Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj v Moldovo v času epidemije COVID-19

Zadnja posodobitev: 23. 8. 2021


Prehod državne meje na poti za vstop v Republiko Moldavijo je brez omejitev dovoljen:

  • s predložitvijo potrdila o zaključenem cepljenju proti virusu SARS-CoV-2 (odvisno od posameznega cepiva),

  • s predložitvijo negativnega rezultata testa RT-PCR, ki ni starejši od 72 ur, ali negativnega rezultata hitrega testa antigena za okužbo z virusom SARS-CoV-2, ki ni starejša od 48 ur pred vkrcanjem na letalo oz. ob prehodu mejnega prehoda (v primeru potovanja z avtomobilom),

  • s predložitvijo potrdila o prebolevnosti v obdobju med 15. in 180. dnem (6 mesecev)
  • ali s predložitvijo potrdila o prisotnosti protiteles proti COVID-19, ki velja 90 dni od datuma preiskave.

Oseba, ki ob vstopu v državo ne predložijo enega od zgoraj navedenih dokazil, bo za 14 dni odrejena samoizolacija, izpolniti morajo epidemiološki dosje in podpisati izjavo o lastni odgovornosti spoštovanja samoizolacije. Režim samoizolacije se lahko prekine po sedmem dnevu, opravi in dobi negativni izvid PCR testa ali hitrega diagnostičnega testa SARS CoV-2,.

Otroci do 12. leta lahko vstopijo v državo brez omejitev.

Sedanja pravila ne določajo ali so elektronski dokumenti sprejemljivi kot dokazila, zato vam priporočamo, da potujeje z dokumentacijo v papirni obliki.

Dokazila o cepljenju

Dokument o cepljenju, ki dokazuje, da ste bili cepljeni, mora biti v angleškem, romunskem, ruskem, nemškem, italijanskem ali francoskem jeziku.  Moldavske oblasti bodo sprejele slovensko potrdilo o cepljenju v angleškem jeziku ali evropski COVID-19 certifikat.

Prehajanje meje z Moldovo

Aktualne informacije o režimu prestopa meje na mejnih prehodih z Ukrajino in Romunijo preverite na strani mejne policije Moldove.

Odsvetujemo vsa potovanja v Pridnjestrje. Ta regija ni pod popolnim nadzorom moldavske države in tudi Veleposlaništvo v Kijevu ima zelo omejene možnosti nuditi konzularno pomoč slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v tej regiji.

Vstop v Moldovo

Slovenski državljani za vstop v Moldovo vizuma ne potrebujejo za bivanje v Moldovi za obdobje 90 dni v 180-dnevnem razdobju.

Vstop je ob izpolnjevanju vstopnih pogojev mogoč tudi z veljavno osebno izkaznico. Za več informacij kontaktirajte Veleposlaništvo Moldove v Budimpešti.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.