Skoči do osrednje vsebine

Osnovna podpora pri integraciji za razseljene osebe iz Ukrajine v Sloveniji v letu 2023

Projekt, financiran iz Sklada za bilateralne odnose, je namenjen zagotavljanju psihosocialne pomoči ljudem iz Ukrajine ter pripravi informativnih videov po spremembi zakonodaje.

l

V okviru projekta, za katerega je bil podpisan sporazum v vrednosti 100.000,00 EUR, je bilo izvedeno javno naročilo, razdeljeno na dva sklopa.

V okviru prvega sklopa so se za osebe iz Ukrajine zagotavljale psihosocialne aktivnosti, ki so krepile njihove sposobnosti za lažje soočanje z izzivi, povezanimi s samo integracijo. Za izvedbo teh aktivnosti je bila sklenjena pogodba s podjetjem Projekt Ambient, d.o.o., ki je osebe iz Ukrajine o tem seznanjal na posebni spletni strani. Delavnice so potekale od 22. marca dalje. Izvajalec je aktivnosti izvajal na Bledu, v Postojni, Mariboru, Logatcu, Ljubljani, Bohinjski Bistrici, Debelem rtiču, Novem mestu, Radencih, Celju, Suhorju, Novi Gorici in preko spleta. Do zaključka projekta 31.7. je bilo izvedenih 471 ur skupinskih aktivnosti, ki jih je obiskalo 695 udeležencev, 512 ur neposredne individualne psihosocialne pomoči in 226 ur posredne individualne psihosocialne pomoči. 

Za izvedbo drugega sklopa, v okviru katerega je predvidena izdelava šestih informativnih videov ter promocijskega plakata po sprejemu novele Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb, je bila izbrana Slovenska filantropija. Ker v času trajanja projekta ni prišlo do sprejetja sprememb navedenega zakona, pogodba ni bila realizirana.