Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  /

 • Politična situacija

  Politična situacija v Bahrajnu je stabilna.
  Svetujemo, da ste pozorni na razvoj lokalnih in regionalnih dogodkov. Lahko pride do posameznih protestov, na katerih je prisotnost varnostnih organov načeloma vidna. Bodite pozorni, upoštevajte nasvete lokalnih oblasti in izogibajte se velikim množicam in demonstracijam. Če naletite na državljanske nemire, takoj zapustite območje, ker to lahko vpliva na potovanje po Bahrajnu.

 • Kriminal

  Kriminala je v državi na splošno malo. Obiskovalci naj bodo previdni in pozorni, zlasti pri uporabi taksijev.

  Kriminal je na večini območij neobičajen, vendar naj obiskovalci kljub temu ostanejo previdni in pozorni na svoje imetje.

  Svetujemo, da skupine in državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Bahrajn, o potovanju obvestijo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Abu Dabiju.

 • Terorizem

  Zaradi nenehnih napetosti v srednje vzhodni regiji in protestov v arabskem svetu ni mogoče izključiti možnosti terorističnih napadov. Napadi so lahko nediskriminatorni, tudi na krajih, ki jih obiskujejo turisti. Popotnikom zato svetujemo pozornost ter nevpadljivo in spoštljivo obnašanje.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Bahrajn je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje lokalnih tradicij, običajev, zakonov in vere. Vaša dejanja naj ne bodo žaljiva, zlasti med svetim mesecem ramadanom in šiitskimi verskimi prazniki. V Bahrajnu praznujejo nekatere verske obletnice, ki jih v sosednjih zalivskih državah morda ne praznujejo. Prav tako svetujemo nošenje spodobnih oblačil v javnosti.
  V Bahrajnu je obvezno vedno imeti pri sebi identifikacijski dokument (potni list ali bahrajnsko osebno izkaznico). Po bahrajnski zakonodaji je prekršek, če ne morete predložiti osebnega dokumenta s fotografijo, če od vas to zahteva predstavnik bahrajnskih organov. Prekršek se lahko kaznuje z globo do 300 BHD (cca 730 EUR).

  Bahrajnska zakonodaja ne kriminalizira istospolne dejavnosti med odraslimi osebami nad 21 let. Bahrajn je liberalna država v primerjavi z večino drugih držav v regiji, vendar ima veliko državljanov Bahrajna konservativne nazore. Obstaja nekaj poročil o primerih posameznikov, kaznovanih zaradi istospolne dejavnosti, vendar so v praksi aretacije zaradi homoseksualnega vedenja relativno redke.

 • Vožnja in najem avtomobila

  V Bahrajnu lahko vozite s veljavnim slovenskim vozniškim dovoljenjem do 3 mesece. Če boste ostali dlje, boste morali pridobiti lokalno vozniško dovoljenje ali mednarodno vozniško dovoljenje. Če imate s seboj mednarodno vozniško dovoljenje, ga morate po prihodu potrditi na prometnem uradu.
  V Bahrajnu velja ničelna toleranca do vožnje pod vplivom alkohola. V primeru, da vozite pod vplivom alkohola, vas lahko aretirajo in pošljejo v pripor za voznike. Primer obravnavajo šele naslednji delovni dan. Kršitelj, ki prvič vozi pod vplivom alkohola, plača kazen v višini najmanj 1000 EUR, lahko se mu prepove vožnjo v Bahrajnu. Za večkratne kršitelje sta globa in kazen hujši.
  Voznik, ki ne upošteva varnostne razdalje, prehitra vožnja, dirkanje, hitro menjanje voznega pasu in uporaba mobilnega telefona med vožnjo – vse to je v nasprotju z zakonom in lahko povzroči visoke kazni. Na cestah in avtocestah je veliko radarjev. Uporaba varnostnega pasu je obvezna. Kršitev se lahko kaznuje z denarno kaznijo.

  Pomorski promet
  Vlada Bahrajna uvedla časovno omejitev plovnih poti med 18.30 in 4. uro zjutraj. Svetujemo previdnost, ko potujete s tradicionalnimi plovili (Dhow). Varnost teh plovil morda ne ustreza standardom. Prepričajte se, da so na voljo rešilni jopiči.
  Regionalne napetosti lahko vplivajo na vaše potovanje. Plovila, ki plovejo v regijah Omanskega zaliva, Severnega Arabskega morja, Adenskega zaliva in Bab El Mandeba, so lahko izpostavljena večjemu tveganju pomorskega napada.

 • Denar

  Valuta je bahrajnski dinar (BHD).
  Kreditne kartice, potovalni čeki, ameriški dolarji in saudski riali so splošno sprejeti. Na voljo so bančni avtomati.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Poletja so zelo vroča. Morje okoli Bahrajna je zelo plitvo, poleti se hitro segreje in povzroča zelo visoko vlažnost, zlasti ponoči. Poletne temperature lahko dosežejo do 40 °C. Padavine v Bahrajnu so večinoma pozimi, v povprečju jih letno pade 70,8 mm.

  Spomladi in zgodaj poleti prevladujejo vroči in suhi južni vetrovi. Šamal, severozahodni veter, ki je pogost junija in julija, povzroča peščene viharje.

 • Priporočila

  Na javnih mestih, kot so nakupovalna središča, restavracije in parki, priporočamo, da se oblečete primerno. Oblačila ne smejo biti prosojna, ne smejo nedostojno odkrivati delov telesa ali prikazovati žaljivih slik ali sloganov. Če vstopite v takšen prostor neprimerno oblečeni, vas lahko prosijo, da ga zapustite (večina večjih nakupovalnih centrov prikazuje znake, ki opozarjajo, da je treba nositi spoštljiva oblačila).

  Nedovoljene droge so strogo prepovedane, tudi v sledovih. Uživanje ali prenašanje prepovedanih drog, tudi v letališkem tranzitu iz ene države v drugo, je lahko kaznivo z zaporno kaznijo in deportacijo. Nakup ali prodaja prepovedanih drog in narkotikov se šteje za hudo kaznivo dejanje, za katero je lahko zagrožena dosmrtna zaporna kazen.

  Nekateri izdelki za nego kože in polnila za e-cigarete lahko vsebujejo sestavine, ki so v Bahrajnu nezakonite, na primer olje CBD.

  Če uporabljate predpisana zdravila, je priporočljivo imeti pri sebi zdravniško potrdilo. Če v Bahrajn vnašate zdravila na recept, boste morda morali pridobiti predhodno soglasje bahrajnskih organov.

  Telefonski klic v sili: 999 ali policija: 8000 8008.

Vstop v Bahrajn

Slovenski državljani za vstop v Bahrajn potrebujejo vizum. Če potujejo kot turisti, lahko za vizum zaprosijo preko izbranega hotela v Bahrajnu, ki jim pri pristojnem organu Bahrajna Head of Immigration uredi dokument za dovoljenje za vstop Non - objective Certificate. Več informacij o vizumih za Bahrajn je na voljo na spletni strani pristojnega veleposlaništva Bahrajna.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.