Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Ankari.

Popotnikom odsvetujemo vsa potovanja na naslednja področja:

  • Tripoli,
  • Palestinska begunska taborišča,
  • 5 kilometrski pas ob meji s Sirijo,
  • Hermel, vključno z Arsalom, Baalbekom,
  • dolina Bekaa vzhodno od avtoceste Baalbek El Hermel do meje s Sirijo in do En Nabi Chit,
  • južna predmestja Bejruta.

Svetujemo, da se, če se nahajate v Libanonu, javite častnemu konzulu Republike Slovenije na telefonsko številko +961 9 90 00 03 ali Konzularnemu sektorju MZZ RS +386 1 478 2305.

Vstop v Libanon

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Libanon.

Vizum je po podatkih Veleposlaništva Libanona na Dunaju možno pridobiti ob vstopu v državo na letališču v Beirutu. Ta olajšava ne velja za ženske do 30 leta, ki morajo za vizum v vsakem primeru zaprositi na Veleposlaništvu Libanona na Dunaju.

Potni list mora biti veljaven najmanj tri mesece na dan vstopa v državo.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Varnostno stanje v državi se lahko hitro spremeni, kar dokazujejo hudi varnostni incidenti (atentati in nasilni protesti) v zadnjih nekaj letih. Svetujemo pazljivost, da se izogibate večjim množicam, zborovanjem ali demonstracijam in da pozorno spremljate informacije o stanju v državi. Varnostne sile so postavile kontrolne točke, namenjene identifikaciji osebnih dokumentov mimoidočih. Svetujemo, da v javnosti ne izstopate, da brez predhodnega dovoljenja ne fotografirate oseb, zgradb in krajev in da se izogibate večjim množicam.

Obstaja nevarnost napadov teroristične organizacije ISIS, ki ima tudi v Libanonu veliko pristašev in simpatizerjev. Povečana je verjetnost ugrabitev in napadov na državljane t.i. zahodnih držav.

Na jugu države je še vedno veliko neeksplodiranih sredstev (mine ipd.), zato prihaja do številnih nesreč, katerih žrtve so prav civilisti.

Zakonodaja glede nezakonitih drog je izredno restriktivna. Že zaradi posedovanja ali uporabe drog – tudi nekaj gramov – se obravnava kot trgovanje z mamili. Zaporne kazni se gibljejo od treh mesecev dalje, poleg zaporne kazni so zagrožene tudi visoke denarne kazni. Kontrole drog se redno izvajajo tako na letališčih kot v diskotekah.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.