Skoči do osrednje vsebine

Norveška

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Na otočju Svalbard lahko pride do nevarnih srečanj s severnimi medvedi in drugimi divjimi živalmi. Pohodništvo brez lokalnega vodiča ni dovoljeno.

 • Politična situacija

  Norveška je država z razvitim demokratičnim političnim sistemom.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je nizka.

 • Terorizem

  Terorističnih napadov na Norveškem ni mogoče povsem izključiti. Svetujemo običajno previdnost.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne predpise.

  Posedovanje celo majhnih količin prepovedanih drog lahko povzroči visoke denarne kazni ter tudi zaporno kazen.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Vožnja avtomobila je možna z veljavnim slovenskim vozniškim dovoljenjem.

  Vožnja: razdalja med posameznimi mesti in vasmi je je velika, zato lahko vožnja traja dlje od pričakovanega. Med vožnjo morajo biti luči vozila vedno prižgane. Toleranca alkohola v krvi je 0,02% - obcestne kontrole so pogoste, če vas ta ustavi je opravljanje alkotesta obvezno. Nekatera mesta, med njimi Oslo, so uvedla cestnine ter low-emission območja – o tem se predhodno pozanimajte.

  Ceste: so v dobrem stanju in promet poteka varno ter po ustaljenih pravilih. Nekatere ceste so pozimi lahko ozke, nevarne ter neprevozne, posebej v severnih območjih države, in predvsem pozimi, ko je potrebna povečana previdnost.

  Javni promet: je varen in zanesljiv.

 • Denar

  Denar: norveška krona – če potujete s 25,000 ali več norveškimi kronami ali ekvivalentnim zneskom v drugi valuti, morate to prijaviti na carini, ko vstopate ali zapuščate državo.

  Uveljavljeno je kartično poslovanje.

 • Naravne nesreče in podnebje

  V goratih predelih Norveške obstaja nevarnost snežnih plazov.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Norveško vizuma ne potrebujejo. Slovenski državljani lahko na Norveško potujejo z osebno izkaznico ali potnim listom in na podlagi tega dokumenta tam bivajo do treh mesecev.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.