Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Slovenskim državljanom zaradi epidemije COVID-19 odsvetujemo vsa potovanja.
Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Seznam držav za prehajanje meje v Republiko Slovenijo.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo potovanja v obmejna območja z Ruando, Burundijem ter Demokratično republiko Kongo. Za preostali del države pa svetujemo visoko stopnjo previdnosti.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Tanzanijo potrebujejo vizum.

Zanj lahko zaprosijo na Veleposlaništvu Tanzanije v Rimu oz. na mejnih prehodih ob vstopu v državo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan oddaje vloge za vizum.

Več informacij.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Večina potovanj po Tanzaniji, ob upoštevanju splošnih varnostnih ukrepov, poteka brez težav. Kljub temu popotnike opozarjamo, da se je število nasilnih in kriminalnih dejanj z uporabo orožja povečalo tako na celinskem delu države kot na Zanzibarju in otokih. Še posebej so v porastu napadi, kraja torbic (še posebej iz vozečih avtomobilov) ter ropi, vključno s prisilnim dvigom gotovine iz bankomata.

Popotnikom, predvsem pa popotnicam, svetujemo, da se ne sprehajajo same in vzdolž ceste, še posebej na osamljenih krajih in na obalah. Odsvetujemo vožnjo s tujci ali nepooblaščenimi taksiji.

Demonstracije in politična zborovanja so v Tanzaniji pogosti. Občasno se protesti in zborovanja končajo z nasiljem in s smrtnimi žrtvami. Svetujemo, da se izogibate demonstracijam in političnim zborovanjem ter da pozorno spremljate razvoj dogodkov v državi.

Ob somalijski obali in obalah sosednjih držav obstaja velika verjetnost piratskih ugrabitev ladij, ki plujejo mimo teh predelov. V tem času je bilo ugrabljenih že nekaj ladij, ki so plule globlje v Indijskem oceanu, mimo Sejšelov, Madagaskarja ter pred kenijsko in tanzanijsko obalo. Kljub mednarodnim naporom proti piratstvu ostaja število ugrabljenih ladij precejšno.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik