Skoči do osrednje vsebine

Albanija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Vstop v Albanijo

Slovenski državljani za vstop v Albanijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v Republiko Albanijo vstopajo na podlagi slovenskega potnega lista oziroma na podlagi slovenske osebne izkaznice. Na podlagi slovenskega potnega lista je bivanje na celotnem ozemlju Albanije dovoljeno do 90 dni.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Vstop mladoletnih oseb z enim ali brez obeh staršev

Mladoletniki, ki še niso dopolnili 18 let, morajo v primeru, da v Albanijo vstopajo z enim od staršev, predložiti:

  • veljavno potno listino (še tri mesece po načrtovanem izstopu iz države) 
  • in notarsko overjeno izjavo starša, ki izraža soglasje za potovanje z drugim staršem. Izjava naj bo vsaj v angleškem jeziku.

Mladoletniki, ki še niso dopolnili 18 let, morajo v primeru, da v Albanijo vstopajo brez obeh bioloških staršev, biti v spremstvu odrasle osebe ter predložiti:

  • veljavno potno listino (še tri mesece po načrtovanem izstopu iz države) 
  • in notarsko overjeno izjavo obeh bioloških staršev, da s svojo voljo mladoletniku omogočajo potovanje s spremljevalno odraslo osebo. Izjava naj bo vsaj v angleškem jeziku.

V izjavi naj bodo navedeni kontaktni podatki staršev (telefon in naslov). Na podlagi teh podatkov lahko v primeru suma protipravnega odvzema otroka pristojni mejni organi preverijo dejansko situacijo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.