Skoči do osrednje vsebine

Bolivija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

November 2019 - Po odstopu predsednika in visokih političnih predstavnikov 10. novembra, po obsežnih povolilnih protestih po vsej državi, so politične in varnostne povsod po Boliviji zelo negotove. Proteste marsikje spremlja nasilje.

Izogibajte se večjim množicam in javnim protestom, ne poskušajte prečkati blokad ter skrbno spremljajte razvoj dogodkov prek lokalnih medijev.

Opozarjamo na nevarnost hitre ugrabitve, pri kateri ugrabitelji od žrtve zahtevajo dvigovanje denarja na bankomatu in kreditne kartice. Ugrabitelji žrtev običajno izpustijo nepoškodovano v dveh ali treh dneh. Tarče tovrstnih ugrabitev so še posebej tujci, ki prečkajo perujsko, čilsko in argentinsko mejo ter na poti v La Paz. Obiskovalci, ki potujejo iz mesta Copacabana v La Paz naj uporabijo neposredne avtobusne povezave. Zaradi pogostih kriminalnih incidentov popotnikom svetujemo pazljivost še posebej ob prihodu na področje Cementerio General v mestu La Paz. Po poročilih prihaja do kriminalnih incidentov tudi v Sopocachiju v mestu La Paz.

Vstop v Bolivijo

Slovenski državljani za vstop v Bolivijo vizuma ne potrebujejo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Za nadaljnje informacije se obrnite na Veleposlaništvo Bolivije na Dunaju (v nemščini).

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Svetujemo izogibanje samotnim potovanjem po državi v lastni režiji. Ob prihodu in pri potovanju po državi bodite pozorni na svojo okolico, saj občasno prihaja do nasilnih kriminalnih dejanj, katerih tarče so tuji turisti.

Za prevoz izbirajte uradna, priznana in zanesljiva prevozna podjetja ter se izogibajte ljudi, ki ponujajo poceni prevoz ali pomoč na postajališčih za taksije in avtobusnih postajališčih, saj se utegne zgoditi, da vas okradejo. Število tatvin v taksijih se veča predvsem v mestih La Paz in Santa Cruz, zato svetujemo, da za svoj prevoz izbirate radio taksi, ki je označen s telefonsko številko in imenom podjetja na strehi vozila.

Obstajajo primeri, ko se kriminalci izdajajo za policiste. Tovrstni kriminalci delujejo v sodelovanju z lažnimi taksisti. Ena od uporabljenih taktik teh kriminalcev je tudi privedba tujcev na lažne policijske postaje, kjer sledi pregled osebe. Opozarjamo, da uradni postopek pregleda zahteva predhodni pisni ukaz državnega tožilca.

Poulični kriminalci so pogosto prisotni v središču La Paza in drugih priljubljenih turističnih mestih, npr. ulica Sagarnaga. Največ tatvin torbic se zgodi na avtobusih in na krajih, kjer je veliko ljudi.

Skupine protestnikov običajno blokirajo ceste brez predhodnega obvestila.Pogostejše so blokade glavnih cest v bližini kraja Uyuni. Svetujemo, da ne poskušate prečkati tovrstnih blokad in da se izogibate vsem demonstracijam. Za podatke o demonstracijah svetujemo spremljanje lokalnih medijev in spoštovanje navodil oblasti.

Za vožnjo po Boliviji in najem vozila potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje.

Za posedovanje, uporabo in preprodajo drog so zagrožene visoke zaporne kazni (minimalna zaporna kazen je 8 let). Razmere v zaporih so zelo skromne. Svetujemo, da pazite na svojo prtljago in se izogibate drogam. 

Svetujemo pozornost, v kolikor imate s seboj fotoaparate, kamere ali daljnoglede. Pred uporabo prosite krajane za dovoljenje za snemanje oz. gledanje. Odsvetujemo uporabo omenjenih aparatov na področjih, kjer gojijo koko (npr. Chapare in Yungas).

Bolivija sodi med države, kjer obstaja možnost okužbe z rumeno mrzlico. Glede cepljenja proti rumenim mrzlici je potrebna pozornost popotnikov glede obveznosti cepljenj, ko se potuje iz ene v drugo latinskoameriško državo. Svetujemo, da popotniki glede obveznosti cepljenja preverijo ažurne informacije na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije v tabeli v aneksu 1 (Annex 1 - Countries with risk of yellow fever transmission and countries requiring yellow fever vaccination).

V Boliviji so poleg virusa rumene mrzlice prisotni tudi virusi zika (več o virusu zika), denge in chikungunye. Skupno jim je, da se širijo s pikom okuženega komarja. Svetujemo, da zaradi tega v času potovanja posebno pozornost namenite zaščiti pred komarji z ustreznimi sredstvi (repelenti), s svetlimi oblačili iz gostih tkanin, z dolgimi hlačnicami in rokavi ter da - če je potrebno - spite pod mrežami proti komarjem. Komarje odganjajo tudi ustrezno ohlajeni in klimatizirani prostori. Pri uporabi repelentov je pomembno, da se natančno držite navodil glede njihove uporabe in omejitev.