Skoči do osrednje vsebine

Šrilanka

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Šrilanške oblasti opozarjajo na znatno povečanje števila primerov mrzlice denga, predvsem zaradi vremenskih razmer v zadnjih tednih. Veliko primerov je v okrožju Colombo.
  Gospodarski položaj Šrilanke ostaja krhek. Če se razmere poslabšajo, lahko pride do pomanjkanja goriva (dizel in bencin) in zdravil. Omejena razpoložljivost goriva lahko vpliva na prevoz, na poslovne in na komercialne storitve. Okrnjeno je lahko tudi delovanje bolnišnic drugih zdravstvenih storitev. Občasno lahko pride do izpadov oskrbe z elektriko, vendar imajo številni turistični objekti rezervne generatorje. Spontani protesti se lahko kadarkoli pojavijo, če se varnostne razmere spremenijo lahko oblasti v kratkem času razglasijo izredne razmere ali uvedejo policijsko uro. Spremljajte trenutne razmere in se izogibajte večjih skupin ljudi. Posvečajte pozornost osebni varnosti.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  /

 • Politična situacija

  Leta 2022 so v nasilnih protestih zaradi slabega gospodarskega položaja bili poškodovani in mrtvi, na infrastrukturi je bila povzročena škoda. Protesti, demonstracije, zapore cest in nasilni nemiri lahko brez opozorila izbruhnejo v lokalnih okoljih in se razširijo na urbana področja.
  Šrilanška vojska je še naprej močno prisotna na severu države. Sistem vojaških cestnih zapor in kontrolnih točk je bil v veliki meri odpravljen, razen v bližini vojaških objektov.

 • Kriminal

  Zaradi trenutnih gospodarskih razmer se je povečalo število primerov oportunističnega kriminala.
  Tatvine iz hotelov in penzionov in ulični zločini postajajo pogostejši. Dragocenosti in dokumente hranite na varnem.
  Nasilni zločini nad tujci so redki.
  Bodite zelo pozorni pri uporabi javnih prevoznih sredstev (avtobusov in vlakov), še posebno zunaj Colomba.

 • Terorizem

  Možnost terorističnih napadov na Šrilanki je visoka. Napadi so lahko nediskriminatorni, tudi na krajih, ki jih obiskujejo tujci, kot so hoteli, turistična mesta in verski objekti. Izogibajte se množičnim javnim krajem, velikim zbiranjem in demonstracijam ter upoštevajte nasvete lokalnih oblasti.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  V državi lahko pride do izbruhov mrzlice denga. Druge bolezni, ki se prenašajo s piki komarjev so čikungunija, japonski encefalitis in malarija.
  Druge bolezni, ki so prisotne na Šrilanki so kožna leišmanioza, ta zajedavec se prenaša s piki peščene muhe ali mušice, ki pikajo predvsem zvečer in ponoči. Posledica okužbe so kožne spremembe, ki se lahko pojavijo na obrazu, rokah in telesu. Poznamo več oblik bolezni, kožnih in visceralnih, ki so lahko usodne. Zdravljenje je dolgotrajno in težavno, zato se je treba po pojavu ene ali več kožnih ran, ki kažejo na okužbo, hitro posvetovati z zdravnikom. Preprečevanje vključuje nošenje pokrivnih oblačil in nanašanje repelentov proti komarjem na kožo.
  Prisotna je še steklina, verjetnost napada sršenov v Sigiriji na Levji skali, tifusna mrzlica, leptospiroza in možnost okužbe s HIV.
  Zdravstvene ustanove v Šrilanki, vključno s službami za odzivanje na nujne primere, zaradi gospodarskega položaja države, pogosto ne izpolnjujejo mednarodnih standardov in morda nimajo zdravil in potrebnih zalog. Medicinska oskrba je izven mest okrnjena. Nevarnost stekline zaradi potepuških živali se pojavlja razmeroma pogosto.
  Prepričajte se, da imate ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje in dostopna sredstva za kritje stroškov morebitnega zdravljenja v tujini in repatriacije.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Tujci morajo imeti po zakonu pri sebi vedno identifikacijski dokument.
  Ne uživajte alkohola in ne kadite v javnosti in se spoštljivo vedite do krajevne vere, še posebno na svetih krajih.
  Spoštujte nekatera budistična pravila: prepoved nudizma na plažah, prepoved uživanja alkoholnih pijač, uporaba spodobnih oblačil v templjih, v katere se vstopi brez obuval. Žaljenje verskih krajev in simbolov je izredno strogo kaznovano.
  Zakonodaja na področju nezakonitih drog je izredno stroga. Predvidene kazni so zelo visoke (vse do dosmrtne zaporne kazni za najhujše prestopke).
  Istospolna razmerja so zakonsko prepovedana.
  Prepovedano se je fotografirati pred kipom Bude. Na splošno velja, da se zahteva spoštovanje podob in kipov Bude. Prepovedano je fotografiranje vojaških postojank, vladnih poslopij in vozil, v katerih se prevažajo zelo pomembne osebe.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Šrilanki slovenski turisti potrebujejo mednarodno vozniško dovoljenje, ter začasno šrilanško vozniško dovoljenje. Tovrstno vozniško dovoljenje lahko pridobite na Oddelku za motorni promet (Department of Motor Traffic) ob predložitvi potnega lista in vozniškega dovoljenja.
  Ceste na podeželju so v slabem stanju. Udeleženci v cestnem prometu pogosto ne upoštevajo cestno prometnih predpisov. Prometne nesreče so pogoste.

 • Denar

  Valuta na Šrilanki je šrilanška rupija. Večina večjih bank dovoli dvige gotovine s karticami Visa in Mastercard. V večjih mestih so bankomati prisotni, vendar vsi ne sprejemajo mednarodnih kartic.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Na Šrilanki je tropsko monsunsko podnebje. Na severu in severovzhodu države je vroče in suho, deževno obdobje je od novembra do februarja. Na jugu in jugozahodni strani države je vroče in vlažno, deževno obdobje je od maja do septembra. Centralni gorati del države je suh, deloma vlažen in mrzel, deževno obdobje je od julija do novembra. Monsunsko deževje lahko marsikje na Šrilanki povzroči poplave. Poplave lahko povzročijo obsežno razseljevanje ljudi, poškodbe infrastrukture in občasno tudi smrti. Močno deževje in zemeljski plazovi lahko povzročijo tudi zaprtje cest in vplivajo na lokalne prometne povezave. Pogosti so tudi pojavi tropskih ciklonov. Svetujemo da spremljate lokalne meteorološke napovedi.

 • Priporočila

  Priporočamo izogibanje vsem oblikam javnih shodov in upoštevanje navodila lokalnih oblasti. Spremljajte razmere v državi preko lokalnih medijev in pridobite informacije iz drugih virov.
  Čeprav vlada in mednarodne nevladne organizacije nadaljujejo z operacijami lociranja in odstranjevanja zemeljskih min na severu države, so številna območja še vedno minirana. Mine in neeksplodirana ubojna sredstva še vedno najdemo v delih severne, vzhodne in severne osrednje province. Priporočamo da, potniki na teh območjih naj ostanejo na glavnih in zelo prometnih cestah in nikoli ne hodijo po gozdnatih ali kmetijskih območjih ali po zapuščenih posestvih.
  Ne približujte se mrtvim živalim, potepuškim živalim, psom in opicam zaradi nevarnosti ugriza in verjetne okužbe s steklino. Ne božajte živali, ki jih srečate. Redno si umivajte roke in skrbite za higieno. Izogibajte se surovi ali premalo kuhani hrani, sadje ali zelenjavo olupite ali operite (v čisti vodi v kateri je soda bikarbona). Izogibajte se surovi zelenjavi, školjkam in lupinarjem, pregretim jedem in hladnim bifejem. Pijte ustekleničeno ali filtrirano vodo

 • Opombe

  Nekatere divje živali so lahko nevarne. Divji sloni, krokodili in opice lahko občasno napadejo ljudi. Čeprav strupene žuželke in kače niso običajne v naseljenih območjih, jih najdemo v mnogih delih države. Potepuški psi so vsepovsod in lahko prenašajo steklino.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Šrilanko. Šrilanka za vsa turistična in poslovna potovanja v državo zahteva elektronsko odobritev potovanja. Več informacij je dostopnih na spletni strani Sri Lanka e-Visa (v angleščini).

Vizum z veljavnostjo do 30 dni za namen turističnega obiska se lahko pridobi na mejnem prehodu ob vstopu v državo. Za vse dodatne informacije je pristojno Veleposlaništvo Šrilanke na Dunaju.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.