Skoči do osrednje vsebine

Kostarika

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v Kostariko

Slovenski državljani za vstop v Kostariko vizuma ne potrebujejo.

Za nadaljnje informacije se obrnite na Veleposlaništvo Kostarike na Dunaju.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Rizična področja: neobljudeni kraji na področjih ob meji z Nikaragvo in ob meji s provinco Guanacaste.

Popotnikom svetujemo, da:

  • so še posebej pozorni in pazljivi v majhnih hotelih, še posebno tistih, ki se nahajajo v osrednjih četrtih mesta San Josè, kjer obstaja povečana stopnja mikrokriminalitete in kjer je še posebno v večernih urah prisotno večje število preprodajalcev drog;
  • se izogibajo okolice Kostariške univerze, kjer pogosto prihaja do pretepov;
  • se izogibajo obale, še posebno v nočnih urah in še posebno na pacifiški obali (Tamarindo, Montezuma, Jacò) ter atlantski obali (Limón-Cahuita-Manzanillo), kjer je bilo v preteklosti iz koristoljubja ubitih nekaj tujcev in kjer so tudi podnevi pogosti vlomi v avtomobile;
  • ne menjajo denarja na ulici.

Prihaja tudi do kratkotrajnih ugrabitev. Ugrabitelji žrtve izbirajo naključno in jih s pištolo prisilijo, da dvignejo denar iz bankomata. Ko žrtev preda denar napadalcem, jo ti običajno izpustijo.

Vročica denga je v Kostariki endemična. Število obolenj se poveča v deževnem obdobju (maj - november) v provincah Guanacaste, Puntarenas in Limon. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoragična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.

Kostarika je  določila obveznost cepljena za rumeno mrzlico za tiste potnike, ki prihajajo iz geografsko rizičnih območij in sicer:

  • Subsaharska Afrika: Angola, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Demokratična Republika Kongo, Gabon, Gambija, Gvineja, Liberija, Nigerija, Sierra Leone in Sudan.
  • Južna Amerika: Bolivija, Venezuela, Brazilija, Peru, Kolumbija, Ekvador, Francoska Gvajana.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.