Skoči do osrednje vsebine

Portugalska

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

3. maja je Portugalska iz izrednih razmer prešla v stanje javne nesreče (public calamity). Predvideno je, da se bo stanje javne nesreče na Portugalskem nadaljevalo do 30. junija. Pred tem so na Portugalskem 45 dni zaradi pandemije Covid-19 (od 19. marca do 2. maja) veljale izredne razmere. Informacije o številu potrjenih primerov okužbe, umrlih in oseb, ki so okrevale, so dosegljive na spletni strani ministrstva za zdravje in Svetovne zdravstvene organizacije.

Portugalska je v začetku maja začela s postopnim sproščanjem omejevalnih ukrepov. S 1. junijem je prešla v tretjo fazo sproščanja, z izjemo Lizbone, kjer je trenutno izbruh okužbe Covid-19. Portugalska stalno analizira razvoj glede izbruha Covid-19 in bo po potrebi uvedla nove omejevalne ukrepe.

Informacije glede sprejetih ukrepov in njihovega sproščanja v angleškem jeziku, ter druge koristne informacije glede potovanja na Portugalsko, so dosegljive na spletni strani Visit Portugal.

Na Portugalskem (celinski del) ne velja splošen ukrep obvezne karantene. Omejitve glede vstopa veljajo na Azorih in Madeiri. Celovita informacija v angleškem jeziku glede Azorov je dosegljiva na spletni strani uprave Azorov, glede Madeire pa na spletni strani Visit Madeira.

Na letališčih na Portugalskem merijo telesno temperaturo, potrebno je ohranjanje fizične distance, v javnem prometu je tudi obvezna uporaba zaščitnih mask.

Glede vstopnih pogojev na Portugalsko predlagamo, da kontaktirate Veleposlaništvo Portugalske na Dunaju, ki je pristojno tudi za Slovenijo.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Portugalsko vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Novi načini plačevanja cestnin za vozila, ki niso registrirana na Portugalskem.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.