Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop v Maroko

Slovenski državljani za vstop in bivanje v Maroku do 90 dni vizuma ne potrebujejo.

Potovanje je možno s potnim listom, ki mora biti veljaven najmanj 90 dni od vstopa v državo oziroma za celoten čas potovanja.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Po tem ko Maroko od 2011 ni beležil terorističnih napadov, je v maroškem Atlasu 17. 12. 2018 prišlo do terorističnega napada, katerega žrtvi sta bili skandinavski turistki. Teroristična grožnja še naprej ostaja visoka. Teroristi lahko napadejo z malo ali brez opozorila, ciljajo pa na turistične lokacije, prometna središča, trge/nakupovalna središča in objekte lokalnih oblasti.

Svetujemo izogibanje večjim množicam, zborovanjem ali demonstracijam.

Maroko je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih tradicij, običajev, navad in religije ter spoštljivo obnašanje še posebno v času Ramadana in pri obisku verskih središč.

Posedovanjem prodaja in uživanje nedovoljenih drog je strogo prepovedano. Tudi za majhne količine zasežene droge so predvidene zaporne kazni. Pogoji v zaporih so težki, postopki prenosa prestajanja kazni v domovino so običajno dolgotrajni.

Priporočljivo je, da popotniki, ki potujejo z avtodomi, še posebno na jugu države v bližini plaž, svojih vozil ne ustavljajo na osamljenih krajih (tako podnevi kot ponoči), saj obstaja možnost kraje.

Od februarja 2015 v Maroku, z razlogom nacionalne varnosti, velja striktna prepoved vnosa dronov v državo. Izjemoma lahko za soglasje predhodno zaprosijo podjetja in javni organi, vendar gre za relativno dolgotrajen postopek.

Turistu, ki bi nezakonito vstopil v državo z dronom in bi ga poskušal uporabiti, naprava ne bo le zaplenjena, ampak bo soočen tudi aretacijo, zaplembo drona in globo.

V kolikor turist potuje z dronom in to najavi carini ob prihodu v državo, bo naprava zaplenjena in zadržana do vračila ob odhodu iz države. Možna je tudi globa.

Pri prečkanju Sahare ni priporočljivo, da se oddaljite od asfaltirane ceste brez pridobitve predhodnega dovoljenja maroške policije ali vojske.

Odsvetujemo potovanje ob meji z Mavretanijo. Najbolj nevarni sta regionalni cesti Casablanca - Marakeš in Casablanca - El-Jadida.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.