Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Panamo vizuma ne potrebujejo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan izhoda iz Paname.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Večina potovanj po državi poteka brez težav. Kljub temu svetujemo pozornost, saj uradne statistike kažejo na porast števila ropov, umorov in napadov v San Miguelitu, El Chorillu in Juan Diazu. Večina omenjenih kriminalnih dejanj se odvija med člani rivalskih skupin, ki preprodajajo prepovedane droge. Kljub temu svetujemo, da pazite nase in na svojo lastnino.

Področja z večjo ravnijo tveganja:

  • vzhodni del province Darién (področje ob meji s Kolumbijo), kjer se nahajajo kolumbijske vojaške in paravojaške skupine;
  • priljubljene četrti glavnega mesta kot so Curundù, Chorrillo, San Miguelito, cona Vera Cruz;
  • četrt Playita v mestu Colón;
  • obrobni predeli večjih mest.

Področja, kjer se svetuje pozornost:

  • Colòn (središče mesta in luški predel)
  • Casco Antiguo (središče mesta)
  • obrobni predeli glavnega mesta.

Zaradi poročil o napadih v taksijih popotnikom svetujemo, da:

  • uporabljajo samo in izključno radio-taksije zanesljivih taksi družb;
  • uporabljajo le taksije rumene barve.

Popotnikom svetujemo, da v provinco Darien potujejo le z letalom in le v okviru organizirane skupine. Hkrati svetujemo, da se v provinci Darien gibljete le po področjih, ki so pod nadzorom panamske policije.

Svetujemo, da ne posedujete, uživate ali prodajate drog. Kazni za tovrstna kazniva dejanja so izredno visoke. Sodni postopki so dolgotrajni, razmere v panamskih zaporih pa so zelo slabe.

Malarija, denga in hemoralgična mrzlica denga, ki jih prenašajo komarji, so v Panami endemične bolezni, ki se pojavljajo v krajih, ki jih turisti običajno ne obiskujejo. Svetujemo uporabo sredstev proti komarjem, še posebno ob zahodu sonca in na močvirnatih predelih.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.