Skoči do osrednje vsebine

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Čile vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani za vstop v državo vizuma ne potrebujejo, morajo pa biti pozorni na to, da jim oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potne liste z vstopnimi žigi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

21. oktober 2019 

Po izbruhu nemirov okoli postaj podzemne železnice v prestolnici je čilska vlada razglasila izredne razmere v Santiagu de Chile, kasneje pa tudi za območja Valparaiso, Concepcion, La Sereno, Coquimbo in Rancaguo. V času izrednih razmer bo na ulicah vseh teh mest večje število pripadnikov vojske.


Vsa javna prevozna sredstva v Santiagu de Chile – vključno s podzemno železnico in avtobusi delujejo v zelo omejenem obsegu. Javni prevoz v drugih mestih bo verjetno ustavljen. Vojska je uvedla policijsko uro, ki jo je potrebno upoštevati. Svetujemo previdnost ter spremljanje novic tudi v lokalnih medijih. Izogibajte se protestom in manifestacijam ter upoštevajate navodila lokalnih oblasti.

Prihaja do zamud in odpovedi notranjih in mednarodnih poletov, zato se o statusu vašega poleta pred odhodom pozanimajte pri svoji letalski družbi . Če se morate med policijsko uro odpeljati na letališče v Santiagu de Chile, pokažite policiji svojo letalsko karto. Ta bi vam morala zagotoviti varen odhod na letališče. Če priletite na letališče v Santiagu de Chile med policijsko uro, vam bodo letališki organi izdali posebno dovolilnico za prosto gibanje, tako imenovani »salvaconducto«.

Brezpogojno upoštevajte navodila in odločitve varnostnih organov.

Zaradi obstoja mikro kriminalitete, popotnikom, ki potujejo v Čile svetujemo, da so pozorni  na glavnih turističnih točkah / krajih, še posebno v nekaterih mestnih četrtih Santiaga, San Pedra de Atacama in Pucona, tako podnevi kot ponoči (mestne četrti v mestih Suecia, Bellavista, Providencia in Santiago); v mestu Valparaiso in v nekoliko manjši meri v mestu Viña del Mar pogosto prihaja do kraj, ki so lahko tudi nasilne. Najpogostejši obliki kriminalnih dejanj sta kraja s pomočjo odvračanja pozornosti, kraja torb in žeparjenje.

S sabo ne nosite večjih količin denarja, dragega nakita ali dragih ur. Potni list pustite v hotelskem sefu in s sabo ves čas nosite fotokopijo potnega lista. Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih in če je možno se izogibajte bankomatom, ki so postavljeni na ulici in raje uporabljajte bankomate, ki so nameščeni znotraj bank ali nakupovalnih centrov.

Eksplozije zemeljskih min večinoma prizadevajo živino in krajane, ki prečkajo mejo zunaj uradnih mejnih prehodov. Večina minskih polj je v bližini meje s Perujem in Bolivijo na severu Čila (regije XV, I in II) in na meji z Argentino na jugu (regija XII). Čeprav je večina minskih polj označenih, so nekatere oznake in ograje stare in poškodovane, zato jih je težko opaziti. Nekaj minskih polj sega prav do avtoceste. Svetujemo, da pred potovanjem preverite pri lokalnih oblasteh, katere poti in ceste so varni.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik