Skoči do osrednje vsebine

Šrilanka

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

(29.11.2021)

Najnovejše informacije o pogojih in omejitvah vstopa zaradi COVID-19 so na voljo v obvestilu Ministrstva za zdravje Šrilanke in na njihovi spletni strani z obvestili.

Informacije so na voljo tudi na spletni strani prevoznika SriLankan Airlines.

Pred potovanjem se o pogojih in omejitvah pozanimajte tudi pri letalskih prevoznikih, letališčih in hotelih.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Šrilanko.

Šrilanka za vsa turistična in poslovna potovanja v državo zahteva elektronsko odobritev potovanja. Več informacij je dostopnih na spletni strani ETA - Electronic Travel Authorization.

Vizum z veljavnostjo do 30 dni za namen turističnega obiska se lahko pridobi na mejnem prehodu ob vstopu v državo (enostranska odločitev).

Za vse dodatne informacije je pristojno Veleposlaništvo Šrilanke na Dunaju.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Popotnikom, ki potujejo v Šrilanko svetujemo, da:

  • se izogibajo krajem, kjer potekajo politične demonstracije ali zborovanja;
  • ne uživajo alkohola, ne kadijo v javnosti in se spoštljivo vedejo do krajevne vere, še posebno na svetih krajih;
  • so zelo pozorni pri uporabi javnih prevoznih sredstev (avtobusov in vlakov), še posebno zunaj Colomba;
  • ne potujejo v večernih urah;
  • spoštujejo nekatera budistična pravila: prepoved nudizma na plažah, prepoved uživanja alkoholnih pijač, uporaba spodobnih oblačil v templjih, v katere se vstopi brez obuval. Žaljenje verskih krajev in simbolov je izredno strogo kaznovano.

Zakonodaja na področju nezakonitih drog je izredno stroga. Predvidene kazni so zelo visoke (vse do dosmrtne zaporne kazni za najhujše prestopke).

Istospolna razmerja so zakonsko prepovedana.

Prepovedano se je fotografirati pred kipom Bude. Na splošno velja, da se zahteva spoštovanje podob in kipov Bude. Prepovedano je fotografiranje vojaških postojank, vladnih poslopij in vozil, v katerih se prevažajo zelo pomembne osebe.

Za samostojno vožnjo po Šrilanki ne zadostujeta ne slovensko ne mednarodno vozniško dovoljenje, ampak je potrebno predhodno pridobiti začasno šrilanško vozniško dovoljenje (za čas enega meseca). Tovrstno vozniško dovoljenje lahko pridobite na Oddelku za motorni promet (Department of Motor Traffic) ob predložitvi potnega lista in vozniškega dovoljenja.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.