Skoči do osrednje vsebine

Islandija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  16. marca 2024 je na islandskem polotoku Reykjanes na jugozahodnem delu države prišlo do novega vulkanskega izbruha. Bližnje območje izbruha je zaprto za ves promet, lokalne oblasti pa so izdale strogo opozorilo potnikom pred obiskom območja, tudi zaradi visoke koncentracije strupenih plinov. Evakuiran je bil hotel ob priljubljeni turistični točki Modra laguna (Blue lagoon), ki je do nadaljnjega zaprta. Izbruh sicer ne ogroža ljudi. Letalski promet v in iz države poteka nemoteno. Ceste do mednarodnega letališča Keflavik so prav tako normalno prevozne. O aktualni situaciji na območju se lahko informirate na spletni strani islandskega meteorološkega zavoda (https://en.vedur.is/), informacije o prometnih zaporah pa so na voljo tukaj: https://umferdin.is/en

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Pri obisku vulkansko aktivnih območij svetujemo upoštevanje varnostnih navodil pristojnih lokalnih organov.

 • Politična situacija

  Islandija je država z razvitim demokratičnim političnim sistemom.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je nizka.

 • Terorizem

  Islandija nima zgodovine terorističnih napadov, čeprav jih ni mogoče povsem izključiti.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne predpise.

  Posedovanje celo majhnih količin prepovedanih drog ali mehkih drog lahko povzroči visoke denarne kazni ter tudi zaporno kazen.

  Droni: rekreacijsko in komercialno letenje dronov je strogo regulirano. V nekaterih zaščitenih območjih morate pridobiti dovoljenje Islandske okolijske agencije – če ga nimate lahko dobite visoko kazen in oblasti lahko vaš dron zasežejo.

  Kamp: Kampiranje je prepovedano izven organiziranih kampov, razen če vam lastnik ozemlja to eksplicitno dovoli.

  Identifikacija: na Islandiji morate imeti vedno pri sebi dokument za identifikacijo.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Vožnja avtomobila je možna z veljavnim slovenskim vozniškim dovoljenjem. V glavni turistični sezoni so stroški najema avtomobila zelo visoki.

  Vožnja: razdalja med posameznimi mesti in vasmi je velika, zato lahko vožnja traja dlje od pričakovanega. Na Islandiji morate imeti med vožnjo vedno prižgane luči – tako podnevi kot ponoči.

  Ceste: Večina mestnih cest ter islandska glavna cesta Route 1 je asfaltiranih. Večina cest v središču države je makadamskih, ozkih ter brez odstavnega pasu. Ceste v visokogorjih ter ostalih odročnih predelih so odprte le poleti.

 • Denar

  Denar: Islandska krona.

  Uveljavljeno je kartično poslovanje.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Islandija je vulkansko in seizmično aktivna z zgodovino nedavnih vulkanskih izbruhov.

  Vreme v državi se lahko hitro in drastično spremeni, zaradi česar lahko pride do neurij, snežnih zametov in poplav.

  Vremenske in seizmične aktivnosti lahko podrobneje spremljate na https://en.vedur.is/

 • Opombe

  Varnost: islandske oblasti vodijo spletni portal (safetravel.is), kamor lahko vnesete podatke o svojem potovanju ter načrtovanih destinacijah in prejmete obvestila o morebitnih nevarnostih prek SMS sporočila.

Vstop na Islandijo

Slovenski državljani za vstop na Islandijo vizuma ne potrebujejo. Na Islandijo lahko potujejo s potnim listom ali osebno izkaznico in na podlagi tega dokumenta tam bivajo do treh mesecev.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.