Skoči do osrednje vsebine

Kolumbija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna, v naslednje predele Kolumbije:

  • vsa ruralna področja v okrožjih ob meji s Panamo, Venezuelo in Ekvadorjem;
  • mesta Buenaventura v okrožju Valle de Cauca, Turbo v okrožju Antioquia, Tumaco v okrožju Nariño in Puerto Asis v okrožju Putamayo;
  • vsa ruralna področja v okrožjih Cauca, Valle de Cauca, Guaviare, Caqueta in Meta, vključno z nacionalnim parkom Parque Nacional Natural de La Macarena;
  • vsa ruralna področja v severnem delu okrožju Antioquia, južnem delu okrožja Cordoba, južnem delu okrožja Bolivar in severnem delu okrožja Huila.

Vstop v Kolumbijo

Slovenski državljani za vstop v Kolumbijo vizuma ne potrebujejo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in clijni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Varnostne razmere v Kolumbiji se vseskozi spreminjajo, zato ste lahko resnemu tveganju izpostavljeni v vseh delih države. Svetujemo, da na poti po državi dobro poskrbite za lastno varnost.

Stopnja kriminala v Kolumbiji je visoka. Oborožene skupine in druge kriminalne združbe se večinoma ukvarjajo s trgovino z mamili ter izvajajo huda kriminalna dejanja, vključno z ugrabitvami, pranjem denarja in izsiljevanjem in prostitucijo.

Mamila, organiziran kriminal in terorizem so nedvomno povezani. Do večine spopadov prihaja zaradi boja za nadzor nad trgovino z mamili. Veliko koke je še vedno pridelano v naslednjih kolumbijskih okrožjih: pacifiška regija (okrožja Chocó, Valle Del Cauca, Cauca in Nariño), osrednja regija (okrožja Cesar, Antioquia, Santander, Cordoba, južni predel okrožja Bolivar in Norte De Santander), pa tudi v okrožjih Putumayo, Caquetá, Meta in Guaviare. Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja v kraje, kjer se gojijo koka, marihuana ali makovi popki ter v bližino laboratorijev za predelavo koke.

Nezakonite oborožene skupine in kriminalne združbe so dejavne v vseh okrožjih, kjer poteka pridelava, predelava ali transport koke. Še posebno nevarno je v ruralnih predelih v bližini meje s Panamo, Venezuelo in Ekvadorjem; v nacionalnem parku Parque Nacional Natural de La Macarena (okrožje Meta); v pristaniških mestih Buenaventura (okrožje Valle de Cauca), v mestu Turbo (okrožje Antioquia) in v mestu Tumaco (okrožje Nariño).

Poulični kriminal predstavlja problem v večjih mestih, vključno z mesti Bogota, Medellin in Cali. Kraje in žeparstvo so lahko tudi nasilni. Svetujemo pozornost še posebno na javnih krajih, kjer je veliko tujcev ali v bližini vladnih stavb.

V mnogih ruralnih predelih je nadzor kolumbijskih oblasti omejen. Če načrtujete potovanja v ruralne ali nevarne predele, svetujemo, da se vnaprej pozanimate o varnostnem stanju v krajih, ki jih želite obiskali.

Pacifiško obalno okrožje Chocó je priljubljena eko-turistična destinacija. Pretežni del okrožja Chocó sestavljajo neobljudeni kraji, ki niso varni. V okrožju so dejavne nezakonite oborožene skupine, ki so vpletene v trgovino z mamili, še posebno ob meji s Panamo. Na obali, mesto Bahia Solano, je manj nevarno, čeprav občasno prihaja do ugrabitev. Če želite potovati v to mesto, svetujemo da potujete do tja z letalom in da ne potujete v notranjost okrožja ali vzdolž obale zunaj mesta.

Nacionalni park Parque Nacional Tayrona je priljubljena turistična destinacija. Svetujemo obisk le tistih plaž in turističnih naselij, ki so zanesljiva. Prav tako svetujemo, da ne potujete v notranjost okrožja, ker tam delujejo nezakonite oborožene skupine.

Če potujete v ti. "Izgubljeno mesto" v pogorju Sierra Nevada de Santa Marta, svetujemo izredno previdnost, saj v določenih predelih Sierra Nevade poteka pridelava koke, zato je nevarnost ugrabitve izredno visoka.

Arheološki park San Agustin se nahaja v okrožju Huila. V tem okrožju so zelo dejavne nezakonite oborožene skupine, še posebno FARC. Če potujete v arheološki park, potem je priporočljivo v park priti po glavni cesti skozi mesto Neiva in ne po drugih stranskih poteh.

V Kolumbiji so zemeljske mine in neeksplodirana ubojna sredstva. Minirana področja običajno niso označena, zato pri potovanju po ruralnih področjih svetujemo pozornost in svetujemo, da se držite cest.

Če v Kolumbijo vstopate ali iz nje izstopate po kopnem, priporočamo, da:

  • za vstop / izstop iz Venezuele uporabite mejni prehod Cucuta (in ne mejnih prehodov Arauca ali Riohacha);
  • se pri vstopu/izstopu iz Ekvadorja po Pan-Ameriški avtocesti ne ustavljate med mejo in mestom Pasto; cesta med mestom Cali in ekvadorsko mejo ni zanesljiva;
  • ne prečkate meje s Panamo.

Izogibajte se nezakonitih drog. Metode, ki jih uporabljajo kolumbijske oblasti za odkrivanje nedovoljenih drog so izredno sofisticirane ter učinkovite. Za posedovanje / uporabo / trgovino z drogami so zagrožene izredno visoke kazni. Razmere v zaporih so zelo skromne in se razlikujejo od evropskih. Priporočamo, da sami pakirate svojo prtljago in da ne nosite predmetov / paketov / potovalnih torb za druge ljudi.

Kolumbija sodi med države, kjer obstaja možnost okužbe z rumeno mrzlico. Glede cepljenja proti rumenim mrzlici je potrebna pozornost popotnikov glede obveznosti cepljenj, ko se potuje iz ene v drugo latinskoameriško državo. Svetujemo, da popotniki glede obveznosti cepljenja preverijo ažurne informacije na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije v tabeli v aneksu 1 (Annex 1 - Countries with risk of yellow fever transmission and countries requiring yellow fever vaccination).

V Kolumbiji so poleg virusa rumene mrzlice prisotni tudi virusi zika, denge in chikungunye. Skupno jim je, da se širijo s pikom okuženega komarja. Svetujemo, da zaradi tega v času potovanja posebno pozornost namenite zaščiti pred komarji z ustreznimi sredstvi, s svetlimi oblačili iz gostih tkanin, z dolgimi hlačnicami in rokavi ter da - če je potrebno - spite pod mrežami proti komarjem. Komarje odganjajo tudi ustrezno ohlajeni in klimatizirani prostori. Pri uporabi repelentov je pomembno, da se natančno držite navodil glede njihove uporabe in omejitev.