Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Najvišja stopnja previdnosti: Zaradi razmer v državi iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja. Ravnajte z največjo stopnjo previdnosti.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Po napadih v južnem Izraelu je 8. oktobra 2023 prek modre črte v južnem Libanonu prišlo do izmenjave ognja med libanonskim Hezbolahom in izraelskimi obrambnimi silami. Situacija je nestabilna, napetost ostaja visoka in dogodki se lahko stopnjujejo brez opozorila, kar lahko vpliva na potovanje iz države.

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  V Libanonu vlada visoka stopnja napetosti zaradi gospodarskih in političnih razmer. Protesti, ki lahko postanejo nasilni, se lahko začnejo nenapovedano. Protesti so bili v preteklosti osredotočeni na glavna mesta Bejrut, Tripoli in Saida, vendar so se zgodili tudi na drugih lokacijah in lahko potekajo po vsej državi.

  Bodite zelo previdni, spremljajte lokalne medije za razvoj dogodkov in se izogibajte območij, kjer bi lahko potekale demonstracije, ali kjer se zbira več ljudi.

 • Kriminal

  Tveganje za turiste zaradi manjših ali nasilnih kaznivih dejanj ostaja zmerno majhno, vendar se je kriminal povečal, zaradi slabšega gospodarskega položaja. Letos se je povečalo predvsem število tatvin, tatvin vozil in ropov. Sprejmite razumne previdnostne ukrepe, da zaščitite sebe in svojo lastnino.

 • Terorizem

  Teroristi bodo zelo verjetno poskušali izvesti napade v Libanonu.. Napadi se lahko zgodijo kadarkoli in kjerkoli v Libanonu.
  Tarče so lahko: vladne zgradbe, vojaški objekti in šole; kraji bogoslužja; letališča in druga prometna vozlišča; javne površine, kot so turistične znamenitosti, restavracije, bari, kavarne, nakupovalni centri, tržnice, hoteli in druga mesta, ki jih obiskujejo tujci.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Ves čas morate spoštovati lokalne tradicije, običaje, zakone in vere ter se zavedati svojih dejanj, da zagotovite, da ne bodo žaljiva, zlasti med svetim mesecem ramazanom ali če nameravate obiskati verska območja.

  Na mnogih območjih boste našli kodekse oblačenja bolj sproščene kot v drugih državah regije, vendar se še vedno oblecite primerno, zlasti če obiščete verske kraje in ko je jasno, da lokalni prebivalci to pričakujejo.

  Fotografiranje naj bo omejeno na turistične kraje. Fotografiranje vojaških krajev lahko privede do aretacije. Letenje kamer z droni brez dovoljenja je nezakonito.

  Libanonski kazenski zakonik vključuje splošno določbo v zvezi z "vsakim spolnim dejanjem proti naravi". Libanonska sodišča menijo, da ta določba vključuje istospolne odnose in istospolno spolno dejavnost. Za kaznivo dejanje po tej določbi je zagrožena zaporna kazen do enega leta.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Vozni standardi so slabi in stopnja nesreč je visoka. Semaforji so pogosto ugasnjeni in ne vedno upoštevani. Pripeti morate varnostni pas (če je ta nameščen). Če je mogoče, se izogibajte nočnim potovanjem izven mest. Vozila z dizelskimi motorji so prepovedana.

  Vedno imejte s seboj osebni dokument in se bodite pripravljeni ustaviti na kontrolnih točkah, da pokažete svoje dokumente. Vojska je postavila kontrolne točke na glavnih in stranskih cestah.

 • Denar

  Valuta je libanonski funt (LBP).

  Čeprav so bankomati na splošno založeni z libanonskimi funti, lahko nekatere banke uvedejo omejitve dnevnih dvigov.

  Veliko trgovin in podjetij ne sprejema več kreditnih/debetnih kartic.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Libanon je na potresnem območju, vendar v zadnjih letih ni bilo uničujočih potresov.

  V Libanonu obstaja povečana nevarnost gozdnih požarov, zlasti v poletnih mesecih.

Vstop v Libanon

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Libanon. Vizum je po podatkih Veleposlaništva Libanona na Dunaju možno pridobiti ob vstopu v državo na letališču v Bejrutu. Ta olajšava ne velja za ženske do 30. leta, ki morajo za vizum v vsakem primeru zaprositi na Veleposlaništvu Libanona na Dunaju. Potni list mora biti veljaven najmanj tri mesece na dan vstopa v državo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.