Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop v Maroko

Slovenski državljani za vstop in bivanje v Maroku do 90 dni vizuma ne potrebujejo.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Po tem ko Maroko od 2011 ni beležil terorističnih napadov, je v maroškem Atlasu v 17.12.2018 prišlo do terorističnega napada, katerega žrtvi sta bili skandinavski turistki.

Svetujemo izogibanje večjim množicam, zborovanjem ali demonstracijam.

ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

Prodaja in uživanje nedovoljenih drog je strogo prepovedano. Tudi za majhne količine zasežene droge so predvidene zaporne kazni. Pogoji v zaporih so težki, postopki prenosa prestajanja kazni v domovino so običajno dolgotrajni.

Priporočljivo je, da popotniki, ki potujejo z avtodomi, še posebno na jugu države v bližini plaž, svojih vozil ne ustavljajo na osamljenih krajih (tako podnevi kot ponoči), saj obstaja možnost kraje.

Pri prečkanju Sahare ni priporočljivo, da se oddaljite od asfaltirane ceste brez pridobitve predhodnega dovoljenja maroške policije ali vojske.

Odsvetujemo potovanje ob meji z Mavretanijo. Najbolj nevarni sta regionalni cesti Casablanca - Marakeš  in Casablanca - El-Jadida.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.