Skoči do osrednje vsebine

Osnovna podpora pri integraciji za razseljene osebe iz Ukrajine z začasno zaščito v Sloveniji

Projekt, financiran iz Sklada za bilateralne odnose, je namenjen zagotavljanju informiranja o pravicah in dolžnostih oseb z začasno zaščito, orientacijskem programu v obsegu 12 ur ter opismenjevanju in učni pomoči oseb z začasno zaščito.

V okviru projekta, za katerega je bil podpisan sporazum v vrednosti 101.000,00 EUR, je bilo izvedeno javno naročilo, razdeljeno na tri sklope.

Za 1. in 2. sklop, ki sta namenjena zagotavljanju informiranja o pravicah in dolžnostih oseb z začasno zaščito in orientacijski program v obsegu 12 ur, je bila sklenjena pogodba s Slovensko filantropijo.

Osebe z začasno zaščito se lahko na informiranje in orientacijski program, ki potekata preko svetovnega spleta in v živo, prijavijo na spletni strani  https://www.filantropija.org/info-ukr/

Na youtube portalu Slovenske filantropije pa so objavljeni informativni videi z ukrajinskimi podnapisi, s pomočjo katerih se lahko osebe z začasno zaščito seznanijo z njihovimi pravicami in dolžnostmi, izvedo, kako je v Republiki Sloveniji urejeno področje izobraževanjazdravstvazaposlovanja in prejemanja denarnih pomoči. Predstavljeni so tudi odgovori na nekatera pomembna pravna vprašanja in kako si lahko pomagajo pri iskanju nastanitve

Za 3. sklop, ki se nanaša na opismenjevanje in učno pomoč, v javnem naročilu ni bilo oddanih ponudb. Za izvedbo aktivnosti je bila na podlagi ponovljenega javnega naročila sklenjena pogodba z Ljudsko univerzo Kranj.