Skoči do osrednje vsebine

Bangladeš

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  11. julij 2023:
  Lokacija: Daka, druga mesta po Bangladešu.
  Pričakuje se, da bodo naslednje splošne volitve pred ali med januarjem 2024; shodi političnih strank in druge dejavnosti, povezane z volitvami pa so se že začele. Politična zborovanja in demonstracije so lahko vedno pogostejša ali intenzivnejša, hitro lahko prerastejo v nasilje. Izogibajte se demonstracijam in bodite previdni v bližini večjih zbiranj, spremljajte lokalne medije in upoštevajte navodila policije.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Izogibajte se potovanjem v regijo Chittagong Hill Tracts (hribovita področja na JV države, na meji z Mjanmarom in Indijo) zaradi politično motiviranega nasilja, ugrabitev in občasnih etničnih spopadov.

 • Politična situacija

  Bangladeš ima dolgo zgodovino političnega nasilja. Če ste v Bangladešu ali nameravate tja odpotovati, spremljajte novice v medijih in upoštevajte potovalne nasvete. Če opazite demonstracije, ali se ne počutite varne, se umaknite na varno mesto.

 • Kriminal

  Posebej v večjih naseljih in ponoči obstaja nevarnost oboroženega ropa in žeparjenja. Ne nosite s seboj velikih količin denarja in ne nosite nakita na ulici. Tatovi pogosto delajo v parih na motornih kolesih ali motoriziranih rikšah. Potniki, ki uporabljajo rikše ali potujejo sami s taksiji, so še posebej ranljivi, zlasti ponoči. Izogibajte se uporabi javnega prevoza, če ste sami.

  Pogosti so primeri prevar povezanimi z dvigi denarja na bankomatih in plačevanju s kreditnimi karticami.

  Obstajajo poročila o korupciji in zlorabah s strani uradnikov in policije. Obstajajo poročila o krajah, korupciji in nadlegovanju na letališčih v Dhaki in Sylhetu. Bodite pozorni in poskrbite, da bodo vaši dokumenti in vse dragocenosti ves čas varni.

 • Terorizem

  Možnost terorističnih napadov obstaja po vsej državi. Javna zbiranja in kraji, kjer je znano, da se zbirajo tujci, vključno z verskimi objekti, so lahko izpostavljeni večjemu tveganju. Zmanjšajte svojo izpostavljenost tem območjem, skrbno pretehtajte svoje gibanje in upoštevajte vse posebne nasvete lokalnih varnostnih organov. V Daki, Khulni, Chittagongu in Sylhetu prihaja do občasnih napadov na policijo in varnostne sile.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Zdravstvene ustanove v Bangladešu so dokaj slabe. Rutinski testi in rentgenski pregledi so nezanesljivi. Prepričajte se, da imate ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje in zadostna sredstva za kritje stroškov morebitnega zdravljenja v tujini in repatriacije.

  Če med potovanjem potrebujete nujno medicinsko pomoč in imate dostop do vozila, bo morda hitreje, da se sami odpravite v najbližjo bolnišnico. Če nimate dostopa do vozila ali niste prepričani, kje je najbližja bolnišnica, pokličite nacionalno telefonsko številko za nujne primere - 999 in prosite za rešilca. Če ste napoteni na zdravljenje v zdravstveno ustanovo, se nemudoma obrnite na svojo zdravstveno zavarovalnico za pomoč.

  Bolezni, ki jih prenašajo komarji, kot je mrzlica denga in zika, se pojavljajo vse leto. Zaščitite se pred piki komarjev. Tveganje predstavlja tudi močno onesnažen zrak, zlasti v zimskih mesecih.

  Številne bolezni, tudi kolera in tifus, so lahko posledica uživanja hrane ali pitja pijač, okuženih z bakterijami, paraziti, toksini ali virusi, ali plavanja ali kopanja v onesnaženi vodi.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Lokalni zakoni odražajo dejstvo, da je Bangladeš pretežno islamska država. Ves čas morate spoštovati lokalno tradicijo, običaje, zakone in verske običaje, zlasti med svetim mesecem ramazanom ali če nameravate obiskati verska območja.

  Za posedovanje in trgovino s prepovedanimi drogami so zagrožene stroge kazni. Nekatera kazniva dejanja, povezana z drogami, se kaznujejo s smrtno kaznijo ali dosmrtno ječo.

  Vedno imejte pri sebi fotokopijo podatkovne strani in bangladeškega vizuma iz potnega lista ter kopije drugih pomembnih potovalnih dokumentov. Lokalni uradniki od vas lahko zahtevajo dokazilo o identiteti.

  Kršitev lokalnih zakonov lahko povzroči zaporno kazen, ki se prestaja v lokalnem zaporu. Zamude in neučinkovitost pravosodnega sistema lahko povzročijo dolga pridržanja do sodnih obravnav. Razmere v zaporih so daleč pod evropskimi standardi.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Cestne razmere in prometna varnost so po vsej državi slabe. Vožnja po cesti je nevarna, zlasti po temi. Veliko vozil deluje brez žarometov ali s polnimi dolgimi lučmi. Prometne nesreče, ki povzročijo telesne poškodbe ali smrt, so pogoste. Okoli prizorišča takih nesreč se pogosto zberejo množice, ki lahko postanejo sovražne. Če ste udeleženi v resni nesreči, takoj pojdite na policijsko postajo ali zaklenite vrata in okna in pokličite policijo, če ne morete premakniti svojega vozila.

  Varnostni standardi za javni prevoz, vključno z avtobusi, vlaki in trajekti, so slabi.

  Potrebno je paziti na tatove na vlakih, trajektih in avtobusih na dolge razdalje. Ciljajo tudi na potnike v rikšah in taksijih, zlasti v mraku. Bodite zelo previdni, če uporabljate javni prevoz.

  Vožnja po železnici poteka počasi in prihaja do iztirjenj. Vlaki so pogosto prenatrpani. Zaklenite svoj kupe, če potujete z vlakom ponoči,

  Nesreče trajektov so pogoste zaradi slabih varnostnih praks ali ekstremnih vremenskih razmer.

 • Denar

  Lokalna valuta je Taka. Potovalne čeke lahko unovčite v bankah in na letališčih. Bodite previdni pri uporabi kreditnih kartic in bankomatov, saj obstaja možnost goljufije. Bankomati so na voljo v večini mestnih območij. Sprejemajo večino svetovno priznanih kartic. V Daki in mestih po Bangladešu so na voljo komercialne storitve prenosa denarja, kjer lahko prejmete denar, poslan iz tujine.

 • Naravne nesreče in podnebje

  V monsunski sezoni od junija do septembra so pogoste obsežne poplave, ki lahko motijo potovanje v urbanih in podeželskih območjih. Če potujete, preverite dostopnost poti, spremljajte lokalne in mednarodne vremenske napovedi in upoštevajte nasvete lokalnih oblasti pred potovanjem.

 • Priporočila

  Oblačite in obnašajte se primerno, v skladu z lokalno kulturo in pravili. Ženske naj pokrijejo ramena in nosijo dolga krila ali hlače. Istospolne zveze in odnosi so nezakoniti.

 • Opombe

  Če ste izgubili potni list ali so vam ga ukradli, morate to takoj prijaviti lokalnim oblastem, da pridobite policijski zapisnik, s katerim lahko na katerem koli diplomatskem predstavništvu države članice EU zaprosite za izdajo začasnega potovalnega dokumenta, ki vam omogoča povratek domov. Po pridobitvi tega dokumenta, vam morajo pristojne oblasti Bangladeša izdati izstopno dovoljenje.

Vstop v Bangladeš

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Bangladeš.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.