Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve glede Koronavirus COVID-19

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja.
Posebna opozorila veljajo za ItalijoSrbijoŠpanijoIranJužno Korejo, ZDA in Kitajsko.

Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

MAREC 2020:

V Libanonu so potrdili prisotnost virusa COVID-19. Smrtne žrtve: da.

Razglasitev izrednih sanitarnih razmer z 18.3. za 15 dni, kar pomeni zaprtje vseh ne nujnih dejavnosti in javnih zborovanj in obvezno zadrževanje doma v izolaciji.

Mednarodno letališče Bejrut in vsa vstopna mesta (zrak, morje in kopno) bodo zaprta od srede, 18. marca, do najmanj nedelje, 29. marca 2020, ob polnoči. Osebe, izključene iz tega ukrepa: člani UNIFIL-a, člani diplomatskega zbora in mednarodnih organizacij, osebe, ki delajo na morskem bloku št. 4, ki se nahaja v središču izključne ekonomske cone (izključna ekonomska cona), in letalski tovor Blago lahko torej še vedno vstopi v Libanon.

Popotnikom odsvetujemo vsa potovanja na naslednja področja:

  • Tripoli,
  • Palestinska begunska taborišča,
  • 5 kilometrski pas ob meji s Sirijo,
  • Hermel, vključno z Arsalom, Baalbekom,
  • dolina Bekaa vzhodno od avtoceste Baalbek El Hermel do meje s Sirijo in do En Nabi Chit,
  • južna predmestja Bejruta.

Svetujemo, da se, če se nahajate v Libanonu, javite častnemu konzulu Republike Slovenije na telefonsko številko +961 9 90 00 03 ali Konzularnemu sektorju MZZ RS +386 1 478 2305.

Vstop v Libanon

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Libanon.

Vizum je po podatkih Veleposlaništva Libanona na Dunaju možno pridobiti ob vstopu v državo na letališču v Beirutu. Ta olajšava ne velja za ženske do 30 leta, ki morajo za vizum v vsakem primeru zaprositi na Veleposlaništvu Libanona na Dunaju.

Potni list mora biti veljaven najmanj tri mesece na dan vstopa v državo.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Varnostno stanje v državi se lahko hitro spremeni, kar dokazujejo hudi varnostni incidenti (atentati in nasilni protesti) v zadnjih nekaj letih. Svetujemo pazljivost, da se izogibate večjim množicam, zborovanjem ali demonstracijam in da pozorno spremljate informacije o stanju v državi. Varnostne sile so postavile kontrolne točke, namenjene identifikaciji osebnih dokumentov mimoidočih. Svetujemo, da v javnosti ne izstopate, da brez predhodnega dovoljenja ne fotografirate oseb, zgradb in krajev in da se izogibate večjim množicam.

Obstaja nevarnost napadov teroristične organizacije ISIS, ki ima tudi v Libanonu veliko pristašev in simpatizerjev. Povečana je verjetnost ugrabitev in napadov na državljane t.i. zahodnih držav.

Na jugu države je še vedno veliko neeksplodiranih sredstev (mine ipd.), zato prihaja do številnih nesreč, katerih žrtve so prav civilisti.

Zakonodaja glede nezakonitih drog je izredno restriktivna. Že zaradi posedovanja ali uporabe drog – tudi nekaj gramov – se obravnava kot trgovanje z mamili. Zaporne kazni se gibljejo od treh mesecev dalje, poleg zaporne kazni so zagrožene tudi visoke denarne kazni. Kontrole drog se redno izvajajo tako na letališčih kot v diskotekah.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik