Skoči do osrednje vsebine

Moje delo. Moja pokojnina.

V Evropski uniji ženske prejemajo 37, v Sloveniji pa 19 odstotkov nižje pokojnine kakor moški. Na to, kakšna bo naša pokojnina, vplivajo tudi odločitve, ki jih sprejemamo v različnih obdobjih življenja. V projektu si zato prizadevamo izboljšati znanje in informiranje o dejavnikih, ki vplivajo na pokojninsko vrzel.
Projekt sofinancira Evropska unija iz sredstev Programa za pravice, enakost in državljanstvo (2014-2020).

V državah Evropske unije ženske v povprečju zaslužijo 16 odstotkov manj kot moški in prejemajo 37 odstotkov nižje pokojnine. Tudi v Sloveniji, ki ima eno nižjih plačnih vrzeli (8 %), je pokojninska vrzel visoka (19 %), umeščamo pa se med države z najvišjo stopnjo tveganja revščine upokojenk, starih več kot 65 let.

Na to, kakšna bo naša pokojnina, vplivajo tudi odločitve, ki jih sprejemamo v različnih obdobjih življenja.  V projektu si zato prizadevamo izboljšati znanje in informiranje o dejavnikih, ki vplivajo na pokojninsko vrzel. Želimo si namreč, da bi ljudje imeli vse potrebne informacije, da bi vedeli, kakšen bo vpliv njihovih odločitev na pokojnino.

V projektu za vas pripravljamo analizo pokojninske vrzeli med ženskami in moškimi, akcijo ozaveščanja (zlasti žensk) za sprejemanje informiranih odločitev, spletni pokojninski kalkulator in mednarodne konference.

V projektu Moje delo. Moja pokojnina. združujemo moči Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Projekt sofinancira Evropska unija iz sredstev Programa za pravice, enakost in državljanstvo (2014-2020).