Skoči do osrednje vsebine

Portugalska

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Portugalska je država z razvitim demokratičnim političnim sistemom.

 • Kriminal

  Portugalska sodi med najvarnejše države na svetu (na lestvici Globalnega mirovnega indeksa (Global Peace Index) zaseda sedmo mesto), vendar so žeparstvo in kraje običajne na večjih turističnih območjih. Previdnost svetujemo predvsem na sredstvih javnega prevoza in v večjih gnečah.

 • Terorizem

  Čeprav je verjetno terorističnih napadov na Portugalskem relativno majhna, jih ni mogoče povsem izključiti.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Na Portugalskem morate imeti vedno pri sebi osebni dokument s fotografijo.

  Prodaja ali preprodaja drog je nezakonita in ima lahko stroge kazni.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Javni prevoz je na splošno varen.

  Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola so stroge. Obsojeni storilci lahko pričakujejo visoke denarne kazni, zaseg avtomobila in zaporno kazen.

  Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo je nezakonita, razen če je telefon opremljen z napravo za prostoročno telefoniranje.

  Za voznika in vse potnike v avtomobilu je obvezna uporaba varnostnega pasu. Otroci, visoki do 135 cm ali mlajši od 12 let, se morajo voziti v ustreznih avtosedežih.

  Vedno morate uporabljati kratke luči.

  Plačevanje cestnin:
  Opozarjamo na neenoten sistem plačevanja cestnin na Portugalskem: https://www.portugaltolls.com/en. Za voznike s tujimi registrskimi tablicami so podrobne informacije dosegljive na naslednji spletni strani:
  https://www.visitportugal.com/en/content/tolls.

  Sistem plačevanja z napravo Via Verde Visitors omogoča vse načine plačevanja cestnin (tudi tam, kjer je uveljavljen zgolj elektronski način). Več informacij dobite na https://visitors.viaverde.pt/en/.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Bodite previdni, ko hodite blizu roba vode, zlasti ob nenadzorovanih delih plaž. Valovi so lahko nepredvidljivi in imajo močan podtok. Upoštevajte vsa navodila reševalcev in opozorilne zastavice: rdeča zastava pomeni nevarnost – ne pojdite v vodo, rumena zastava pomeni previdnost – po vodi lahko hodite, vendar ne plavati.

  Gozdni požari se lahko pojavijo kjer koli na Portugalskem. Nevarnost požarov je večja, ko je vreme vroče in suho. Zaradi suše in visokih temperatur so požari vse pogostejši.

  Portugalska se nahaja v aktivnem potresnem območju.

 • Priporočila

  Mladoletni otroci, ki potujejo na Portugalsko sami ali v spremstvu osebe, ki ni njihov starš ali zakoniti skrbnik, morajo imeti pri sebi pooblastilo staršev ali skrbnikov za potovanje. V pismu mora biti navedeno ime odrasle osebe na Portugalskem, ki bo odgovorna zanje med njihovim bivanjem, identifikacijski podatki te osebe (ime in priimek, datum in kraj rojstva, prebivališče in številka potnega lista) ter kontaktni podatki starša ali skrbnika. V pismu morajo biti poleg namena obiska navedeni tudi datumi prihoda in odhoda otroka ter naslov, na katerem bo bival med obiskom Portugalske. Več informacij je dosegljivih na spletni strani portugalske vlade: https://eportugal.gov.pt/en/cidadaos-europeus-viajar-viver-e-fazer-negocios-em-portugal/viajar-para-portugal

  Svetujemo, da s seboj vzamete kopijo ali naredite sliko dokumenta, kar vam bo olajšalo postopke identifikacije v primeru kraje oz. izgube dokumenta.

 • Opombe

  Stavke in javne demonstracije so običajne.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Portugalsko vizuma ne potrebujejo. Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.