Skoči do osrednje vsebine

Potujoča razstava Plečnikova Ljubljana

Večjezična potujoča razstava Plečnikova Ljubljana je nastala leta 2017, ob 145. obletnici Plečnikovega rojstva. Namenjena je bila mednarodni promociji dediščine arhitekta in v podporo nominaciji Plečnikovih dela za vpis na Seznam svetovne dediščine. Potujoča razstava je doslej uspešno gostovala v mnogih krajih po svetu, od Madrida do Moskve in od Toronta do Sao Paola. Razstava, ki sta jo pripravila Muzej za arhitekturo in oblikovanje ter Muzeji in galerije mesta Ljubljana – Plečnikova zbirka pod pokroviteljstvom Ministrstva za kulturo, bo v posodobljeni obliki na ogled tudi v Plečnikovem letu 2022.

Razstavo so pogosto spremljala predavanja, okrogle mize in pogovori, ki so jih pripravila slovensko diplomatsko-konzularna predstavništva v tujini. 

Po vpisu Plečnikovih del v Ljubljani na Unescov seznam je zanimanje za stavbno in urbanistično dediščino Jožeta Plečnika narastlo. To sovpada z odločitvijo Vlade Republike Slovenije, da leto 2022 razglasi za leto Jožeta Plečnika. Ob 150. obletnici rojstva arhitekta tako praznujemo dela arhitekta, ki je s svojim obširnim opusom pomembno zaznamoval arhitekturno krajino celotne Slovenije in deloma Evrope. Zaradi svojega edinstvenega in celostnega pristopa k oblikovanju stavb in prostorov je postal tudi pomemben vzor in navdih za sodobno arhitekturno produkcijo po vsem svetu.

Utrinki iz nekaterih dosedanjih postavitev razstave

Dodatne informacije