Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo izredno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Plutje po Indijskem oceanu, še posebej ob omanski obali je splošno nevarno zaradi (nasilnih) pomorskih piratov.

Odsvetujemo vam potovanje v odmaknjena področja države (puščave, gorovja, obalna področja) in območja, ki so redko naseljena. Določena področja države namreč niso pokrita z mobilnim signalom, zato vam svetujemo, da pred potovanjem na ta področja obvestite neko tretjo osebo ter da potujete v skupini z več vozili ter ustrezno opremljeni (voda, hrana, prva pomoč in zdravila).

Vstop v državo

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za bivanje v Omanu do 14 dni, pod pogojem, da imajo urejeno bivanje v hotelu, zdravstveno zavarovanje in povratno letalsko karto.

Za daljše bivanje je za vizum potrebno zaprositi preko spletne aplikacije. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Oman.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošne informacije

Pri ekskurzijah v puščavske predele (Wahiba, Rub al Khali itd.) vam svetujemo, da potujete v konvoju (vsaj dveh vozil) z osebami, ki dobro poznajo puščavo in po možnosti načrtovano pot, da imate s seboj ustrezna navigacijska, signalizacijska in komunikacijska sredstva ter sredstva za preživetje.

Oman je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih običajev, navad, zakonov in vere ter spoštljivo obnašanje v javnosti. Ženske morajo v javnosti nositi zmerna oblačila – oblačila morajo pokrivati zgornji del rok in noge, spodnje perilo ne sme biti vidno. Razen na turističnih plažah ali na bazenih nošenje kopalk v javnosti ni dovoljeno.

Hobiji, pri katerih se uporablja fotoaparate in daljnoglede, npr. opazovanje ptic in letal, je lahko napačno razumljeno, še posebno v bližini vojaških postojank, vladnih poslopij in letališč.

Svetujemo, da imate vedno s seboj kopijo identifikacijskega dokumenta (potnega lista), originalni dokument pa shranjen na varnem mestu.

Uvoz drog in pornografskega materiala v Oman ni zakonit in lahko vodi do zaporne kazni. Kazni za trgovanje z drogami, tihotapljenje in posedovanje tudi zelo majhnih količin drog so izredno visoke (v nekaterih primerih je zagrožena smrtna kazen). V Omanu ni razlike med t.i. mehkimi in trdimi drogami – za obe so zagrožene enake kazni. 

Pitje v javnosti in pijanost na javnem mestu nista zakonita. Homoseksualnost v Omanu ni zakonita.

Nekatera zdravila, ki so na voljo v Sloveniji sodijo med prepovedane substance v Omanu. Če potujete v Oman s predpisanimi zdravili, imejte s seboj kopijo zdravniškega recepta ali potrdila. Dodatne informacije so na voljo pri Omanskem ministrstvu za zdravje.

Zdravstvene ustanove v Omanu so na splošno dobre. Zdravstvene storitve so plačljive.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.