Skoči do osrednje vsebine

Tanzanija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Odsvetujemo potovanja v obmejna območja z Ruando, Burundijem ter Demokratično republiko Kongo. Za preostali del države pa svetujemo visoko stopnjo previdnosti.

  Izogibanje dela regije Mtwara, južno od avtoceste A16.

 • Politična situacija

  Svetujemo, da se izogibate vsem demonstracijam in shodom, saj lahko postanejo nasilni. Bodite na tekočem z lokalnimi in mednarodnimi dogodki, ki bi lahko vplivali na izbruh demonstracij.

 • Kriminal

  Večina potovanj po Tanzaniji, ob upoštevanju splošnih varnostnih ukrepov, poteka brez težav. Kljub temu popotnike opozarjamo, da se je število nasilnih in kriminalnih dejanj z uporabo orožja povečalo tako na celinskem delu države kot na Zanzibarju in ostalih otokih. Še posebej so v porastu napadi, kraja torbic (še posebej iz vozečih avtomobilov) ter ropi, vključno s prisilnim dvigom gotovine iz bankomatov.

 • Terorizem

  Obiskovalci naj bodo pozorni na potencialno grožnjo terorizma.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne zakone. Bodite pozorni tudi na lokalne običaje, saj se lahko vaše vedenje obravnava kot neprimerno ali celo nezakonito.

  Ženskim potnicam svetujemo previdnost pri izbiri oblačil. Prav tako svetujemo, da ne potujejo same, zlasti ponoči.

  Tanzanija strogo kaznuje uporabo drog.

  Istospolni odnosi so nezakoniti.

  Prepovedan je vnos in uporaba plastičnih vrečk.

  Svetujemo, da se ženske izogibajo nošenju kratkih hlač in majic brez rokavov zunaj turističnih letovišč.

  Ponekod je prepovedana prodaja alkohola, svetujemo, da se na teh območjih zadržite in ne uživate alkohola.

  V Tanzaniji morate imeti vedno pri sebi dokument za identifikacijo.

  Posedovanje pornografskih vsebin je prepovedano.

  Flora in favna: odstranjevanje in zbiranje kakršnekoli flore in favne (rastline, školjke, živali) z njunega naravnega okolja je strogo prepovedano in kaznivo.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Razmere na cestah so slabe.

  Vožnja: Povečana previdnost. Nesreče so pogoste. Večina voznikov ne upošteva prometnih predpisov. Potrebno je mednarodno vozniško dovoljenje. Promet poteka po levi strani. Policijske blokade ceste so pogoste.

  Vidljivost na cestah je slaba, zaradi neustrezne razsvetljave. Lokalni vozniki pogosto vozijo s prekomerno hitrostjo in agresivno ter nepremišljeno.

  Javni prevoz: kakovost javnega prevoza (avtobus, vlak) je slaba. Taksije z uradno licenco prepoznate po tem, da so bele barve in imajo belo registrsko tablico (nikoli rumeno!) ter po tem, da skozi vetrobransko steklo lahko vidite številko registracije in zavarovanja.

 • Denar

  Tanzanijski šiling.

 • Naravne nesreče in podnebje

  V deževnih obdobjih, od konca marca do maja in od oktobra do sredine decembra, lahko pride do izjemno močnih padavin in močnih vetrov. Držite se lokalnih navodil.

 • Priporočila

  Popotnicam svetujemo, da se ne sprehajajo same, še posebej na osamljenih krajih in na obalah. Odsvetujemo tudi vožnjo s tujci ali nepooblaščenimi taksiji.

  Svetujemo, da si uredite ustrezno potovalno zavarovanje.

  Ob visokih temperaturah poskrbite za ustrezno hidratacijo.

  Bodite pozorni na pitnost vode.

  Svetujemo upoštevanje običajnih previdnostnih ukrepov, da se izognete izpostavljenosti HIV/AIDS.

 • Opombe

  Elektrika: pogosto so izpadi elektrike, ki so nenapovedani in nepredvidljivi.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Tanzanijo potrebujejo vizum. Zanj lahko zaprosijo na Veleposlaništvu Tanzanije v Rimu oziroma na mejnih prehodih ob vstopu v državo. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan oddaje vloge za vizum. Več informacij je na voljo na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve Tanzanije (v angleščini).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.