Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve glede Koronavirus COVID-19

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja.
Posebna opozorila veljajo za ItalijoSrbijoŠpanijoIranJužno Korejo, ZDA in Kitajsko.

Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Varnost potovanj

Vlada republike Litve je konec februarja 2020 zaradi zajezitve COVID-19 sprejela odločitev o razglasitvi izrednih razmer.

Do sedaj uveljavljeni ukrepi:
• odločitev o zaprtju vseh vrtcev, šol, univerz za 14 dni in suspendiranju kulturnih, športnih in drugih prostočasnih dejavnosti. Odločitev vstopi v veljavo 13. 3. 2020 in bo veljala do 27. 3. 2020;
• prepoved javnih dogodkov v zaprtih prostorih in prepoved vseh dogodkov na prostem z udeležbo večjo od 100 ljudi. Priporočena razdalja na teh dogodkih je vsaj en meter;
• osebe, ki prihajajo iz visoko rizičnih območij bodo morale v samo-izolacijo;
• 14-dnevna izolacija je obvezna za vse potnike, ki prihajajo iz teh držav z visokim tveganjem;
• leti na relaciji Litva – Italija se suspendirajo 13. marca, leti na relaciji Italija – Litva pa 16. marca;
• prevoz mednarodnih potnikov s cestnim potniškim prevozom v primeru, da se potniki iz Litve v Italijo vozijo na rednih, posebnih in čarterskih (individualnih) potovanjih, se suspendira od 13. marca;
• vlada prebivalcem odsvetuje potovanje v tujino vsaj mesec dni, zlasti priporoča, da ustavijo potovanja v države z visokim tveganjem, Kitajsko, Hong Kong, Iran, Japonsko, Južno Korejo, Singapur, Italijo, Francijo, Nemčijo, Španijo.

Medicinske ekipe so pripravljene na vseh treh letališčih in v morskem pristanišču.

Litva 14.3.2020 uvaja začasni nadzor na notranjih mejah Evropske unije. Uradniki državne mejne straže bodo še okrepili nadzor. Izvajali bodo preglede na notranjih mejah.  Prevoz tovora se nadaljuje. Sanitarne točke merijo temperaturo in izvajajo sanitarno-informacijske preglede. Še posebej natančno pregledujejo avtobuse, enoprostorce in avtomobile s tujimi registrskimi tablicami ter tiste, ki nosijo smučarsko opremo. Od 4. marca potniki izpolnjujejo lokacijske kartice.

Vlada Litve je 14.3.2020 sprejela naslednje ukrepe: razglasitev karantene na celotnem ozemlju Litve. Karantena bo v veljavo stopila od 16. marca od polnoči. 
 
V času karantene je prihod tujih državljanov v Litvo je prepovedan, razen za voznike in člane posadke v primeru komercialnega in/ali mednarodnega prevoza blaga; prebivalci Litve, diplomati in vojaško osebje vojaških enot držav NATO in osebje NATO ter člani njihovih družin. Tujim državljanom bo dovoljeno vstopiti na ozemlje Litve do polnoči, 19. marca, pod pogojem, da tranzitirajo skozi državo brez postanka.

Državljanom Litve, z nekaj izjemami, bo prepovedan izstop iz države.

Pretok blaga ni omejen.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Varšavi.

Vstop v Litvo

Slovenski državljani za vstop v Litvo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik