Skoči do osrednje vsebine

Kazahstan

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Protesti in izredno stanje

Zaradi nenehnih protestov in nasilnih spopadov je vlada 5. januarja 2022 odstopila. Za Nur-Sultan, Almaty, območje Almatine in regijo Mangistau je bilo do 19. januarja 2022 razglašeno izredno stanje, ki vključuje policijsko uro med 23. in 7. uro in prepoved zbiranja. Uvedene so zapore prometa in preverjanje identitete. Zračni promet na letališču Almaty na splošno ni prizadet, vendar so nekateri leti odpovedani. Dostop do interneta je omejen.

Izogibajte se demonstracijam in upoštevajte navodila lokalnih oblasti in varnostnih sil. Spremljajte najnovejše dogodke preko lokalnih in družbenih medijev.

Zaradi omejenih možnosti konzularne podpore in težav pri pridobivanju morebitnih potrebnih testov PCR ni priporočljivo potovati v zgoraj omenjena območja v času izrednega stanja.

Informacije v zvezi s covid-19 lahko najdete na spletnih straneh Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi.

Vstop v Kazahstan

Slovenski državljani za vstop v Kazahstan ne potrebujejo vizuma za bivanja do 30 dni (od.1.1.2017).

Navedeno velja za imetnike navadnih, službenih in diplomatskih potnih listov. Za daljša bivanja je treba predhodno na Veleposlaništvu Kazahstana na Dunaju urediti ustrezen vstopni vizum ali dovoljenje za prebivanje.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Odsvetujemo:

  • samostojno pešačenje po ulicah v nočnih urah. V kolikor je mogoče, si vnaprej rezervirajte prevoz.
  • prevoz v neuradnih taksijih še posebno v nočnih urah in brez spremstva oziroma, če je v taksiju poleg voznika že neka druga oseba.
  • uporabo krajevnih avtobusov ali minibusov, saj so običajno slabo vzdrževani.

V Kazahstanu lahko vozite z mednarodnim vozniškim dovoljenjem. V kolikor nameravate v Kazahstanu ostati dlje kot šest mesecev, je priporočljivo, da si pridobite kazaško vozniško dovoljenje.

Za posedovanje in uporabo drog so zagrožene dolgotrajne zaporne kazni.

V Kazahstanu potovalnih čekov ne sprejemajo, prav tako na mnogih bančnih avtomatih ni mogoče dvigovati gotovine s tujimi karticami, zato je smiselno na pot vzeti zadostno količino gotovine.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.