Skoči do osrednje vsebine

Nova Zelandija

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj v času COVID-19

Od 20. 3. 2020 je vstop v državo prepovedan za vse potnike z izjemo državljanov in stalnih rezidentov Nove Zelandije. Dovoljene so določene kategorije izjem, pri čemer morajo potniki ob vstopu opraviti 14-dnevno karanteno na lastne stroške in v tem času večkratno testiranje na prisotnost virusa. Potniki morajo od 25. 1. 2021 pred vkrcanjem na letalo za Novo Zelandijo predložiti tudi negativni test, ki ni starejši od 72 ur. Podrobnosti so na voljo na spletnih straneh novozelandske vlade o vstopnih pogojih (v angleščini) in testiranju pred letom (v angleščini).

Leti proti Evropi so trenutno na voljo s tranzitom preko Singapurja ali Avstralije. Tranzit preko avstralskih letališč je za tujce mogoč, v kolikor je čas čakanja na povezovalni let krajši od 8 ur. Če je tranzit daljši od 8 ur, je treba zaprositi za tranzitno vizo (v angleščini) oziroma v zveznih državah New South Wales in Queensland še za posebno dovoljenje.

Priporočamo, da potniki spremljajo naslednje povezave za zadnje informacije glede aktualnih razmer in uvedenih ukrepov:

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Novo Zelandijo vizuma ne potrebujejo, vendar pa morajo opraviti obvezno elektronsko avtorizacijo potovanja (NZeTA). Obveznost velja tudi za potnike na križarjenjih in tranzitne potnike. Vlogo za NZeTA je treba oddati pravočasno. Obravnava običajno traja le nekaj minut, lahko pa tudi do 72 ur. Vloga in dodatne informacije so voljo na naslednji povezavi. Poleg takse za obravnavo NZeTA se dodatno plača tudi turistična taksa. Slednje ne plačajo tranzitni potniki. Elektronska avtorizacija in turistična taksa veljata 2 leti. 

Dne 5.4.2010 je začel veljati Dogovor o programu delovnih počitnic med Vlado Republike Slovenije in Vlado Nove Zelandije. Dogovor je namenjen mladim med 18. in 30. letom, ki gredo na počitnice na Novo Zelandijo oz. Slovenijo, ob tem pa jim je omogočeno priložnostno delo (ne daljše od treh mesecev pri enem delodajalcu) in krajše izobraževanje. Slovenski državljani, ki želijo potovati na Novo Zelandijo na podlagi Dogovora, in izpolnjujejo pogoje, navedene v Dogovoru, si morajo vizum za Novo Zelandijo urediti preko spleta ali pa osebno na Immigration New Zealand v Londonu (Mezzanine Floor, New Zeland House, 80 Haymarket, London SW1Y4TE). Dodatne informacije so dosegljive na spletu www.immigration.govt.nz.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.