Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Kriminal

  V Butanu je kriminala relativno malo. Pri obisku večjih mest in še posebej v nočnem času je treba upoštevati razumne previdnostne ukrepe.
  Občasno poročajo o manjših kaznivih dejanjih, kot sta žeparjenje in male tatvine.
  Lokalna telefonska številka za nujno policijsko pomoč je 113, za nujno medicinsko pomoč za reševalno vozilo je 112.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  V državi se občasno pojavljajo epidemije mrzlice Denga, COVID-19 in tuberkuloze. Priporoča se dodatno zdravstveno zavarovanje, ki krije zdravstveno evakuacijo in oskrbo ob okužbi s COVID-19.
  Za obiskovalce in tujce, ki prebivajo v Butanu, obstajajo nekatere omejitve vstopa zaradi okužbe z virusom HIV. Za bivanja, daljša od dveh tednov, morajo prosilci predložiti rezultate testa na HIV/AIDS, opravljenega v zadnjih šestih mesecih pred obiskom. Test lahko opravijo tudi po prihodu v državo. Potniki naj te zateve preverijo pri diplomatsko-konzularnih rpredstavništvih Butana oz na spletni strani Nacionalne turistične organizacije: https://www.tourism.gov.bt/.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Med potovanjem po Butanu morate striktno upoštevati zakone. Kazni za posedovanje, uporabo ali trgovino s prepovedanimi drogami v Butanu so zelo stroge, vključno z dolgimi zapornimi in visokimi denarnimi kaznimi ali smrtjo.
  Če pri sebi nimate potnega lista ali če fotografirate določene zgradbe, vas lahko odpeljejo na zaslišanje na policijo.
  Prodaja tobaka je nezakonita. Tujce, ki jih ujamejo pri prodaji tobačnih izdelkov butanskim državljanom, je mogoče obtožiti tihotapstva, zaseženi tobak pa obravnavati kot tihotapsko blago.

  Elektronika: ko prispete v državo morate na butanskem ministrstvu za prihodke in carino registrirati: osebne računalnike, mobilne telefone, kamere, vse preostale elektronske naprave.

  Slikanje in snemanje: Ponekod slikanje in snemanje ni dovoljeno – če ste v dvomih, za več informacij vprašajte vodiča.

  LGBT: Butan po zakonu ne priznava istospolnih zvez. Pripadniki 2SLGBTQI+ so med potovanjem lahko žrtve diskriminacije.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Splošne razmere na cestah zunaj urbanih območij so slabe in službe za nujno pomoč na splošno niso na voljo. Zaradi goratega terena imajo ceste ponavadi strme vzpone in slepe ovinke. Ob močnem deževju obstaja nevarnost padajočega kamenja in zemeljskih plazov, ki lahko blokirajo ceste. Ker Butan od turistov zahteva, da svoja potovanja organizirajo prek registriranih organizatorjev potovanj in potujejo v skupinah z izkušenimi vozniki, večina turistov ne vozi sama.
  Letalski promet:
  Leti na letališče Paro in z njega so omejeni na dnevne ure in so odvisni od vremenskih razmer. Leti so lahko odloženi ali odpovedani zaradi vremenskih razmer, zlasti med monsunsko sezono med majem in septembrom.
  Potnikom svetujemo, da si zagotovijo vsaj 24 ur tranzitnega časa za povezovalne lete na letališče Paro in z njega ter da potujejo z letalskimi vozovnicami brez omejitev, da jih lahko ponovno rezervirajo pri prvem razpoložljivem letalskem prevozniku, če povezovalni let zamudijo.
  Potniki, ki potujejo preko Indije, potrebujejo tranzitni ali vstopni vizum, če nameravajo zapustiti letališče ali prenočiti v Indiji.

 • Denar

  Denar: butanski ngultrum/indijski rupij

  Obiskovalci naj imajo pri sebi gotovino ali potovalne čeke, čeprav so kreditne kartice v Butanu vse bolj sprejete. Za nakupe običajno sprejemajo tudi indijske rupije, a večinoma le v apoenih do 100 INR. V večjih mestih Butana je na voljo omejeno število bankomatov.

 • Naravne nesreče in podnebje

  V Butanu so naravne nesreče in hude vremenske razmere dokaj pogoste. Poplave in zemeljski plazovi se lahko pojavijo brez opozorila. Pogostejši so med monsunsko sezono od junija do septembra. Če potujete med monsunsko sezono, o razmerah na vaši destinaciji vprašajte organizatorja potovanja. Butan leži na potresnem območju. Če se zgodi naravna nesreča, bo verjetno prišlo do resnih motenj v prometu in škode na osnovni infrastrukturi. Izogibajte se nepotrebnim potovanjem v prizadeta območja.

 • Priporočila

  Standardi oblačenja in obnašanja so konzervativni, zlasti na verskih mestih. Za moške so najbolj primerne dolge hlače, za ženske pa dolga krila.

  Treking: če nameravate trekati v vzhodni Himalaji na ozemlju Butana, bodite pozorni da:
  - Poznate simptome akutne višinske bolezni, ki je lahko usodna;
  - Nikoli ne trekate sami, temveč najamete izkušenega vodnika;
  - Si priskrbite zdravstveno zavarovanje, ki pokriva reševanje s helikopterjem in medicinsko evakuacijo;
  - Imate opremo primerno vzponu ter preverite vremenske razmere vnaprej;
  - Pridobite informacije o poteh, po katerih boste hodili in ne zapuščate označenih steza.

 • Opombe

  Če je vaš potni list izgubljen ali ukraden, boste morali pri butanskih oblasteh zaprositi za izdajo policijskega poročila. Ko vam diplomatsko predstavništvo katere koli države, članice EU izda nadomestni potni list (ETD), ga morate dostaviti na Butanski oddelek za priseljevanje, da prejmete izstopni vizum, ki vam omogoča določeno časovno obdobje (običajno nekaj dni), v katerem lahko zakonito zapustite državo.
  Kontaktna številka Oddelka za priseljevanje (Department of Immigration) v Butanu je: +975 02-322301 / 322015 / 325173

Vstop v Butan

Slovenski državljani za vstop v Butan potrebujejo vizum. Za dodatne informacije se obrnite na Veleposlaništvo Butana v Ženevi (v angleščini).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.