Skoči do osrednje vsebine

Slovenski okvir interoperabilnosti NIO

Slovenski NIO portal je osrednje nacionalno spletno mesto za objavo digitalnih rešitev in izdelkov javnega sektorja. Spodbuja sodelovanje, dobre prakse in ponovno uporabo v javnem sektorju. Elektronske storitve so učinkovitejše v interoperabilnem okolju.

Portal NIO vzpostavlja interoperabilnostni okvir in zajema množico standardov in navodil, ki so potrebna, da se zagotovi povezovanje med različnimi informacijskimi sistemi ter z njimi povezanimi dejavniki. Ločimo štiri nivoje interoperabilnosti: pravni nivo, organizacijski, semantični in tehnični nivo. Uporabnikom omogoča dva načina dela: uporabniški in uredniški del. Uporabniški del je namenjen aktivnostim, kot so pregled vsebin in dostop do odprtih podatkov ter aplikacij. Uredniški del je namenjen vnašanju ažurnih vsebin portala in izdelkov. Interoperabilnost omogoča večjo učinkovitost in skladnejši, bolj kakovosten razvoj storitev javnega sektorja.

Na podlagi vsebine zasnove nacionalnega interoperabilnostnega okvirja, je razumevanje interoperabilnosti in z njo povezanih vsebin naslednje:

Interoperabilnost pomeni zmožnost informacijskih sistemov in poslovnih procesov, ki jih ti sistemi podpirajo, za izmenjevanje podatkov, informacij ter znanj.

Interoperabilnostni okvir predstavlja množica standardov in navodil, ki zagotavljajo povezovanje med različnimi informacijskimi sistemi ter z njimi povezanimi dejavniki.

 

NIO portal video

Iskalnik