Skoči do osrednje vsebine

Bolivija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Visoka stopnja previdnosti: Premislite o nujnosti potovanja. Odsvetujemo potovanja iz turističnih in drugih razlogov, ki niso nujni. Če se odločite za potovanje svetujemo visoko stopnjo previdnosti.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Skupine protestnikov običajno blokirajo ceste brez predhodnega obvestila. Pogostejše so blokade glavnih cest v bližini kraja Uyuni. Izogibajte se večjim množicam in javnim protestom ter skrbno spremljajte razvoj dogodkov prek lokalnih medijev.

 • Kriminal

  Svetujemo izogibanje samotnim potovanjem po državi v lastni režiji. Ob prihodu in pri potovanju po državi bodite pozorni na svojo okolico, saj občasno prihaja do nasilnih kriminalnih dejanj, katerih tarče so tuji turisti.

  Opozarjamo na nevarnost hitre ugrabitve, pri kateri ugrabitelji od žrtve zahtevajo dvigovanje denarja na bankomatu in kreditne kartice. Ugrabitelji žrtev običajno izpustijo nepoškodovano v dveh ali treh dneh. Tarče tovrstnih ugrabitev so še posebej tujci, ki prečkajo perujsko, čilsko in argentinsko mejo ter na poti v La Paz. Obiskovalci, ki potujejo iz mesta Copacabana v La Paz naj uporabijo neposredne avtobusne povezave. Zaradi pogostih kriminalnih incidentov popotnikom svetujemo pazljivost še posebej ob prihodu na področje Cementerio General v mestu La Paz. Po poročilih prihaja do kriminalnih incidentov tudi v Sopocachiju v mestu La Paz.

  Obstajajo primeri, ko se kriminalci izdajajo za policiste. Tovrstni kriminalci delujejo v sodelovanju z lažnimi taksisti. Ena od uporabljenih taktik teh kriminalcev je tudi privedba tujcev na lažne policijske postaje, kjer sledi pregled osebe. Opozarjamo, da uradni postopek pregleda zahteva predhodni pisni ukaz državnega tožilca.

  Poulični kriminalci so pogosto prisotni v središču La Paza in drugih priljubljenih turističnih mestih, npr. ulica Sagarnaga. Največ tatvin torbic se zgodi na avtobusih in na krajih, kjer je veliko ljudi.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Bolivija sodi med države, kjer obstaja možnost okužbe z rumeno mrzlico. Glede cepljenja proti rumenim mrzlici je potrebna pozornost popotnikov glede obveznosti cepljenj, ko se potuje iz ene v drugo latinskoameriško državo.

  V Boliviji so poleg virusa rumene mrzlice prisotni tudi virusi zika (več o virusu zika), denge in chikungunye. Skupno jim je, da se širijo s pikom okuženega komarja. Svetujemo, da zaradi tega v času potovanja posebno pozornost namenite zaščiti pred komarji z ustreznimi sredstvi (repelenti), s svetlimi oblačili iz gostih tkanin, z dolgimi hlačnicami in rokavi ter da - če je potrebno - spite pod mrežami proti komarjem. Komarje odganjajo tudi ustrezno ohlajeni in klimatizirani prostori. Pri uporabi repelentov je pomembno, da se natančno držite navodil glede njihove uporabe in omejitev.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Za posedovanje, uporabo in preprodajo drog so zagrožene visoke zaporne kazni (minimalna zaporna kazen je 8 let). Razmere v zaporih so zelo skromne. Svetujemo, da pazite na svojo prtljago in se izogibate drogam.

  Svetujemo pozornost, v kolikor imate s seboj fotoaparate, kamere ali daljnoglede. Pred uporabo prosite krajane za dovoljenje za snemanje oz. gledanje. Odsvetujemo uporabo omenjenih aparatov na področjih, kjer gojijo koko (npr. Chapare in Yungas).

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Boliviji in najem vozila potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje.

  Za prevoz izbirajte uradna, priznana in zanesljiva prevozna podjetja ter se izogibajte ljudi, ki ponujajo poceni prevoz ali pomoč na postajališčih za taksije in avtobusnih postajališčih, saj se utegne zgoditi, da vas okradejo. Število tatvin v taksijih se veča predvsem v mestih La Paz in Santa Cruz, zato svetujemo, da za svoj prevoz izbirate radio taksi, ki je označen s telefonsko številko in imenom podjetja na strehi vozila.

 • Denar

  Valuta v Boliviji je boliviano (BOB).

  Kreditne in debetne kartice niso široko sprejete zunaj urbanih središč. Nosite majhne bankovce za lažje vsakodnevne transakcije. Ameriški dolarji so splošno sprejeti.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Poplave in zemeljski plazovi so pogosti, zlasti v gorskih območjih v deževnem obdobju (od novembra do marca). Ceste so pogosto več dni neprevozne.

 • Opombe

  Obredi z ayahuasco - Ayahuasca je tradicionalna rastlina, ki jo staroselske skupnosti v Boliviji, predvsem v regiji Amazonije, pa tudi v bližini La Paza, uporabljajo pri obredih "duhovnega čiščenja". Na teh obredih ljudje uživajo pijačo, ki vsebuje dimetiltriptamin (DMT), halucinogeno drogo. Uživanje ni nezakonito, vendar njegova interakcija z obstoječimi zdravstvenimi stanji ni dobro raziskana. Ljudje so v nekaj primerih po zaužitju zboleli za resnimi boleznimi in tudi umrli. Nekateri takšni obredi potekajo na oddaljenih območjih, zaradi česar je težko dobiti zdravniško pomoč, če je ta potrebna.

Vstop v Bolivijo

Slovenski državljani za vstop v Bolivijo vizuma ne potrebujejo. Za nadaljnje informacije se obrnite na Veleposlaništvo Bolivije na Dunaju (v nemščini).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.