Skoči do osrednje vsebine

Šrilanka

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Politične in družbene napetosti po državi so se dokaj pomirile, a nasilje lahko še vedno in brez opozorila izbruhne v lokalnih okoljih in se razširi na urbana področja. V nekaterih primerih je lahko ogrožena dobava osnovnih dobrin. Izogibati se je potrebno pogovorom s politično vsebino, tudi na družbenih omrežjih. Priporočamo tudi izogibanje vsem oblikam javnih shodov in upoštevanje navodila lokalnih oblasti.

Informacije o pogojih in omejitvah vstopa zaradi COVID-19 so na voljo na spletni strani Ministrstva za zadravje Šrilanke z obvestili.

Informacije so na voljo tudi na spletni strani prevoznika SriLankan Airlines.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Šrilanko.

Šrilanka za vsa turistična in poslovna potovanja v državo zahteva elektronsko odobritev potovanja. Več informacij je dostopnih na spletni strani ETA - Electronic Travel Authorization.

Vizum z veljavnostjo do 30 dni za namen turističnega obiska se lahko pridobi na mejnem prehodu ob vstopu v državo (enostranska odločitev).

Za vse dodatne informacije je pristojno Veleposlaništvo Šrilanke na Dunaju.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Popotnikom, ki potujejo v Šrilanko svetujemo, da:

  • se izogibajo krajem, kjer potekajo politične demonstracije ali zborovanja;
  • ne uživajo alkohola, ne kadijo v javnosti in se spoštljivo vedejo do krajevne vere, še posebno na svetih krajih;
  • so zelo pozorni pri uporabi javnih prevoznih sredstev (avtobusov in vlakov), še posebno zunaj Colomba;
  • ne potujejo v večernih urah;
  • spoštujejo nekatera budistična pravila: prepoved nudizma na plažah, prepoved uživanja alkoholnih pijač, uporaba spodobnih oblačil v templjih, v katere se vstopi brez obuval. Žaljenje verskih krajev in simbolov je izredno strogo kaznovano.

Zakonodaja na področju nezakonitih drog je izredno stroga. Predvidene kazni so zelo visoke (vse do dosmrtne zaporne kazni za najhujše prestopke).

Istospolna razmerja so zakonsko prepovedana.

Prepovedano se je fotografirati pred kipom Bude. Na splošno velja, da se zahteva spoštovanje podob in kipov Bude. Prepovedano je fotografiranje vojaških postojank, vladnih poslopij in vozil, v katerih se prevažajo zelo pomembne osebe.

Za samostojno vožnjo po Šrilanki ne zadostujeta ne slovensko ne mednarodno vozniško dovoljenje, ampak je potrebno predhodno pridobiti začasno šrilanško vozniško dovoljenje (za čas enega meseca). Tovrstno vozniško dovoljenje lahko pridobite na Oddelku za motorni promet (Department of Motor Traffic) ob predložitvi potnega lista in vozniškega dovoljenja.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.