Skoči do osrednje vsebine

Belorusija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja na območje Belorusije. Tistim, ki se ta čas nahajajo na območju te države, svetujemo, da jo zaradi omejitve letalskih povezav in povečanega varnostnega tveganja zapustijo. Pri tem naj se odločijo za varne poti po lastni izbiri.

Vstop v Belorusijo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Belorusijo.

Belorusija je uvedla delne olajšave pri vstopanju slovenskih državljanov.

Če v Belorusijo vstopate prek mednarodnega letališča v Minsku, imate finančna sredstva vsaj 25 EUR na dan, veljavno zdravstveno zavarovanje za Belorusijo za minimalno vsoto 10.000 EUR, lahko vstopite brez vizuma, vendar le za maksimalno 30 dni. Ta letališki brezvizumski režim ne velja za tujce, ki v Belorusijo potujejo z letalom iz Ruske federacije ali iz Belorusije v Rusko federacijo. Za dodatne informacije glede pogojev vstopa in izstopa kontaktirajte Veleposlaništvo Belorusije v Budimpešti.

Navedena izjema ne velja za imetnike službenih in diplomatskih potnih listov Republike Slovenije.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na Veleposlaništvu Belorusije v Budimpešti.

Za vizume z namenom zasebnega in poslovnega obiska, ki traja do 30 dni, ni potrebno več prilagati garantnega pisma. Prosilci morajo izpolniti le vlogo in plačati takso. Za kratkoročni vizum z veljavnostjo 90 dni je potrebno priložiti še garantno pismo. Vizum za dolgoročno bivanje z veljavnostjo 1 leta je možno pridobiti za različne namene in z dodatno priloženo dokumentacijo. Skupinski vizum se izdaja za skupino najmanj 5 ljudi in v teh primerih je taksa ustrezno nižja.

Vizumi se izdajo v 5 delovnih dneh. V nujnih primerih se lahko zaprosi za urgentno obravnavo in je vizum izdan v 48 urah. Taksa je ustrezno višja.

Za vizum se lahko zaprosi vsak delovni dan od 9.00 do 12.00 ure in je lahko izdan še isti dan, ko je bila vložena vloga, vendar je to odvisno od količine dela veleposlaništva.

Tujci, ki imajo v Republiki Belorusiji dovoljenje za prebivanje, ne potrebujejo več vstopnih oz. izstopnih vizumov. Povečal se je tudi spisek oseb, ki imajo pravico potovati v Republiko Belorusijo zaradi obiska pokopališč in z namenom zdravljenja.

Od 1. septembra 2012 bodo na nacionalnem letališču Minsk lahko pridobili vizum tisti državljani držav, v katerih Republika Belorusija nima diplomatsko konzularnega predstavništva (torej tudi slovenski državljani).

Trenutno se vizum izjemoma lahko pridobi tudi ob prihodu v državo na letališču v Minsku. To možnost imajo samo tiste osebe, ki v Belorusijo prihajajo iz države, v kateri ni diplomatskega ali konzularnega predstavništva Belorusije. Prav tako je pridobitev vizuma na letališču možna tudi za člane uradnih delegacij in v primerih resne bolezni ali smrti (ne glede na državo iz katere prihajajo). Kljub vsemu pa predlagamo, da se vizum na pristojnem predstavništvu uredi pred odhodom, v kolikor to ni možno, pa da se na omenjenem predstavništvu Belorusije pridobi čim več relevantnih informacij glede pogojev in načina pridobitve vizuma na letališču.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Na podlagi obvestila ruskih organov z dne 21.7.2017 slovenske državljane opozarjamo, da so kopenski mejni prehodi med Belorusijo in Rusijo za državljane tretjih držav zaprti. Slovenskim državljanom, ki se v Rusko federacijo ali iz nje odpravljajo z vozili ali vlakom, svetujemo, da v Rusko federacijo in iz Ruske federacije ne potujejo prek Belorusije, ampak preučijo možnost potovanja preko Latvije ali Ukrajine.

Leta 1986 se je zgodila nesreča v jedrski elektrarni Černobil, blizu meje z Belorusijo, ki je precej prizadela tudi Belorusijo. Trenutno je možnost radioaktivne kontaminacije zanemarljiva, razen na zaščitenih krajih blizu kraja nesreče, to je na jugu in vzhodu države.

Kazni za posedovanje ali preprodajo drog so izredno visoke.

Odsvetujemo fotografiranje vladnih zgradb, vojaških objektov in uniformiranih oseb, saj ste lahko za tovrstna dejanja denarno kaznovani.

Za vožnjo po Belorusiji potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje, prav tako pa originalne izvode prometnega dovoljenja, morebitne najemne pogodbe ali pooblastilo za vožnjo s strani lastnika avtomobila.