Skoči do osrednje vsebine

Kostarika

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Rizična področja: neobljudeni kraji na področjih ob meji z Nikaragvo in ob meji s provinco Guanacaste.
  Izogibajte se okolice Kostariške univerze, kjer pogosto prihaja do pretepov ter obale, še posebno v nočnih urah in še posebno na pacifiški obali (Tamarindo, Montezuma, Jacò) ter atlantski obali (Limón-Cahuita-Manzanillo), kjer je bilo v preteklosti iz koristoljubja ubitih nekaj tujcev in kjer so tudi podnevi pogosti vlomi v avtomobile.

 • Kriminal

  Bodite posebej pozorni in pazljivi v majhnih hotelih, še posebno tistih, ki se nahajajo v osrednjih četrtih mesta San Josè, kjer obstaja povečana stopnja mikrokriminalitete in kjer je še posebno v večernih urah prisotno večje število preprodajalcev drog.

  Izogibajte se samostojni hoji ponoči na slabo osvetljenih ali oddaljenih območjih. Tolpe občasno izvajajo rope in oborožene rope.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Vročica Denga je v Kostariki endemična. Število obolenj se poveča v deževnem obdobju (maj - november) v provincah Guanacaste, Puntarenas in Limon. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoragična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.
  Kostarika je določila obveznost cepljena za rumeno mrzlico za tiste potnike, ki prihajajo iz geografsko rizičnih območij in sicer:
  • Subsaharska Afrika: Angola, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Demokratična Republika Kongo, Gabon, Gambija, Gvineja, Liberija, Nigerija, Sierra Leone in Sudan.
  • Južna Amerika: Bolivija, Venezuela, Brazilija, Peru, Kolumbija, Ekvador, Francoska Gvajana.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Kot tujec morate imeti pri sebi osebni dokument, na primer potni list. Policija običajno sprejme fotokopijo. Prepričajte se, da imate original na voljo nekje na varnem, če bodo prosili za ogled.

  Kostariške oblasti ostro obravnavajo posedovanje in trgovino z drogami. Minimalna kazen je 8 let zapora.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Cestne razmere in prometna varnost so na splošno slabe po vsej državi. Večina cest ni asfaltiranih, asfaltirane pa so na splošno v slabem stanju. Vozne razmere so lahko nevarne, zlasti v deževnem obdobju.

  Izogibajte se uporabi neuradnih taksijev ("taxi piratas"). Uradni taksiji so rdeči (ali oranžni na letališču) s trikotno nalepko in plastično škatlo na strehi z imenom in številko taksi podjetja. Najbolje je, da uporabite radijske taksije. Prepričajte se, da je voznikova izkaznica jasno vidna na armaturni plošči in da voznik uporablja merilnik.

 • Denar

  Valuta v Kostariki je kostariški kolon (CRC).

  Kreditne kartice so na splošno sprejete. Ameriške dolarje je enostavno zamenjati.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Sezona orkanov običajno traja od junija do novembra – enako kot sezona orkanov na Karibih. V obdobju od junija do novembra je tudi vrhunec deževne sezone. Lahko pride do poplav in zemeljskih plazov, kar povzroči zaprtje cest in nevarnosti pri vožnji.

  Obstaja nevarnost potresov: občasno se pojavijo premiki, večji od magnitude 6. Lokalna infrastruktura je dobro pripravljena, potresi pa imajo le redko obsežne posledice.

  Kostarika ima 16 vulkanov, od katerih jih je nekaj aktivnih. Nevarnost izbruhov je vedno prisotna. Zadnji je bil izbruh vulkana Rincon de la Vieja 21. aprila 2023.
  Preverite novice in upoštevajte lokalne nasvete, preden se odpravite na katero koli območje okoli vulkanov. Izogibajte se vulkanskim območjem med močnim deževjem in takoj po njem, ko obstaja povečana nevarnost tokov lave.

 • Opombe

  Ko se kopate na kateri koli plaži v Kostariki, upoštevajte, da so valovi zelo močni in pogosto ni reševalcev. Poiščite zanesljiv lokalni nasvet, katera plaža je varna in primerna za kopanje.

  Če boste obiskali območja džungle, storite to z izkušenim lokalnim vodnikom. Za dostop do nacionalnih parkov morate pridobiti dovoljenje.

Vstop v Kostariko

Slovenski državljani za vstop v Kostariko vizuma ne potrebujejo. Za nadaljnje informacije se obrnite na Veleposlaništvo Kostarike na Dunaju.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.