Skoči do osrednje vsebine

Kazahstan

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Kriminal

  Ropi in kraje se pojavljajo v mestih in na podeželju. Tujci so lahko tarča.

 • Terorizem

  Terorističnih napadov v Kazahstanu ni mogoče izključiti.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Ves čas morate imeti pri sebi potni list.

  Obstajajo omejitve za fotografiranje v bližini vojaških objektov, obmejnih območij in nekaterih uradnih zgradb. Obvestila o teh omejitvah niso vedno navedena. Fotografiranje letaliških objektov je prepovedano. Številne večje trgovine in supermarketi prav tako prepovedujejo fotografiranje.

  Kazahstan je sekularna država. Vendar pa so islamski običaji in verovanja zelo razširjeni, zlasti na podeželju. Bodite pozorni, da se oblačite konzervativno, obnašate diskretno in spoštujete verske in družbene tradicije.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Številne ceste so slabo vzdrževane in cestna dela ali poškodovane ceste pogosto niso jasno označene. V nekaterih oddaljenih območjih so na cestah pogosto potepuške živali. Te je še posebej težko opaziti v temi. Pozimi lahko postanejo ceste nevarne zaradi snega in ledu.

  Kazahstan ima politiko ničelne tolerance do vožnje pod vplivom alkohola.

 • Denar

  Valuta: Tenge.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Kazahstan se nahaja v aktivnem potresnem območju. Potresi se pojavljajo redno, zlasti v regiji Almaty. Na prizadetih območjih so možni zemeljski plazovi, po začetnem potresu lahko nastanejo močni popotresni sunki.

  Požari so pogosti po vsej državi med julijem in avgustom, ko lahko temperature dosežejo +40 °C.
  Kakovost zraka na območjih v bližini aktivnih požarov se lahko poslabša zaradi močnega dima.

Vstop v Kazahstan

Slovenski državljani za vstop v Kazahstan ne potrebujejo vizuma za bivanja do 30 dni.

Navedeno velja za imetnike navadnih, službenih in diplomatskih potnih listov. Za daljša bivanja je treba predhodno na Veleposlaništvu Kazahstana na Dunaju urediti ustrezen vstopni vizum ali dovoljenje za prebivanje.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.