Skoči do osrednje vsebine

Albanija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vstop v Albanijo

Slovenski državljani za vstop v Albanijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v Republiko Albanijo vstopajo na podlagi slovenskega potnega lista oziroma na podlagi slovenske osebne izkaznice. Na podlagi slovenskega potnega lista je bivanje na celotnem ozemlju Albanije dovoljeno do 90 dni.

Vstop mladoletnih oseb z enim ali brez obeh staršev

Mladoletniki, ki še niso dopolnili 18 let, morajo v primeru, da v Albanijo vstopajo z enim od staršev, predložiti:

  • veljavno potno listino (še tri mesece po načrtovanem izstopu iz države) 
  • in notarsko overjeno izjavo starša, ki izraža soglasje za potovanje z drugim staršem. Izjava naj bo vsaj v angleškem jeziku.

Mladoletniki, ki še niso dopolnili 18 let, morajo v primeru, da v Albanijo vstopajo brez obeh bioloških staršev, biti v spremstvu odrasle osebe ter predložiti:

  • veljavno potno listino (še tri mesece po načrtovanem izstopu iz države) 
  • in notarsko overjeno izjavo obeh bioloških staršev, da s svojo voljo mladoletniku omogočajo potovanje s spremljevalno odraslo osebo. Izjava naj bo vsaj v angleškem jeziku.

V izjavi naj bodo navedeni kontaktni podatki staršev (telefon in naslov). Na podlagi teh podatkov lahko v primeru suma protipravnega odvzema otroka pristojni mejni organi preverijo dejansko situacijo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Javni red in mir v državi sta relativno dobra. Svetujemo običajno previdnost.

Za kazniva dejanja povezana z drogami so zagrožene stroge kazni.

Vožnja po cestah je lahko precej nevarna, saj so ceste v slabem stanju, še posebno v ruralnih predelih. Svetujemo, da imate s seboj najnujnejše orodje in rezervne dele, saj v državi ni služb za pomoč voznikom na cestah.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.