Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Obiskovalci naj bodo pozorni na potencialno grožnjo globalnega terorizma in možnost reakcije ob razvoju dogodkov v regiji.

Svetujemo, da se skupine in državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Katar, takoj po prihodu javijo na Veleposlaništvo Republike Slovenije v Abu Dabiju.

Vstop v Katar

Slovenski državljani za vstop v Katar potrebujejo vizum. Vizum za turistični obisk se lahko pridobi ob vstopu v državo. Več informacij glede vstopnih pogojev in spletno vlogo najdete na vladnem e-portalu (v angleščini).

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

Prepovedano je fotografiranje javnih poslopij ali vojaških postojank. Svetujemo, da ne fotografirate Katarcev brez njihove predhodne privolitve. To velja še posebej pri fotografiranju žensk.

Z mednarodnim vozniškim dovoljenjem lahko po Katarju vozite šest mesecev, nato je potrebno zaprositi za katarsko vozniško dovoljenje. Tega je mogoče dobiti le, če imate katarsko dovoljenje za bivanje.

Potovanja v puščavo so lahko tvegana, zato svetujemo, da se pred potovanjem ustrezno opremite. Svetujemo potovanje v vozilu na štirikolesni pogon. Prav tako svetujemo potovanje v konvoju.

Katar je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih običajev, navad, zakonov in vere.

Vnos drog, alkohola, pornografskega materiala, svinjine, verskih knjig ali verskega materiala v Katar ni dovoljen. Ob prihodu na letališče v Dohi je vsa prtljaga rentgenizirana. DVD-je in videoposnetke lahko preverijo in zasežejo. Kazni za posedovanje, uporabo in trgovino z drogami so zelo visoke.

Pitje alkohola na javnih mestih je prekršek, prav tako je prekršek pijanost na javnem mestu. Alkohol je na voljo v pooblaščenih hotelskih restavracijah in barih. Tujci, ki živijo v Katarju lahko alkohol kupujejo s posebnimi dovolilnicami. Svetujemo, da alkohola ne nosite s seboj.

Svetujemo zmerna oblačila, tudi med vožnjo. Ženske morajo imeti pokrita ramena in ne smejo nositi kratkih kril. Izkazovanje intimnosti na javnih mestih (med moškim in žensko) je prepovedano in lahko vodi do aretacije. Homoseksualnost je v Katarju nezakonita.

Nujna zdravniška pomoč je na visoki ravni, vendar je lahko zelo draga.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.