Skoči do osrednje vsebine

Pakistan

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Zaradi hudih monsunskih poplav do nadaljnjega odsvetujemo vsa potovanja v Pakistan. V primeru, da se za potovanje vseeno odločite, svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

V državi obstaja tveganje terorističnih napadov na vojaške in civilne cilje ter tujce, vključno s prestolnico Islamabadom. Možne so tudi ugrabitve, kraje ter izbruhi nasilja med posameznimi frakcijami, etničnimi ali verskimi skupinami.

Odvsetujemo vsa potovanja v pokrajine Balučistan, Khyber Pakhtunkwa (predvsem obmejna območja z Iranom in Afganistanom in t.i. plemenska območja Pakistana). Zaradi nedavnih dogodkov v indijskem delu Kašmirja odsvetujemo vsa potovanja v obmejna območja Gilgit - Baltistan v smeri nadzorne črte (Line of Control) in glavnega mesta pakistanskega Kašmirja, Muzafarabad. Trenutno ni mogoče predvideti, ali bodo razmere na liniji nadzora imele tudi vojaške posledice za okoliške regije.

Na teh območjih obstaja tveganje terorističnih napadov, ugrabitev, nasilnega kriminala in spopadov med frakcijami. Tveganje terorističnih napadov obstaja tudi v provincah Punjab in Sindh, kjer obstaja možno ugrabitev.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Pakistan.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Potnikom odsvetujemo obiskovanje verskih objektov ali obredov, predvsem ob petkih ter pomembnih muslimanskih praznikih. Priporočamo izogibanje večjim zborovanjem ali demonstracijam ter upoštevanje navodil oblasti. Priporočamo izogibanje večjim množicam in njihovem fotografiranju.

Potniki, ki potujejo zaradi poslovnega obiska naj svoje potovanje načrtujejo z lokalnim partnerjem. Ostalim potnikom priporočamo povezavo z lokalnim organizatorjem potovanj.

Brezzakonje vlada v pretežnem delu Balochistana, na ruralnih predelih Sindha in Khyber-Pakhtunkhwa, vključno s plemenskimi območji Pakistana.

Pakistan je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih navad, običajev, zakonov in vere.

Svetujemo zmerna oblačila. Moški in ženske morajo imeti v javnosti pokrita ramena in noge. Pri obisku in potovanjih po ruralnih predelih mošej morajo imeti ženske pokrito glavo.

Uvoz alkohola je nezakonit. Prav tako nezakonita je homoseksualnost in sobivanje neporočenega para (moški-ženska).

Posedovanje tudi majhnih količin drog lahko vodi do zaporne kazni. Za trgovanje z drogo je zagrožena tudi smrtna kazen.

Prepovedano je fotografiranje v bližini vojaških baz, na letališčih ali katerega koli drugega infrastrukturnega objekta npr. mostu, jezu ipd.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.