Skoči do osrednje vsebine

Mongolija

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

MAREC 2020:

Slovenskim državljanom, ki se odločajo o potovanju v Mongolijo, svetujemo ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna.

Zaradi epidemije COVID-19 priporočamo pozorno spremljanje razmer v regiji.

Oblasti v Mongoliji so zaradi izbruha COVID-19 zelo zgodaj zaprla mejne prehode s Kitajsko. Potniki v Mongolijo lahko pričakujejo intenzivnejše zdravstvene preglede ob vstopu v državo in napotitev v karanteno.

Priporočamo spremljanje aktualnih razmer v Mongoliji s pomočjo:

Sicer pri potovanjih v Mongolijo svetujemo običajno previdnost in pridobitev podatkov o razmerah na destinaciji potovanja iz drugih virov.

Pred potovanjem morate vedno poskrbeti za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje.

Vstop v Mongolijo

Državljani Slovenije potrebujejo vizum za vstop v Mongolijo.

Potniki, ki v Mongolijo vstopajo z namenom turizma oz. Mongolijo le tranzitirajo, lahko vizum pridobijo na mejnem prihodu. Pred potovanjem je potrebno kontaktirati Veleposlaništvo Mongolije.

Dodatne informacije so dosegljive na Veleposlaništvu Mongolije na Dunaju.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Za vožnjo po državi je potrebno mednarodno vozniško dovoljenje.

Potovanje po Mongoliji je lahko precej zahtevno, če ne poznate terena. Mongolija nima obsežne transportne infrastrukture (železniških prog je 1800 km, asfaltiranih cest pa manj kot 2000 km). Nekatere poti so prašne, blatne in/ali samotne. GPS ne deluje vedno popolnoma zanesljivo in na nekaterih predelih ni signala GSM. Za potovanja po državi svetujemo, da potujete v okviru organizirane turistične skupine oziroma najamete izkušenega krajevnega voznika.

Za tujce so odprti naslednji mongolski mejni prehodi:

  • Ulan Bator (letališče)
  • Sukhbaatar (vlak)
  • Altanbulag (cesta)
  • Ereen-Tsav (cesta)
  • Tsagaannuur (cesta)
  • Zamin Uud (vlak / cesta)

Vsi ostali mejni prehodi so odprti le za mongolske ali kitajske / ruske državljane oziroma so odprti le v določenem letnem času.

V kolikor načrtujete potovanje v bližini meje, morate pridobiti predhodno dovoljenje od državnega mejnega organa, sicer tvegate resne posledice. Mejna varnost je v Mongoliji zelo resno obravnavana, zato tujcem ni vedno odobreno potovanje v bližino meje. Mejni pas je po merilih mongolskih oblasti lahko tudi do 100 km širok.

Posedovanje in uporaba droge nista zakonita. Za tovrstne prekrške so zagrožene dolgotrajne zaporne kazni in izjemno visoke denarne kazni.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.