Skoči do osrednje vsebine

Pod okriljem projekta E-ARK šestindvajset partnerjev nadaljuje z razvojem evropskega gradnika eArhiviranje, ki uporabnikom ponuja nabor programskih orodij in procesov, s področja arhiviranja in dolgoročnega hranjenja podatkov

Evropski gradnik eArchiving

Delo opravljeno v Evropskem gradniku eArchiving v Arhivu Republike Slovenije nadaljujemo znotraj iniciative eArchiving. Iniciativo eArchiving vodi konzorcij petih ustanov pod vodstvom Avstrijskega inštituta za tehnologijo, skupaj pa v njej sodeluje 26 evropskih partnerskih organizacij, med njimi tudi Arhiv Republike Slovenije, s področja arhiviranja in dolgoročnega hranjenja podatkov. Financiranje od oktobra 2022 zagotavlja Evropska komisija, in sicer najprej za dve leti, z možnostjo podaljšanja še za dodatni leti.

Arhiv Republike Slovenije v projektu sodeluje pod okriljem mednarodnega združenja DLM Forum, ki združuje deležnike, ki se ukvarjajo z upravljanjem življenjskega cikla podatkov. Sodelujemo v naslednjih aktivnostih:

  • Temeljne aktivnosti (angleško Core Activity): upravljanje specifikacij;
  • Ustvarjanje sinergij s preostalimi programi, ki delujejo v okviru Evropske komisije (angleško Building Synergy Activities): vzpostavljanje povezav z eHealth, eIDAS, Europeano, eJustice;
  • Povečanje kompetenc (angleško Capacity Building Activity): organizacija srečanj in priprava kurikuluma za izobraževanje s področja e-arhiviranja.