Skoči do osrednje vsebine

Nova Zelandija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  V juliju in avgustu 2023 bo na Novi Zelandiji povečano število turistov zaradi svetovnega prvenstva v nogometu za ženske.

Varnost in kriminal

 • Kriminal

  Nizka stopnja. Tarče so predvsem vozila in avtodomi. Ne puščajte dragocenosti na vidnem mestu v vozilu

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Kazni za posedovanje, uporabo ali trgovino s prepovedanimi drogami so stroge. Obsojeni storilci lahko pričakujejo dolge zaporne kazni in visoke denarne kazni.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Promet poteka po levi strani voznega pasu. Ob močnem deževju so pogosti zemeljski plazov, ki prekrijejo in zaprejo cestišče.
  Do 12 mesecev lahko vozite z mednarodnim vozniškim dovoljenjem

  Cestne razmere in prometna varnost so po vsej državi zelo dobre. Ceste, ki pokrivajo hribovit teren so lahko ozke in ovinkaste. Gorske ceste, vključno s tistimi, ki vodijo na smučišča, so lahko neasfaltirane in brez varnostnih ovir.

 • Denar

  Gotovino lahko zamenjate v novozelandski dolar na bankah in v menjalnicah.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Na Novi Zelandiji so pogosti potresi, ravno tako je večji del obale podvržen nevarnosti cunamijev.

  Vremenske razmere se lahko hitro spremenijo, zaradi česar lahko obtičite na bolj odročnih krajih. Če plezate, planinarite ali nameravate potovati na bolj odročne kraje, registrirajte svoje potovanje/odhod pri novozelandskem Ministrstvu za varstvo narave.

 • Opombe

  Obalne vode so lahko nevarne. Močni plimski tokovi so pogosti in so lahko nevarni. Vsako leto se zgodi več utopitev. Na nekaterih območjih predstavljajo morski psi, tjulnji in druge divje živali tveganje za plavalce. Za potapljanje in snorkljanje si zagotovite, da je vaša vodna oprema varna in v dobrem stanju. Nikoli se ne potapljajte sami. Izberite izlete z izkušenimi organizatorji potovanj.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Novo Zelandijo vizuma ne potrebujejo, vendar pa morajo pravočasno opraviti obvezno elektronsko avtorizacijo potovanja - NZeTA (v angleščini). Obravnava običajno traja le nekaj minut, lahko pa tudi do 72 ur. Obveznost velja tudi za potnike na križarjenjih in tranzitne potnike. Poleg takse za obravnavo NZeTA se dodatno plača tudi turistična taksa (v angleščini). Slednje ne plačajo tranzitni potniki. NZeTA in turistična taksa veljata 2 leti.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Dogovor o programu delovnih počitnic

Dogovor o programu delovnih počitnic je namenjen mladim med 18. in 30. letom, ki gredo na počitnice na Novo Zelandijo oziroma v Slovenijo, ob tem pa jim je omogočeno priložnostno delo (ne daljše od treh mesecev pri enem delodajalcu) in krajše izobraževanje. Slovenski državljani, ki želijo potovati na Novo Zelandijo na podlagi tega dogovora, in izpolnjujejo v dogovoru navedene pogoje, si morajo vizum urediti preko spleta na portalu New Zealand visas (v angleščini) ali pa osebno na Immigration New Zealand v Londonu.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.