Skoči do osrednje vsebine

Kostarika

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v Kostariko

Slovenski državljani za vstop v Kostariko vizuma ne potrebujejo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na Veleposlaništvo Kostarike na Dunaju.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Rizična področja: neobljudeni kraji na področjih ob meji z Nikaragvo in ob meji s provinco Guanacaste.

Popotnikom svetujemo, da:

  • so še posebej pozorni in pazljivi v majhnih hotelih, še posebno tistih, ki se nahajajo v osrednjih četrtih mesta San Josè, kjer obstaja povečana stopnja mikrokriminalitete in kjer je še posebno v večernih urah prisotno večje število preprodajalcev drog;
  • se izogibajo okolice Kostariške univerze, kjer pogosto prihaja do pretepov;
  • se izogibajo obale, še posebno v nočnih urah in še posebno na pacifiški obali (Tamarindo, Montezuma, Jacò) ter atlantski obali (Limón-Cahuita-Manzanillo), kjer je bilo v preteklosti iz koristoljubja ubitih nekaj tujcev in kjer so tudi podnevi pogosti vlomi v avtomobile;
  • ne menjajo denarja na ulici.

Prihaja tudi do kratkotrajnih ugrabitev. Ugrabitelji žrtve izbirajo naključno in jih s pištolo prisilijo, da dvignejo denar iz bankomata. Ko žrtev preda denar napadalcem, jo ti običajno izpustijo.

Vročica denga je v Kostariki endemična. Število obolenj se poveča v deževnem obdobju (maj - november) v provincah Guanacaste, Puntarenas in Limon. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoragična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.

Kostarika je  določila obveznost cepljena za rumeno mrzlico za tiste potnike, ki prihajajo iz geografsko rizičnih območij in sicer:

  • Subsaharska Afrika: Angola, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Demokratična Republika Kongo, Gabon, Gambija, Gvineja, Liberija, Nigerija, Sierra Leone in Sudan.
  • Južna Amerika: Bolivija, Venezuela, Brazilija, Peru, Kolumbija, Ekvador, Francoska Gvajana.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.