Skoči do osrednje vsebine

Osnovna podpora pri integraciji za razseljene osebe iz Ukrajine v Sloveniji v letu 2023

Projekt, financiran iz Sklada za bilateralne odnose, je namenjen zagotavljanju psihosocialne pomoči ljudem iz Ukrajine ter pripravi informativnih videov po spremembi zakonodaje.

V okviru projekta, za katerega je bil podpisan sporazum v vrednosti 100.000,00 EUR, je bilo izvedeno javno naročilo, razdeljeno na dva sklopa.

V okviru prvega sklopa se bodo za osebe iz Ukrajine zagotavljale psihosocialne aktivnosti, ki bodo krepile njihove sposobnosti za lažje soočanje z izzivi, povezanimi s samo integracijo. Aktivnosti se bodo izvajale na osmih različnih lokacijah po državi, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Postojni, Logatcu, Radencih, Bledu, Novem mestu ter na Debelem rtiču. Predvidena je tako individualna psihološka pomoč kot skupinske dejavnosti za različne ciljne skupine, katerih namen je opolnomočenje posameznikov. Za izvedbo teh aktivnosti je bila sklenjena pogodba s podjetjem Projekt Ambient, d.o.o., ki osebe iz Ukrajine o tem seznanja na posebni spletni strani. Prve spoznavne delavnice bodo potekale od 22. marca dalje. 

Za izvedbo drugega sklopa, v okviru katerega je predvidena izdelava šestih informativnih videov ter promocijskega plakata po sprejemu novele Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb, je bila izbrana Slovenska filantropija.