Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  8. septembra 2023 je Maroko prizadel hud potres. Epicenter je bil okoli 77 kilometrov jugozahodno od mesta Marakeš. Možni so nadaljnji popotresni sunki. Upoštevajte nasvete lokalnih oblasti in spremljajte lokalne medije.

  V bližini Tangerja so izbruhnili požari. Požari v naravi so zelo nevarni in nepredvidljivi. Sledite lokalnim navodilom.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Kopenska meja med Alžirijo in Marokom je zaprta. Ne poskušajte je prečkati.

  Izogibajte se vsem potovanjem na naslednja območja: znotraj 30 km zahodno od Berma, maroške militarizirane meje v Zahodni Sahari; med Bermom in sosednjimi državami na vzhodni in južni strani.

 • Politična situacija

  Protesti se lahko odvijajo po vsej državi in so na splošno močno nadzorovani. Demonstracije so večinoma mirne, vendar so bili tudi primeri nasilja.
  Sledite morebitnim medijskim poročanjem in navodilom lokalnih varnostnih organov. Izogibajte se političnim zborovanjem in demonstracijam.

 • Kriminal

  Majhna kazniva dejanja so pogosta, zlasti v turističnih območjih, kot je četrt medina (zgodovinsko okrožje) in na plažah.

  Priporočljivo je, da popotniki, ki potujejo z avtodomi, še posebno na jugu države v bližini plaž, svojih vozil ne ustavljajo na osamljenih krajih (tako podnevi kot ponoči), saj obstaja možnost kraje.

 • Terorizem

  Teroristi bodo zelo verjetno poskušali izvesti napade v Maroku. Obstaja povečana grožnja, povezana s številom Maročanov, ki simpatizirajo ali pripadajo Daesh (prej ISIL) in drugim ekstremističnim skupinam.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Maroko je muslimanska država, ki sledi islamskim zakonom in običajem. Bodite pozorni na svoja dejanja, da zagotovite, da ne bodo žaljiva, zlasti med svetim mesecem ramazanom ali če nameravate obiskati verska območja; spoštujte lokalne tradicije, običaje, zakone in vere; izogibajte se javnemu izkazovanju naklonjenosti, zlasti zunaj glavnih turističnih območij in v bližini verskih krajev.

  Spolni odnosi zunaj zakonske zveze so kaznivi po zakonu. Hoteli lahko od parov zahtevajo, da ob prijavi pokažejo dokazilo o poroki, in če dokazila nimate, lahko vztrajajo pri ločenih sobah.

  Homoseksualnost je v Maroku nezakonita.

  Alkohol strežejo v licenciranih hotelih, barih in na turističnih območjih. Pitje alkohola na ulici in kjer koli drugje kot v licencirani restavraciji ali baru je nezakonito in lahko privede do aretacije.

  Izogibajte se fotografiranju v bližini občutljivih političnih ali vojaških krajev.

  Posedovanje, prodaja in uživanje nedovoljenih drog je strogo prepovedano. Tudi za majhne količine zasežene droge so predvidene zaporne kazni. Pogoji v zaporih so težki, postopki prenosa prestajanja kazni v domovino so običajno dolgotrajni.

  Od februarja 2015 v Maroku, z razlogom nacionalne varnosti, velja striktna prepoved vnosa dronov v državo. Izjemoma lahko za soglasje predhodno zaprosijo podjetja in javni organi, vendar gre za relativno dolgotrajen postopek. Turistu, ki bi nezakonito vstopil v državo z dronom in bi ga poskušal uporabiti, naprava ne bo le zaplenjena, ampak bo soočen tudi aretacijo, zaplembo drona in globo. V kolikor turist potuje z dronom in to najavi carini ob prihodu v državo, bo naprava zaplenjena in zadržana do vračila ob odhodu iz države. Možna je tudi globa.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Razmere na cestah in prometna varnost se po državi zelo razlikujejo, odvisno od lokacije in vremena.
  Državne ceste so na splošno v dobrem stanju, vendar so ozke in močno obremenjene.
  Na avtocestah je vožnja na splošno lažja. Bodite izjemno previdni pri vožnji po avtocesti Rabat-Casablanca in nekaterih državnih avtocestah zaradi velikega prometa.

 • Denar

  Valuta v Maroku je maroški dirham (MAD).

  Dirhama ni mogoče zamenjati zunaj države. Zamenjajte samo toliko denarja, kot ga potrebujete, saj je nezakonito odnašati dirhame iz Maroka.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Maroko je na potresnem območju. Manjši potresi se občasno zgodijo.

  Močno deževje lahko povzroči hudourniške poplave na nekaterih območjih, zlasti v gorah ali blizu rek v zimskih mesecih.

 • Priporočila

  Medtem ko so razmere za kopanje na turističnih območjih na splošno varne in brez težav, so javne plaže v večjih mestih pogosto onesnažene in neprimerne za kopanje.
  Kopanje na nekaterih plažah na atlantski obali je nevarno zaradi močnih tokov in plimovanja. Kopajte se le na določenih plažah in bodite previdni.

  Ženske in dekleta so lahko predmet nadlegovanja, ko nosijo kopalke. Bodite previdni in se raje odločite za turistične plaže kot za javne.

Vstop v Maroko

Slovenski državljani za vstop in bivanje v Maroku do 90 dni vizuma ne potrebujejo. Potovanje je možno s potnim listom, ki mora biti veljaven najmanj 90 dni od vstopa v državo oziroma za celoten čas potovanja.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.