Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Trenutno ni aktualnih opozoril.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  /

 • Politična situacija

  Obstaja možnost nenapovedanih demonstracij po vsej državi. Izogibajte se le-teh.

 • Kriminal

  Kriminal večinoma ni prisoten. Svetujemo običajno previdnost.

 • Terorizem

  Terorističnih napadov v Omanu ni mogoče izključiti. Napadi so lahko nediskriminatorni in na krajih, ki jih obiščejo tujci.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Obiskovalcem, ki nimajo sklenjenega potovalnega zavarovanja ali sredstev za poravnavo kakršnih koli stroškov, se lahko prepreči izhod iz države, dokler dolg ni plačan. Prepričajte se, da imate ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje in dostopna sredstva za kritje stroškov morebitnega zdravljenja v tujini in repatriacije.

  Svetujemo, da poleg zdravniškega recepta s seboj nesete količino zdravil, ki ne presega normalne porabe za načrtovani čas potovanja. Vnos zdravil v večjih količinah, četudi jih spremlja recept, je lahko zelo problematičen.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Oman je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih običajev, navad, zakonov in vere ter spoštljivo obnašanje v javnosti. Ženske morajo v javnosti nositi zmerna oblačila – oblačila morajo pokrivati zgornji del rok in noge, spodnje perilo ne sme biti vidno. Razen na turističnih plažah ali na bazenih nošenje kopalk v javnosti ni dovoljeno.

  Hobiji, pri katerih se uporablja fotoaparate in daljnoglede, npr.. opazovanje ptic in letal, je lahko napačno razumljeno, še posebno v bližini vojaških postojank, vladnih poslopij in letališč.

  Svetujemo, da imate vedno s seboj kopijo identifikacijskega dokumenta (potnega lista), originalni dokument pa shranjen na varnem mestu.

  Uvoz drog in pornografskega materiala v Oman ni zakonit in lahko vodi do zaporne kazni. Kazni za trgovanje z drogami, tihotapljenje in posedovanje tudi zelo majhnih količin drog so izredno visoke (v nekaterih primerih je zagrožena smrtna kazen). V Omanu ni razlike med t.i. mehkimi in trdimi drogami – za obe so zagrožene enake kazni.

  Pitje v javnosti in pijanost na javnem mestu nista zakonita. Homoseksualnost v Omanu ni zakonita.

  Nekatera zdravila, ki so na voljo v Sloveniji sodijo med prepovedane substance v Omanu. Če potujete v Oman s predpisanimi zdravili, imejte s seboj kopijo zdravniškega recepta ali potrdila.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Omanu potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Vožnja izven večjih mest je lahko nevarna.

 • Denar

  Omanski rial.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Medtem ko je podnebje v Omanu na splošno suho, pada obilno deževje, običajno pozimi. Hudourniške poplave lahko povzročijo poškodbe in smrt. Cikloni iz Indijskega oceana občasno dosežejo Oman v poletnih mesecih, kar povzroči motnje storitev in komunalnih storitev. Upoštevajte vsa navodila v uradnem vremenskem opozorilu. Preverite lokalne vremenske napovedi in poiščite nasvet o pogojih potovanja, zlasti če razmišljate o kakršnih koli terenskih potovanjih ali pustolovskem turizmu, vključno z območji Wadi (suhe rečne struge).

 • Priporočila

  Pri ekskurzijah v puščavske predele (Wahiba, Rub al Khali itd.) vam svetujemo, da potujete v konvoju (vsaj dveh vozil) z osebami, ki dobro poznajo puščavo in po možnosti načrtovano pot, da imate s seboj ustrezna navigacijska, signalizacijska in komunikacijska sredstva ter sredstva za preživetje.

Vstop v državo

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za bivanje v Omanu do 14 dni, pod pogojem, da imajo urejeno bivanje v hotelu, zdravstveno zavarovanje in povratno letalsko karto. Za daljše bivanje je treba zaprositi za vizum na spletni strani Oman e Visa (v angleščini). Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Oman.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.