Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo izredno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je Oman odpovedal vse letalske povezave z Iranom, s katerim je povezana velika večina potrjenih primerov. Odpovedani so leti Oman Air na Kitajsko in v Saudovo Arabijo. 

Vsi domači in mednarodni leti do/iz letališč Sultanata bodo prekinjeni od 29.3.2020 (izvzeti so leti do governorata Musandam).

Od torka, 17. marca 2020 od 12. ure po lokalnem času se vsi ukrepi, ki se že  izvajajo podaljšajo za nadaljnjih 30 dni.

Od 08.03.2020 so za en mesec prepovedani čarterski leti iz Egipta. Uveljavljena je prepoved pristajanja ladij za križarjenje. S 17.03.2020 stopi v veljavo prepoved vstopa v državo (na vseh mejnih prehodih) za osebe, ki niso državljani držav članic Sveta za sodelovanje v Zalivu (GCC), slednjim pa bo ob vstopu odrejena obvezna karantena.

Zaprte so šole in univerze. Zaprta je operna hiša. Ustavljene so športne prireditve. S 17.03.2020 bo uveljavljena prepoved opravljanja petkovih molitev v mošejah, zaprti bodo javni parki in prepovedana javna zbiranja (n.pr. na porokah, pogrebih).

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Kairu.

Plutje po Indijskem oceanu, še posebej ob omanski obali je splošno nevarno zaradi (nasilnih) pomorskih piratov.

Odsvetujemo vam potovanje v odmaknjena področja države (puščave, gorovja, obalna področja) in območja, ki so redko naseljena. Določena področja države namreč niso pokrita z mobilnim signalom, zato vam svetujemo, da pred potovanjem na ta področja obvestite neko tretjo osebo ter da potujete v skupini z več vozili ter ustrezno opremljeni (voda, hrana, prva pomoč in zdravila).

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Oman.

Za vizum je potrebno zaprositi preko spletne aplikacije

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Oman.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošne informacije

Pri ekskurzijah v puščavske predele (Wahiba, Rub al Khali itd.) vam svetujemo, da potujete v konvoju (vsaj dveh vozil) z osebami, ki dobro poznajo puščavo in po možnosti načrtovano pot, da imate s seboj ustrezna navigacijska, signalizacijska in komunikacijska sredstva ter sredstva za preživetje.

Oman je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih običajev, navad, zakonov in vere ter spoštljivo obnašanje v javnosti. Ženske morajo v javnosti nositi zmerna oblačila – oblačila morajo pokrivati zgornji del rok in noge, spodnje perilo ne sme biti vidno. Razen na turističnih plažah ali na bazenih nošenje kopalk v javnosti ni dovoljeno.

Hobiji, pri katerih se uporablja fotoaparate in daljnoglede, npr. opazovanje ptic in letal, je lahko napačno razumljeno, še posebno v bližini vojaških postojank, vladnih poslopij in letališč.

Svetujemo, da imate vedno s seboj kopijo identifikacijskega dokumenta (potnega lista), originalni dokument pa shranjen na varnem mestu.

Uvoz drog in pornografskega materiala v Oman ni zakonit in lahko vodi do zaporne kazni. Kazni za trgovanje z drogami, tihotapljenje in posedovanje tudi zelo majhnih količin drog so izredno visoke (v nekaterih primerih je zagrožena smrtna kazen). V Omanu ni razlike med t.i. mehkimi in trdimi drogami – za obe so zagrožene enake kazni. 

Pitje v javnosti in pijanost na javnem mestu nista zakonita. Homoseksualnost v Omanu ni zakonita.

Nekatera zdravila, ki so na voljo v Sloveniji sodijo med prepovedane substance v Omanu. Če potujete v Oman s predpisanimi zdravili, imejte s seboj kopijo zdravniškega recepta ali potrdila. Dodatne informacije so na voljo pri Omanskem ministrstvu za zdravje.

Zdravstvene ustanove v Omanu so na splošno dobre. Zdravstvene storitve so plačljive.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.