Skoči do osrednje vsebine

Tanzanija

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Odsvetujemo potovanja v obmejna območja z Ruando, Burundijem ter Demokratično republiko Kongo. Za preostali del države pa svetujemo visoko stopnjo previdnosti.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Tanzanijo potrebujejo vizum.

Zanj lahko zaprosijo na Veleposlaništvu Tanzanije v Rimu oz. na mejnih prehodih ob vstopu v državo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan oddaje vloge za vizum.

Več informacij.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Večina potovanj po Tanzaniji, ob upoštevanju splošnih varnostnih ukrepov, poteka brez težav. Kljub temu popotnike opozarjamo, da se je število nasilnih in kriminalnih dejanj z uporabo orožja povečalo tako na celinskem delu države kot na Zanzibarju in otokih. Še posebej so v porastu napadi, kraja torbic (še posebej iz vozečih avtomobilov) ter ropi, vključno s prisilnim dvigom gotovine iz bankomata.

Popotnikom, predvsem pa popotnicam, svetujemo, da se ne sprehajajo same in vzdolž ceste, še posebej na osamljenih krajih in na obalah. Odsvetujemo vožnjo s tujci ali nepooblaščenimi taksiji.

Demonstracije in politična zborovanja so v Tanzaniji pogosti. Občasno se protesti in zborovanja končajo z nasiljem in s smrtnimi žrtvami. Svetujemo, da se izogibate demonstracijam in političnim zborovanjem ter da pozorno spremljate razvoj dogodkov v državi.

Ob somalijski obali in obalah sosednjih držav obstaja velika verjetnost piratskih ugrabitev ladij, ki plujejo mimo teh predelov. V tem času je bilo ugrabljenih že nekaj ladij, ki so plule globlje v Indijskem oceanu, mimo Sejšelov, Madagaskarja ter pred kenijsko in tanzanijsko obalo. Kljub mednarodnim naporom proti piratstvu ostaja število ugrabljenih ladij precejšno.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.