Skoči do osrednje vsebine

Nova Zelandija

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

MAREC 2020:

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 na Novi Zelandiji do 30.3.2020 velja prepoved vstopa za vse tujce (z izjemo imetnikov stalnega dovoljenja za prebivanje na NZ ter najbližjih družinskih članov NZ državljanov in imetnikov stalnega dovoljenja za prebivanje), ki so se v zadnjih 14 dneh nahajali oz. tranzitirali čez ozemlje celinske Kitajske in Irana. Prepoved vstopa velja tudi za vse potnike in posadko križarke Diamond Princess, in sicer za 14 dni po izkracanju. Potniki iz vseh ostalih držav, z izjemo pacifiških otokov brez potrjenih primerov, se morajo ob vstopu prijaviti na posebni številki in samoizolirati za 14 dni. Priporočamo, da potniki spremljajo naslednjo povezavo za zadnje informacije glede aktualnih razmer in uvedenih ukrepov: 

https://www.immigration.govt.nz/about-us/media-centre/news-notifications/coronavirus-update-inz-response  

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Canberri.

Vstop v državo

Posebno obvestilo glede COVID-19: 

V četrtek, 19. marca, je novozelandska vlada uvedla nadaljnje mejne ukrepe v zvezi s tujimi potniki, ki vstopajo na Novo Zelandijo kot del svojega odziva na izbruh COVID-19. Od četrtka, 19. marca 2020, večina tujih popotnikov ne more več vstopiti na Novo Zelandijo.

Na Novo Zelandijo lahko še vedno vstopajo državljani Nove Zelandije, tujci, ki imajo na Novi zelandiji urejeno prebivališče in ožji družinski člani (partner ali zakonec, zakoniti skrbnik in vzdrževani otroci, mlajši od 24 let), državljanov Nove Zelandije ali tujcev, ki imajo tam urejeno prebivališče. Ožji družinski člani ne morejo potovati sami. Na istem letu do Nove Zelandije morajo potovati z novozelandskim državljanom ali družinskim članom, ki tam prebiva.

------------------------------------------------------------------------------------

Slovenski državljani za vstop na Novo Zelandijo vizuma ne potrebujejo, vendar Nova Zelandija s 1.10.2019 uvaja obvezno elektronsko avtorizacijo potovanja (NZeTA) za države, katerih državljani za vstop v Novo Zelandijo ne potrebujejo vizuma. Med njimi je tudi Slovenija. Obveznost velja tudi za potnike na križarjenjih in tranzitne potnike. Vlogo za NZeTA je treba oddati pravočasno. Obravnava naj bi trajala nekaj minut, vendar lahko traja do 72 ur. Vlogo je možna preko aplikacije za mobilne naprave (App Store in Google Play - NZeTA oziroma izpolnitve obrazca na www.immigration.govt.nz/nzeta

Odsvetujemo podajo vloge preko posrednikov. Taksa za obravnavo znaša 9 NZD za vloge podane preko aplikacije in 12 NZD za vloge podane preko spletnega obrazca. Dodatno se plača tudi turistična taksa v višini 35 NZD. Slednje ne plačajo tranzitni potniki. Elaktronska avtorizacija in turistična taksa veljata 2 leti. 

Dodatne informacije je možno pridobiti na spletnih straneh:

- www.immigration.govt.nz/nzeta in

- www.mbie.govt.nz/ivl

Pred potovanjem se je potrebno pozanimati o pogojih za vstop.

Vizum ni potreben za obdobje 3 mesecev oz. do 30 dni na otokih, ki ji pripadajo.

Dne 5.4.2010 je začel veljati Dogovor o programu delovnih počitnic med Vlado Republike Slovenije in Vlado Nove Zelandije. Dogovor je namenjen mladim med 18. in 30. letom, ki gredo na počitnice na Novo Zelandijo oz. Slovenijo, ob tem pa jim je omogočeno priložnostno delo (ne daljše od treh mesecev pri enem delodajalcu) in krajše izobraževanje. Slovenski državljani, ki želijo potovati na Novo Zelandijo na podlagi Dogovora, in izpolnjujejo pogoje, navedene v Dogovoru, si morajo vizum za Novo Zelandijo urediti preko spleta ali pa osebno na Immigration New Zealand v Londonu (Mezzanine Floor, New Zeland House, 80 Haymarket, London SW1Y4TE). Dodatne informacije so dosegljive na spletu www.immigration.govt.nz.

Veleposlaništvo Nove Zelandije na Dunaju je obvestilo, da se bodo lahko slovenski državljani, ki sodelujejo v programu delovnih počitnic, med bivanjem na Novi Zelandiji vključili tudi v usposabljanja ali izobraževanja, ki skupaj ne trajajo več kot šest mesecev. Vključitev v izobraževanja in usposabljanja je možno od novembra 2014 dalje.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.