Skoči do osrednje vsebine
GOV.SI
Danes v kmetijstvu podjetniška žilica šteje toliko kot tradicija, inovativni pristopi in sodobna tehnologija pa žanjejo uspehe. Spodaj vam predstavljamo zgodbe kmetov, ki s svojo zagnanostjo in inovativnostjo premikajo meje slovenskega kmetijstva.

Ekološka kmetija Slavec

Gregor Slavec je mlad prevzemnik ekološke kmetije v Knežaku pri Ilirski Bistrici. Na kmetiji živi skupaj z ženo in dvema otrokoma. Kmetija je usmerjena v rejo govedi, koz, ovc, oslov ter kokoši. Poleg tega je Gregor tudi čebelar in ima na kmetiji postavljen učni čebelnjak s kranjsko čebelo. Je prejemnik naziva »Inovativni mladi kmet leta 2021«, kot prvi v Sloveniji pa je prejel tudi evropsko nagrado za mlade kmete, saj so njegov projekt prepoznali kot »najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij«.

Kmetija Pr’Matevž

Na robu vasi Reteče pri Škofji Loki stoji srednje velika družinska kmetija Pr’ Matevž. Že več kot tri generacije se tam ukvarjajo s kmetijstvom, v zadnjih letih pa z vso predanostjo razvijajo svojo mlečno zgodbo – predelavo domačega mleka v visokokakovostne mlečne izdelke. Kmetija je v zadnjih letih doživela pomembno preobrazbo. Iz tradicionalne gorenjske kmetije se je razvila v sodobno »mlečno kmetijo«, ki je leta 2019 začela s sirarstvom. Njihova glavna posebnost sta ročno izdelana mocarela in burata, ki predstavljata paradna konja njihove ponudbe.

Kmetija Rozmarič

Na robu Prlekije, kjer se ravnica sreča z griči, že od leta 1895 živi in raste Kmetija Rozmarič. Danes jo vodi Uroš, mladi gospodar s srcem in vizijo, ki združuje tradicijo z naprednim razmišljanjem. Verjame, da je kmetija lahko več kot le vir hrane – je prostor znanja, skupnosti in dobrega počutja.

Družina Rozmarič s spoštovanjem do zemlje obdeluje 30 hektarjev površin, kjer po ekoloških in biodinamičnih načelih pridelujejo ajdo, oljnice in druge poljščine. Njihov ponos so hladno- in toplo-stiskana olja, moka, ajdova kaša ter bučno olje z značajem pokrajine, v kateri rastejo.

Kmetija Rozmarič ni le pridelovalka kakovostne hrane. Je glas novega kmetijstva, ki vrača upanje, gradi mostove med ljudmi in dokazuje, da je tudi danes lepo biti kmet.

Kmetija Šušterič

Kmetija Šušterič iz Globokega pri Brežicah je živ dokaz, da je »lepo biti kmet«. Družina z več kot stoletno sadjarsko tradicijo na 18 hektarjih prideluje predvsem jabolka in hruške. Večino sadja prodajajo svežega, ostalo pa v podjetju Vilja predelajo v žgane pijače, kis, suho in liofilizirano sadje ter druge izdelke z dodano vrednostjo. Tako ostanek postane surovina, odpad pa skoraj ne obstaja.

Vojko in sin Gregor dokazujeta, da lahko vztrajnost, znanje in sodoben pristop ohranjajo tradicijo živo. Njihova zgodba je zgodba o kakovosti, ki raste iz sadovnjaka. In o prihodnosti, ki jo na kmetiji Šušterič gradijo z vizijo in ponosom.

Kmetija Ražman

Pri družini Ražman iz Gračišča, se istrska zemlja, vino in tradicija združijo v pristno zgodbo slovenske Istre. Na šestih hektarjih vinogradov v Popetrah gojijo avtohtone sorte, kot sta refošk in istrska malvazija, iz katerih nastajajo sveža, zorjena in značajska vina. Poseben ponos je njihova penina iz sorte maločrn, skoraj pozabljene rdeče sorte, značilne za ta konec.

Domačija povezuje vinogradništvo, gostilno in turistične vinske sobe, kjer se istrska kulinarika prepleta z družinskim sommelierskim znanjem. Ekološki pristop v vinogradih brez herbicidov, ročna trgatev in skrb za biotsko raznovrstnost so del njihovega vsakdana, obenem pa z inovacijami, kot je projekt Pametni vinograd, dokazujejo, da se tradicija lahko nadgradi s tehnologijo.

Pri Ražmanovih vsako vino in vsaka jed nosi duh Istre, zato je pri njih res lepo biti kmet.