Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve glede Koronavirus COVID-19

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja.
Posebna opozorila veljajo za ItalijoSrbijoŠpanijoIranJužno Korejo, ZDA in Kitajsko.

Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Varnost potovanj

Čile je zaradi pandemije bolezni COVID-19 s 18. marcem za 15 dni za tujce zaprl vse kopenske, zračne in morske meje. Za čilske državljane in tovorni promet zapora ne velja. Od 15.3. do 30.9. je prepovedano ustavljanje križark na ozemlju Čila.

Vsi tujci, ki pridejo v Čile iz držav s prisotnostjo okužbe s COVID-19 (tudi iz Slovenije), morajo za 14 dni v samoizolacijo. Na vseh kopenskih mejnih točkah so vzpostavljene sanitarne carine, kjer se preverja zdravstveno stanje ljudi, s pregledom določijo, kdo lahko vstopi v državo in kdo ne. Vse osebe, ki jih pregleda sanitarna carina prejmejo sanitarni potni list.

Priporočamo, da spoštujete navodila lokalnih oblasti in zdravstvenega osebja in z njimi sodelujete.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Buenos Airesu.

Vstop v Čile

Slovenski državljani za vstop v Čile vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani za vstop v državo vizuma ne potrebujejo, morajo pa biti pozorni na to, da jim oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potne liste z vstopnimi žigi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Razmere v Čilu, december 2019

Od 18. oktobra dnevno potekajo večje demonstracije po Čilu. Zaradi protestov prihaja do incidentov in motenj potovanj v mestih kot so Santiago de Chile, Temuco, Iquique, Conception in Rancagua. Obstajajo poročila o obsežnejših protestih v nekaterih predelih mest Punta Arenas, Santiago, Viña del Mar, Arica, Puerto Montt, Valparaiso, Antofagasta in Iquique.

Policija se zaradi aktualne situacije lahko odziva na prijavo incidentov ali kraj počasnejše kot običajno. V Santiagu protesti potekajo v okolici trga Plaza Italia in pred predsedniško palačo La Moneda in v mestnih predelih Las Condes, Providencia, Puente Alto, La Maipu, Cisterna in Vitacuri. Prihaja tudi do cestnih zapor in barikad v okolici Santiaga na večjih cestah in mestnih vpadnicah.

Svetujemo, da brezpogojno upoštevate navodila in nasvete lokalnih oblasti in pozorno spremljajte poročanje lokalnih medijev ter se izogibajte predelom kjer potekajo protesti in demonstracije.

V skladu s čilskim pravom se lahko tuje državljane, ki obiskujejo ali živijo v Čilu, deportira zaradi sodelovanja v protestih in demonstracijah.

Vsa javna prevozna sredstva v Santiagu de Chile – vključno s podzemno železnico in avtobusi delujejo v omejenem obsegu.  Javni prevoz lahko deluje v omejenem obsegu tudi v drugih mestih po državi. Nekatere banke, nakupovalni centri, lekarne in supermarketi obratujejo s skrajšanim delovnim časom.

Še vedno lahko prihaja do zamud in odpovedi notranjih in mednarodnih poletov, zato se o statusu vašega poleta pred odhodom pozanimajte pri svoji letalski družbi. Če potujete na letališče, se pred potovanjem posvetujte s prevoznim podjetjem in si zagotovite dodaten čas za pot.

Nekateri kopenski mejni prehodi med Čilom in sosednjimi državami Argentino, Bolivijo in Perujem so trenutno ponoči zaprti. Če nameravate prečkati katero koli kopensko mejno točko, se pred potovanjem posvetujte s pristojnimi organi.

Zaradi obstoja mikro kriminalitete, popotnikom, ki potujejo v Čile svetujemo, da so pozorni  na glavnih turističnih točkah / krajih, še posebno v nekaterih mestnih četrtih Santiaga, San Pedra de Atacama in Pucona, tako podnevi kot ponoči (mestne četrti v mestih Suecia, Bellavista, Providencia in Santiago); v mestu Valparaiso in v nekoliko manjši meri v mestu Viña del Mar pogosto prihaja do kraj, ki so lahko tudi nasilne. Najpogostejši obliki kriminalnih dejanj sta kraja s pomočjo odvračanja pozornosti, kraja torb in žeparjenje.

S sabo ne nosite večjih količin denarja, dragega nakita ali dragih ur. Potni list pustite v hotelskem sefu in s sabo ves čas nosite fotokopijo potnega lista. Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih in če je možno se izogibajte bankomatom, ki so postavljeni na ulici in raje uporabljajte bankomate, ki so nameščeni znotraj bank ali nakupovalnih centrov.

Eksplozije zemeljskih min večinoma prizadevajo živino in krajane, ki prečkajo mejo zunaj uradnih mejnih prehodov. Večina minskih polj je v bližini meje s Perujem in Bolivijo na severu Čila (regije XV, I in II) in na meji z Argentino na jugu (regija XII). Čeprav je večina minskih polj označenih, so nekatere oznake in ograje stare in poškodovane, zato jih je težko opaziti. Nekaj minskih polj sega prav do avtoceste. Svetujemo, da pred potovanjem preverite pri lokalnih oblasteh, katere poti in ceste so varni.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik