Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je vlada Moldove razglasila izredno stanje iz zdravstvenih razlogov do 31. 7. 2020. Tujci, ki se nahajajo v državi, in jim v času izredne situacije poteče veljavnost dokumentov za dovoljeno bivanje, lahko ostanejo v Moldovi in jo zapustijo v roku 30 dni po zaključku izrednega stanja brez sankcij. Vstop v državo ni dovoljen za tujce, ki nimajo dovoljenja za prebivanje v Moldovi, niso družinski člani moldavskih državljanov oziroma ne sodijo med druge predvidene izjeme.

Javne ustanove in prevozna sredstva delujejo v omejenem režimu z upoštevanjem pravil socialne distance in z obveznim nošenjem maske. Mednarodni letalski prevozi so vzpostavljeni v omejenem obsegu, deluje tudi del javnih potniških prevozov med moldavskimi in romunskimi mesti.

Odsvetujemo vsa potovanja v Pridnjestrje. Ta regija ni pod popolnim nadzorom moldavske države in tudi Veleposlaništvo v Kijevu ima zelo omejene možnosti nuditi konzularno pomoč slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v tej regiji.

Vstop v Moldavijo

Slovenski državljani za vstop v Moldavijo vizuma ne potrebujejo za bivanje v Moldaviji za obdobje 90 dni v 180-dnevnem razdobju.

Vstop je ob izpolnjevanju vstopnih pogojev mogoč tudi z veljavno osebno izkaznico. Za več informacij kontaktirajte Veleposlaništvo Moldavije v Budimpešti.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.