Skoči do osrednje vsebine

Nova Zelandija

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Novo Zelandijo vizuma ne potrebujejo, vendar Nova Zelandija s 1.10.2019 uvaja obvezno elektronsko avtorizacijo potovanja (NZeTA) za države, katerih državljani za vstop v Novo Zelandijo ne potrebujejo vizuma. Med njimi je tudi Slovenija. Obveznost velja tudi za potnike na križarjenjih in tranzitne potnike. Vlogo za NZeTA je treba oddati pravočasno. Obravnava naj bi trajala nekaj minut, vendar lahko traja do 72 ur. Vlogo je možna preko aplikacije za mobilne naprave (App Store in Google Play - NZeTA oziroma izpolnitve obrazca na www.immigration.govt.nz/nzeta

Odsvetujemo podajo vloge preko posrednikov. Taksa za obravnavo znaša 9 NZD za vloge podane preko aplikacije in 12 NZD za vloge podane preko spletnega obrazca. Dodatno se plača tudi turistična taksa v višini 35 NZD. Slednje ne plačajo tranzitni potniki. Elaktronska avtorizacija in turistična taksa veljata 2 leti. 

Dodatne informacije je možno pridobiti na spletnih straneh:

- www.immigration.govt.nz/nzeta in

- www.mbie.govt.nz/ivl

Pred potovanjem se je potrebno pozanimati o pogojih za vstop.

Vizum ni potreben za obdobje 3 mesecev oz. do 30 dni na otokih, ki ji pripadajo.

Dne 5.4.2010 je začel veljati Dogovor o programu delovnih počitnic med Vlado Republike Slovenije in Vlado Nove Zelandije. Dogovor je namenjen mladim med 18. in 30. letom, ki gredo na počitnice na Novo Zelandijo oz. Slovenijo, ob tem pa jim je omogočeno priložnostno delo (ne daljše od treh mesecev pri enem delodajalcu) in krajše izobraževanje. Slovenski državljani, ki želijo potovati na Novo Zelandijo na podlagi Dogovora, in izpolnjujejo pogoje, navedene v Dogovoru, si morajo vizum za Novo Zelandijo urediti preko spleta ali pa osebno na Immigration New Zealand v Londonu (Mezzanine Floor, New Zeland House, 80 Haymarket, London SW1Y4TE). Dodatne informacije so dosegljive na spletu www.immigration.govt.nz.

Veleposlaništvo Nove Zelandije na Dunaju je obvestilo, da se bodo lahko slovenski državljani, ki sodelujejo v programu delovnih počitnic, med bivanjem na Novi Zelandiji vključili tudi v usposabljanja ali izobraževanja, ki skupaj ne trajajo več kot šest mesecev. Vključitev v izobraževanja in usposabljanja je možno od novembra 2014 dalje.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik