Skoči do osrednje vsebine

Trikotničarka | Avtor Jana Kus Veenvliet

Zebrasta školjka zraste do velikosti 5 cm, je svetlo rjava s temnejšim cikcakastim/zebrastim vzorcem. Spolno dozori, ko doseže velikost 0,8 cm. Samica proizvede do milijon jajčec na leto. Tvori zelo goste kolonije. Zaradi preraščanja povzroča umiranje pritrjenih domorodnih vrst. Je filtrator, ki v primeru množične razrasti vpliva na količino planktona v vodi, s čimer spremeni sestavo prehranskih verig in ekosistemov. Preživi pri temperaturah od -2°C to 40°C, najhitreje pa raste pri temperaturah 18-20°C. Larve so v vodi že od začetka aprila, ko voda doseže 14°C, do sredine oktobra. Takrat obstaja največja nevarnost za razširitev vrste v neokužena območja. V jezerih v glavnem poseljuje priobalni pas do globine 8 metrov, preživi pa lahko tudi globlje. Tolerantna je tudi na povečano slanost.

Povzroča težave na napravah v vodi (hidroelektrarne, zapornice), plovilih, na rekreacijskih območjih (vreznine). Ocenjujejo, da je samo v ZDA povzročila že stotine milijonov dolarjev škode. Razširila se je tudi v vse države Zahodne in Srednje Evrope.

V Sloveniji je že vsaj desetletje prisotna v reki Dravi, leta 2010 pa so jo potapljači prvič zasledili tudi v Blejskem jezeru. Obstaja več možnih poti vnosa, s plovilom s katerega od drugih jezer v Evropi ali pa z ribiško opremo ali opremo pri drugih vrstah rekreacije, z vodnim rastlinstvom in drugo. Grozi, da se bo iz Blejskega jezera postopoma razširila po reki Savi navzdol, velika pa je nevarnost, da jo zanesemo tudi v druga jezera ter reke in potoke po Sloveniji. V letu 2016 je bila zaznana tudi na Velenjskem jezeru v letu 2018 pa še na območju HE Brežice in HE Krško. Glavna načina prenosa sta s čolni in z opremo za ribolov in vodne športe.

Za preprečevanje širjenja priporočamo, da se pred vnosom v drugo vodno telo vsa plovila, prikolice za prevoz plovil ter drugi deli plovil in opreme (sidra, vrvi, verige, škornji, mreže, posode za ulov rib), kjer bi se voda in školjke lahko zadrževale, temeljito očisti in posuši.

Nujni postopki za preprečevanje širjenja:
  • natančen pregled opreme in mehansko odstranjevanje školjk, ki se jih uniči,
  • nadaljnje čiščenje opreme s paro ali pranje z vročo vodo ali vodo pod pritiskom, oziroma dezinfekcijskimi sredstvi (odpadna voda naj se ne steka neposredno v vodo, kjer školjka ni prisotna),
  • temeljito sušenje čolnov in opreme na suhem zraku (ne v vlažnem prostoru) vsaj 2 tedna.

Posebno pozorni bodite na mesta, kamor se školjke ujamejo, na primer za vrvi, v ostanke blata, v razpoke, tekstilne obloge ali obloge iz penaste gume.

Primeri: Zebraste školjke v Blejskem jezeru (scenarij in kamera: Rok Lesjak) – YouTube (3:36).