je bilo objavljeno opozorilo o možnosti terorističnih napadov na javnih zborovanjih in mejnih prehodih z Afganistanom. Svetujemo previdnost, odsvetujemo zadrževanje v velikih skupinah in uporabo javnega prevoza. Veliko tveganje velja zlasti v vzhodnem delu regije Gorno Badahšan.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Tadžikistan potrebujejo vizum.

Tadžikistan je za slovenske državljane uvedel poenostavljen vizumski postopek. Vloge za vizume bodo obravnavane in zaključene v treh delovnih dneh.

Za dodatne informacije se obrnite na:

Veleposlaništvo Tadžikistana na Dunaju

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Posebno dovoljenje je potrebno predhodno pridobiti za potovanje v Avtonomno provinco Kuhistoni Badakšon. Svetujemo, da se za dodatne informacije obrnete na veleposlaništvo Tadžikistana na Dunaju.

Svetujemo, da:

  • se izogibate morebitnim protestom ali množičnih zborovanj;
  • ne potujete sami po oddaljenih predelih mest;
  • spoštujete tamkajšnje verske običaje;
  • se v nujnih primerih obrnete na diplomatsko konzularno predstavništvo katere koli države članice EU;
  • da pred potovanjem v sosednje države preverite stanje na meji, saj se utegne zgoditi – sicer zelo redko –, da so mejni prehodi začasno zaprti.

Mejo med Tadžikistanom in Kirgizijo lahko zaprejo brez predhodnega obvestila. Svetujemo, da vnaprej preverite pri pristojnih oblasteh, ali je dejansko mogoče prečkati mejo na določenem mejnem prehodu.

Svetujemo, da v obmejnih področjih z Afganistanom, Uzbekistanom in Kirgizijo potujete po cestah, saj je na teh območjih nekaj označenih in neoznačenih minskih polj.

Uživanje ali preprodaja drog je prepovedana, zagrožene zaporne kazni za tovrstne prekrške pa so izredno visoke – od pet do deset let zaporne kazni za uživalce ter od deset do dvajset let zaporne kazni za preprodajalce drog. Razmere v zaporih so zelo skromne.

Slovenskim državljanov, ki se nahajajo v Tadžikistanu svetujemo, da se zaradi lažjega komuniciranja in obveščanja v primerih kriznih situacij predhodno registrirajo na Veleposlaništvu Zvezne republike Nemčije v Dušanbeju. Na ta način bodo tudi obveščeni o aktualnem dogajanju v državi.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.