Skoči do osrednje vsebine

Pakistan

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  9. maja 2023 so zaradi aretacije nekdanjega predsednika vlade Imrana Khana po vsej državi izbruhnili protivladni protesti Khanovih podpornikov, v katerih je umrlo najmanj osem protestnikov. Protesti so se po odločitvi vrhovnega sodišča, ki je odredilo Khanovo izpustitev, sicer pomirili, politične razmere v Pakistanu pa še naprej ostajajo napete.

  Konec avgusta 2023 so v Pakistanu potekale velike demonstracije in protesti zaradi visoke inflacije. Protesti so potekali tudi v oktobru 2023 zaradi odločitve o zaostritvi migrantske politike v razmerju do ilegalno priseljenih državljanov Afganistana. Ostaja nevarnost protestov, ki bi lahko prerasli v nasilje.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Provinca Balučistan (predvsem severno od ceste N10).

  Provinca Khyber-Pakhtunkwa (predvsem obmejna območja z Iranom in Afganistanom in t.i. plemenska območja Pakistana, mesto Pešavar in odsek ceste N35 (Karakorumska avtocesta) med mestoma Mansehra in Chilas na samoupravnem območju Gilgit-Baltistan).

  Provinca Sindh severno od mesta Nawabshah.

  Tujim državljanom je prepovedno potovanje v 15 km pas vzdolž mednarodnih meja Pakistana (50 km vzdolž pakistansko-afganistanske meje) in v 15 km pas vzdolž črte nadzora (Line of Control) na samoupravnih območjih Gilgit-Baltistan in Azad Jammu in Kašmir. Izjema so mednarodni mejni prehodi.

  V Islamabadu bodite pozorni, da: se ne izpostavljate, posebej v območjih, ki so pogosto obiskana s strani tujcev; se izognete mošeji Lal Masjid, znani tudi kot Rdeča mošeja; ste posebej pozorni na lastnino okoli restavracij in nakupovalnih centrov v zahodnem stilu; bivate le v priznanih in preverjenih nastanitvah, kot so hoteli ter ste izredno previdni ob vstopu v sobo – priporoča se tudi uporaba detektorja kovin.

 • Politična situacija

  Zaradi nestabilnih političnih razmer pogosto prihaja do nenapovedanih protestov in demonstracij, ki lahko postanejo tudi nasilne. Politični shodi so pogosto tudi cilj terorističnih napadov. Priporočamo vam, da se izogibate vsem zbiranjem večjih množic in upoštevate navodila oblasti. V primeru, da se znajdete v bližini protesta, se čim prej umaknite na varno, saj lahko pride do nasilnega odziva varnostnih organov. Pakistanske oblasti lahko v času večjih nemirov omejijo mobilni internet in blokirajo mobilne aplikacije (Whatsapp, Facebook, Instagram ipd.).

 • Kriminal

  Svetujemo običajno previdnost pred uličnimi tatvinami, še posebej na javnih mestih (tržnice, letališča, ipd.), na sredstvih javnega prevoza in turističnih krajih. Svetujemo, da se v urbanih središčih ponoči ne zadržujete na prostem. Kopijo potnega lista in potrdila o izdanem vizumu vedno nosite s seboj, vendar ločeno od drugih predmetov, kot je denar.

  Tujim državljanom grozi možnost ugrabitve s strani kriminalnih organizacij.

  V delih provinc Balučistan, Khyber-Pakhtunkhwa in Sindh vlada brezzakonje.

  Varnost žensk: Ženske so pogosta tarča napadov in nadlegovanja. Pojavili so se tudi pogosti primeri umorov iz časti ter prisila v zakonsko zvezo.

 • Terorizem

  Obstaja povečano tveganje terorističnih napadov na vojaške in civilne cilje, vključno s prestolnico Islamabadom in mesti Ravalpindi, Lahore in Karači. Državljani zahodnih držav so lahko tarča terorističnih napadov in ugrabitev. Svetujemo pozornost, zlasti na mestih, kot so nakupovalna središča, tržnice in sredstva javnega prevoza, ter spremljanje medijskih objav.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne zakone. Pakistan je konzervativna država, zato bodite pozorni tudi na lokalne običaje, saj se lahko vaše vedenje obravnava kot neprimerno ali celo nezakonito.

  Vnos alkohola je prepovedan.

  Posedovanje tudi majhnih količin prepovedanih drog lahko vodi do zaporne kazni. Za trgovanje s prepovedanimi drogami je zagrožena tudi smrtna kazen.

  Bogoskrunstvo je kaznivo dejanje, ki je v Pakistanu zelo široko opredeljeno in je lahko zagrešeno tako z zasebnimi kot javnimi izjavami ter komentarji na družbenih omrežjih. Za kaznivo dejanje bogoskrunstva je zagrožena tudi smrtna kazen, lahko pa pride tudi do povračilnih ukrepov s strani lokalnega prebivalstva.

  Homoseksualnost je v Pakistanu nezakonita.

  Sobivanje neporočenega para (moški-ženska) je nezakonito.

  Svinjina: izdelki iz svinjskega mesa so prepovedani.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Pakistanu potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje.

  Avtoceste med večjimi mesti so načeloma dobre, nekatere ceste v ruralnih in goratih predelih pa so lahko zelo slabe. Zaradi nepredvidljivega načina vožnje še posebej odsvetujemo vožnjo ponoči in v slabih vremenskih pogojih.

  Sredstva javnega prevoza (avtobusi, vlaki) so pogosto cilj terorističnih napadov.

  Javni prevoz: iz varnostnih razlogov odsvetujemo potovanje z javnimi sredstvi prevoza – pogosti so napadi in nesreče, zaradi slabega stanja infrastrukturnih sredstev.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Pakistan je v aktivnem potresnem območju.

  Sezona monsunov traja od konca junija do začetka oktobra. Močno deževje lahko povzroči poplave in zemeljske plazove. Med hudimi monsunskimi poplavami leta 2022 je umrlo več kot 1.700 ljudi, tretjina države pa je bila pod vodo.

  Še posebej v goratih predelih grozi nevarnost snežnih in zemeljskih plazov.

  Med marcem in junijem lahko pride do vročinskih valov. Priporočamo izogibanje aktivnostim na prostem čez dan in uživanje veliko vode.

 • Priporočila

  Potniki, ki potujejo zaradi poslovnega obiska, naj svoje potovanje načrtujejo skupaj z lokalnim partnerjem. Ostalim potnikom priporočamo potovanje z lokalnim organizatorjem potovanj.

  Svetujemo vam konservativen stil oblačenja. Moški in ženske morajo imeti v javnosti pokrita ramena in noge. Pri obisku mošej in med potovanjem po ruralnih predelih morajo imeti ženske pokrito glavo.

  Svetujemo vam, da v času ramadana čez dan na javnih mestih ne jeste, pijete, oz. kadite. Prav tako vam odsvetujemo glasno predvajanje glasbe, ples in druge vrste zabave na javnih mestih, saj lahko izzovejo negativen odziv lokalnega prebivalstva.

  Za muslimane je uživanje alkohola prepovedano. Prav tako sta na javnih mestih prepovedana uživanje alkohola in alkoholiziranost.

  Predvsem ob petkih in ob pomembnih muslimanskih praznikih vam odsvetujemo obiskovanje verskih objektov ali obredov.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Pakistan.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.